OECD a definitivat planul de lupta impotriva optimizarii fiscale
"Este sfarsitul recreatiei", a afirmat Pascal Saint-Amans, care a supervizat pentru OECD redactarea a 15 "actiuni". Acestea pot fi consultate aici.
Obiectivul este simplu: multinationalele trebuie sa isi plateasca impozitele acolo unde realizeaza activitatile.
OCDE a calculat ca aceste practici ale unor grupuri precum McDonald's sau Google si care se afla intr-o zona gri, intre frauda dovedita si legalitate, costa in fiecare an venituri in valoare de 100 - 240 miliarde dolari. Iar aceasta cifra este "extrem de conservatoare", potrivit lui Saint-Amans.
Aceste angajamente, care urmeaza sa fie supuse aprobarii ministrilor de Finante din G20, in aceasta saptamana, si, in noiembrie, sefilor de stat din G20, sunt foarte tehnice.
Astfel, sefii de stat din G20 si OECD se angajeaza, spre exemplu, sa limiteze posibilitatea reducerii impozitului prin deducerea dobanzilor sau exploatarea brevetelor si sa comunice intre ele in ceea ce priveste regimurile fiscale preferentiale ale companiilor (tax rulings).
Planul OECD va obliga astfel multinationalele cu o cifra de afaceri de cel putin 750 de milioane de euro sa prezinte fiscului activitatile lor tara cu tara.

VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Dar e corect?
In fapt, aceste actiuni urmaresc modificarea legislatiilor fiscale invechite si punerea lor in concordanta cu realitatile lumii economice de azi (economie digitala, globalizare etc.) Scopul? Alocarea corecta a profiturilor si taxelor in tarile in care isi desfasoara activitatile economice.
Mi se pare "fair".