Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a prezentat luni versiunea finala a planului sau de lupta impotriva optimizarii fiscale practicate de multinationale, care isi propune sa marcheze "sfarsitul recreatiei" pentru aceste strategii de ocolire a impozitelor, scrie AFP.

"Este sfarsitul recreatiei", a afirmat Pascal Saint-Amans, care a supervizat pentru OECD redactarea a 15 "actiuni". Acestea pot fi consultate aici.

Obiectivul este simplu: multinationalele trebuie sa isi plateasca impozitele acolo unde realizeaza activitatile.

OCDE a calculat ca aceste practici ale unor grupuri precum McDonald's sau Google si care se afla intr-o zona gri, intre frauda dovedita si legalitate, costa in fiecare an venituri in valoare de 100 - 240 miliarde dolari. Iar aceasta cifra este "extrem de conservatoare", potrivit lui Saint-Amans.

Aceste angajamente, care urmeaza sa fie supuse aprobarii ministrilor de Finante din G20, in aceasta saptamana, si, in noiembrie, sefilor de stat din G20, sunt foarte tehnice.

Astfel, sefii de stat din G20 si OECD se angajeaza, spre exemplu, sa limiteze posibilitatea reducerii impozitului prin deducerea dobanzilor sau exploatarea brevetelor si sa comunice intre ele in ceea ce priveste regimurile fiscale preferentiale ale companiilor (tax rulings).

Planul OECD va obliga astfel multinationalele cu o cifra de afaceri de cel putin 750 de milioane de euro sa prezinte fiscului activitatile lor tara cu tara.