Seful ANAF explica de ce a propus premierului reorganizarea institutiei dupa modelul fiscului american: Reforma nu poate fi finalizata din pozitia de ruda saraca a MFP, aflata la discretia functionarilor din minister / ANAF trebuie sa devina un adevarat partener pentru mediul de afaceri, nu doar o unealta de adus bani la buget
Propunerea lui Diaconu vizeaza constituirea unui board de specialisti cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american, "pe care il vom adapta, fireste, cadrului legislativ autohton si care va coordona politicile si strategia ANAF, in locul unei singure persoane, respectiv in locul presedintelui ANAF".
"Pentru a finaliza reforma profunda a institutiei pe care mi-am asumat-o la preluarea mandatului, in aprilie 2013, consider ca aceasta solutie de management, care distanteaza ANAF de posibilele influente poltice, este singura varianta reala si profesionista", arata sursa citata.
Gelu Diaconu spune ca a ales aceasta solutie dupa analiza atenta a mai multor documente, dintre care raportul anual "Tax administration 2015", recent publicat de OECD, raportul de asistenta tehnica al misiunii FMI din august, raportul misiunii de asistenta al Bancii Mondiale din 2007 privind etapele reorganizarii ANAF precum si blueprint-urile Comisiei Europene privind taxarea.
ANAF, adevarat partener pentru oamenii de afaceri, nu doar o unealta de adus bani la buget
"Consider ca fara o autonomie institutionala sporita, reforma ANAF care inseamna in primul rand transformarea intr-un adevarat partener al mediului de afaceri si nu doar o simpla unealta de adus bani la buget, nu poate fi implementata pana la capat", arata presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Gelu Diaconu subliniaza ca "cine cunoaste cu adevarat ce inseamna activitatea ANAF stie ca ANAF nu poate finaliza aceasta reforma din pozitia de ruda saraca a MFP, aflata la discretia decizionala a functionarilor din minister".
Conducatorul fiscului roman spune ca aceasta schimbare profunda nu poate avea loc in conditiile in care ANAF depinde de prea multe ori de bunavointa si interesele unor institutii precum Agentia Nationala a Functionarilor Publici, atunci cand vine vorba de avizarile necesare in cadrul procesului de restructurare sau isi iroseste resursele ca urmare a sarcinilor primite de la Curtea de Conturi, implicata prea mult in activitatile de control, fapt constatat si certificat inclusiv de misiunea FMI din august a.c.
"Sper ca acest proiect va beneficia de intreg sprijinul factorilor decidenti si va fi implementat cat mai curand, in conditiile in care cei mai buni specialisti ai nostri se apropie de finalizarea redactarii proiectului ce va fi supus unor analize si rafinari ulterioare. Mai multe detalii vom oferi dupa finalizarea proiectului", mai spune Gelu Stefan Diaconu in comunicatul citat.

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Hotelul International din Bucuresti, un hotel de patru stele amplasat la 150 de metri de Bulevardul Unirii din Capitala, pe strada Cauzasi la numarul 27, este/era detinut de firma Comity Prod Exim SRL.
Comity Prod Exim SRL este/era detinuta de sotia sefului ANAF Diaconu Gelu, Mihaela Diaconu, care are/avea jumatate, cealalta jumatate apartinand unei firme pe nume Cartha Limited, un off-shore cipriot detinut de alte doua firme, tot din Cipru.
Asa a ajuns Cartha Limited, care “nu este inregistrata in Romania” si care “nu are obligatii fiscale catre bugetul Romaniei”, sa detina, in asociere cu sotia sefului ANAF, Hotelul International din Bucuresti.
Declaratiile de avere si interese depuse de Gelu Stefan Diaconu, seful ANAF, in 15 mai 2013, nu contineau nicio referire la firma in care, conform datelor publice de la Registrul Comertului, sotia sa, Mihaela Diaconu, detinea 50 la suta din partile sociale.
In 13 noiembrie 2001, cand actualul sef al ANAF, Gelu Stefan Diaconu, era director general adjunct al Directiei Generale de Solutionare a Contestatiilor din Ministerul Finantelor Publice, el si sotia sa incheie un contract de asociere cu Comity Prod Exim SRL, firma celor doi comercianti duty-free: pe un teren detinut de sotii Diaconu in centrul Capitalei, pe strada Cauzasi, la 150 de metri de Bulevardul Unirii, firma Comity Prod Exim ridica, din banii castigati din businessurile duty-free, ridica un hotel de patru etaje, pe care il denumesc Tiny Club Hotel.
Conform asocierii, sotii Diaconu aveau sa detina o jumatate din Tiny Club Hotel, iar constructorul, Comity Prod Exim, cealalta jumatate.
Fiscul britanic. Pe cand un asemenea profesionalism si la fiscul nostru?
Si schimbati-va site-ul ala, e complet inutilizabil.
Vedeti: https://www.gov.uk/government/organisations/hm-revenue-customs
Explicat.
Simplu.
Clar.
Diaconu asta e sef la ANAF din Aprilie 2015 iar acum a avut o revelatie cu ANAful asta ce trebuie reorganizat!
Mi-amintesc ca la fiecare iesire cei de la FMI si BM asta au spus: reorganizati ANAF si TOATE institutiile anarhice ale statului!
Rusine!
Bai pungasule, nimeni nu vrea ciorditori prost crescuti drept parteneri.
De fapt cine este statul...? In Romania cu siguranta este cea mai puternica grupare mafiota, bazata pe pile, cunostinte si relatii (PCR)
Era un vorba din batrani: "Nu fura ca statul nu iubeste concurenta".