Evaluarile BNR arata ca Romania ar putea atinge un nivel "decent" de convergenta reala pentru aderarea la zona euro in 2022-2023, pastrand totodata elementele de convergenta nominala, insa decizia privind momentul aderarii este una politica, afirma viceguvernatorul Bogdan Olteanu, citat de Mediafax.

"Evaluarile noastre arata ca 2022-2023 ar putea fi un termen potrivit, din punct de vedere tehnic, pentru aderare, fie ca vorbim de convergenta nominala, fie de cea reala. Convergenta nominala sa ramana in zona tintita, iar cea reala sa atinga un nivel rezonabil. Bineinteles insa ca decizia privind momentul cand vom adera va fi una politica, iar cea daca vom adera a fost deja luata de catre societatea romanesca. Raspunsul este da, Romania se afla pe drumul spre aderarea la zona euro", a declarat joi Olteanu la conferinta "Romania Investor Days" organizata de BVB si CCIR.

El a punctat ca Romania este una dintre putinele tari din afara zonei euro care priveste cu optimism adoptarea monedei unice.

Totodata, majoritatea politicienilor si reprezentantii elitei romanesti considera ca este vorba doar de a fi bine pregatiti pentru aderare.