Politia chineza a convocat 11 persoane, printre care si un ziarist specializat pe economic, in cadrul unei anchete privind operatiuni ilegale pe pietele bursiere, scrie presa de stat, preluata de AFP.

Beijingul a lansat un plan de salvare fara precedent, in conditiile in care bursele s-au prabusit cu peste 30% de la jumatatea lui iulie, masuri care includ finantarea unei societati publice pentru achizitia de actiuni in numele guvernului.

Autoritatile acuza un ziarist de la ziarul Caijing ca a colaborat cu terti pentru a produce si raspandi informatii false legate de comertul cu actiuni, a anuntat agentia de presa China Noua.

Intr-un comunicat, revista si-a aparat ziaristul Wang Xiaolu, confirmand totodata convocarea sa de catre politie.

Wang, intr-un articol publicat in iulie, a afirmat ca autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare studiaza posibilitatea unei iesiri a fondurilor publice de pe piete.

Comisia chineza de reglementare a pietelor financiare (CSRC) a dezmintit rapid informatia, calificand articolul drept "iresponsabil".

CSRC a declarat in cursul lunii august ca China Securities Finance Corp. (CSF, organism de stat care intervine pe pietele bursiere in contul guvernului) va continua sa joace un rol pentru "multi ani", dar va intra pe piete doar in caz de volatilitate.

Aceste remarci au fost interpretate de multi drept un semnal ca guvernul va interveni de acum inainte mai putin pe burse.

De altfel, potrivit presei, opt persoane de la firma Citic Securities - gigant al finantelor sub controlul statului - sunt suspectate de operatiuni ilegale, printre care si directorul general, Xu Gang.

Un angajat al CSRC si un fost angajat insarcinat cu reglementarea pietelor sunt suspectati de folosire de informatii confidentiale si falsificare de documente oficiale.