Dupa o vara tumultoasa, Beijingul incearca sa calmeze temerile legate de o aterizare dura a economiei sale, dar actiunile guvernului nu par sa dea rezultate, reformele promise nu avanseaza si ajustarea la o crestere mai lenta devine dureroasa, potrivit analistilor citati de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

In urma cu doar sase luni, premierul Li Keqiang anunta obiectivul unei cresteri a PIB-ului de "circa 7%" in acest an, respectiv o neta incetinire, calificata drept "noua normalitate".

Cresterea celei de-a doua economii mondiale a fost de 7,3% in 2014, cel mai redus nivel din ultimul sfert de secol, inainte de a cadea la 7% in trimestrele unu si doi din 2015.

Indicatorii gri se succed iar bursele locale s-au prabusit cu peste 30% de la jumatatea lunii iunie.

Duminica, guvernul chinez a anuntat un usor avans in august, cu o crestere a productiei industriale de 6,1% in cifre anualizate, mai puternica decat in iulie, dar sub previziunea mediana de 6,5% a Bloomberg.

Comertul cu amanuntul, barometru al consumului gospodariilor, au crescut si ele in august cu 10,8% in cifre anualizate, mai mult decat in iulie (+10,5%).

Devalorizarea brusca a yuanului, perceputa drept o tentativa de stimulare a exporturilor, a starnit nervozitatea generala.

Cu toate acestea, Li Keqiang, intr-un discurs sustinut joi in fata oamenilor de afaceri chinezi si straini la Forumul economic mondial, a asigurat ca situatia este sub control.

"In cazul unor semnale care sa arate ca economia cade dincolo de perimetrul potrivit, avem modalitatile potrivite pentru a reactiona (...) Nu va exista o aterizare brutala", a sustinut el.

Desigur, Beijingul si-a multiplicat masurile de relansare - dar fara un succes vizibil si cu riscul de a sacrifica promisiunile de reforma in sensul unui grad mai mare de libertate pe piata.

Astfel, guvernul a intervenit masiv in aceasta vara pentru a stopa degringolada burselor - 234 de miliarde de dolari pentru achizitia de actiuni, potrivit estimarilor analistilor - si actioneaza din umbra pentru mentinerea cursului yuanului.

"Nimic nu functioneaza. Liderii nu pot decat sa incetineasca caderea (economiei), nu sa inverseze tendinta", crede Gordon Chang, analist independent interogat de AFP.

"Tehnocratii chinezi par incompetenti si inconstienti", acuza el.

Marja de manevra

Guvernul a anuntat in august a cincea reducere a dobanzii de interventie in zece luni si a relaxat metodele de calcul ale ratei rezervelor minime obligatorii ale bancilor, in incercarea de a la incita sa acorde mai multe credite.

Beijingul s-a angajat de asemenea sa majoreze cheltuielile publice si investitiile in infrastructura.

"Guvernul dispune inca de marja de manevra", a precizat Zhang Jun, profesor la universitatea Fudan din Shanghai.

Unii experti cred ca sansele unei aterizari brutale raman reduse.

Dar "riscul este in continuare acolo", avertizeaza Zhang. "Totul depinde de modul in care autoritatile isi folosesc resursele", a adaugat el, preconizand reducerea in continuare a gradului de indatorare a intreprinderilor si administratiilor locale.

Marile banci comerciale se confrunta toate cu o crestere a "creantelor riscante" - amenintare de incetarea de plati - in primul semestru.

In acest cotnext, "bancile s-ar putea dovedi si mai reticente in acordarea de credite catre economia reala", spune Liu Li-Gang, analist la banca ANZ.

"Am putea intra atunci intr-un cerc vicios de incetinire economica - deflatie. Va fi nevoie de politici pro-active pentru a minimiza acest pericol".

Interventii stangace

China ar putea aloca cel putin 1.200 miliarde yuani (188 miliarde dolari) pe trei ani pentru eforturile de relansare bugetara, potrivit bancii de investitii China International Capital Corp.

Aceasta suma este departe insa de imensul plan de relansare de circa 4.000 miliarde yuani, deblocati dupa izbucnirea crizei financiare din 2008.

Dar a doua economie mondiala plateste acum pretul: acest sprijin masiv a generat cresterea puternica a datoriilor private si publice si o supraincalzire a pietei imobiliare.

Beijingul afirma azi ca doreste sa evite repetarea unui astfel de plan.

"Cel mai mare risc pentru China vine din pasii gresiti in politica economica", care destabilizeaza investitorii si consumatorii, comenteaza Lu Zhengwei, analist la Industrial Bank.

Potrivit acestuia, pentru a recastiga increderea, autoritatile trebuie sa "intensifice reformele privind convertibilitatea yuanului (...) Guvernul trebuie sa respecte logica pietei, si nu sa o contrazica".

Iar "interventiile pentru sustinerea burselor au fost stangace, nepotrivite ca moment si in zadar. Din fericire, liderii au inteles si putem spera ca nu vor face acelasi greseli", spune, intr-o nota, Andy Rothman, analist la Matthews Asia.