Franta a inasprit din nou tonul miercuri fata de Statele Unite, amenintand cu abandonarea negocierilor in curs asupra Tratatului trans-atlantic (TTIP) daca lucrurile nu se schimba "serios" pana la finele lui 2016, potrivit AFP.

In conditiile in care avertizase deja la finele lui septembrie asupra riscului de "oprire pur si simplu" a negocierilor de catre Franta asupra acestui acord de liber-schimb intre Uniunea Europeana si Statele Unite, secretarul francez de stat pentru Comert exterior Matthias Fekl a mers mai depart miercuri, fixand si o data limita.

"Daca intr-un viitor rezonabil, respectiv in cursul anului viitor, lucrurile nu se schimba serios, negocierile se vor opri", a spus el.

Chiar daca tehnic este dificil de impus Comisiei oprirea negocierilor, secretarul de stat a asigurat ca "daca in Europa Franta nu doreste ca o negociere majora sa aiba loc, ea nu va avea loc".

TTIP, in negociere de doi ani, prevede inlaturarea unui mare numar de bariere economice intre SUA si Europa. Daca se va finaliza cu succes, va fi cel mai mare acord comercial din lume, cu o piata de 850 de milioane de consumatori.

Dar, pentru moment, starneste multe ingrijorari, din cauza impactului asupra agriculturii, mediului si a lipsei de transparenta care inconjoara negocierile.