Angajatorii care incadreaza tineri cu varsta intre 16-29 ani, pe durata nedeterminata, vor beneficia de un ajutor financiar egal cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, pentru o perioada de 18 luni, potrivit unui proiect de lege aprobat de Senat, in calitate de prima camera sesizata.

Proiectul, "Primul loc de munca", sustinut de senatori PSD si UNPR, va fi trimis Camerei Deputatilor, care este decizionala.

"Senatul a aprobat astazi o propunere legislativa foarte importanta, propunere pe care am semnat-o in calitate de co-initiator gandindu-ma la tinerii aflati in cautarea primului loc de munca. Lipsa de experienta anterioara este un dezavantaj care le reduce posibilitatile de acces la anumite joburi. De aceea, am decis sa acordam angajatorilor o serie de facilitati financiare care sa ii stimuleze sa angajeze tineri", a declarat Gabriela Firea, purtatorul de cuvant al grupului PSD din Senat, citat intr-un comunicat remis HotNews.ro.

"Angajatorii au obligatia de a mentine raporturile de munca cel putin 36 de luni de la incheierea contractelor de munca. Un loc de munca stabil si un contract pe termen lung le vor asigura tinerilor conditiile necesare pentru a performa si pentru a isi dezvolta cariera", a declarat Mihai Fifor, liderul grupului PSD din Senat, citat in acest comunicat.

Initiatorul acestei propuneri legislative este Haralambie Voichitoiu, senator UNPR.

Potrivit datelor oficiale, in luna ianuarie 2015, in Romania erau inregistrati 493.415 someri din care 71.678 someri sub 25 de ani si 41.209 someri intre 25-29 de ani.

Aceste masuri nu se acorda angajatorilor institutii si autoritati publice, asa cum sunt definite prin legea 500/2002 privind finantele publice, , precum si prin legea 273/2006, potrivit proiectului.