Numarul milionarilor din Marea Britanie este in crestere, potrivit unui studiu realizat de banca Barclays, care a constatat ca unul din 65 de adulti britanici face parte din aceasta categorie, cu 41% mai multi fata de acum cinci ani, relateaza agentia Reuters, preluata de Mediafax.

Avansul preturilor locuintelor si al cotatiilor bursiere dupa criza financiara din 2007 a dus la cresterea numarului milionarilor cu 212.000, la 717.000, potrivit indicelui de prosperitate calculat de Barclays.

"Marea Britanie devine mai prospera...si fiecare regiune inregistreaza cresteri ale numarului de persoane bogate", a aratat Akshaya Bhargava, director general al Barclays Wealth and Investment Management.

Toate regiunile sunt mai bogate ca acum cinci ani, iar cele de la coada indicelui, precum Wales si North East, beneficiaza de cele mai mari cresteri proportionale.

Cu toate acestea, are loc o amplificare a decalajului intre sud-estul Marii Britanii si restul tarii, ponderea milionarilor care locuiesc in Londra si regiunea de sud-est crescand in ultimii cinci ani de la 46% la 52%.

"Trebuie sa recunoastem ca aceasta prosperitate nu este raspandita uniform la nivelul Marii Britanii, unele regiuni inregistrand inca un nivel ridicat al somajului si al insolventelor", a spus Bhargava.

In Londra, centrul economic al Marii Britanii, locuiesc 191.000 de milionari, mai multi decat numarul cumulat al milionarilor din Wales, Scotia, Irlanda de Nord si nordul Angliei, cei din capitala fiind proprietarii celor mai scumpe locuinte din tara.

Cu toate acestea, studiul Barclays avertizeaza ca lipsa locuintelor cu preturi accesibile poate fi un posibil obstacol pentru dezvoltarea viitoare a Londrei.

Pe ansamblu, cresterea averilor din ultimii cinci ani este peste estimarile Barlcays referitoare la avansul pe termen lung a numarului de milionari, studiul anticipand o incetinire a acestuia in urmatorii 10 ani la un ritm de 9% pana in 2025.