Franta ameninta din nou ca va parasi negocierile privind tratatul de liber-schimb TTIP si avanseaza o data limita
In conditiile in care avertizase deja la finele lui septembrie asupra riscului de "oprire pur si simplu" a negocierilor de catre Franta asupra acestui acord de liber-schimb intre Uniunea Europeana si Statele Unite, secretarul francez de stat pentru Comert exterior Matthias Fekl a mers mai depart miercuri, fixand si o data limita.
"Daca intr-un viitor rezonabil, respectiv in cursul anului viitor, lucrurile nu se schimba serios, negocierile se vor opri", a spus el.
Chiar daca tehnic este dificil de impus Comisiei oprirea negocierilor, secretarul de stat a asigurat ca "daca in Europa Franta nu doreste ca o negociere majora sa aiba loc, ea nu va avea loc".
TTIP, in negociere de doi ani, prevede inlaturarea unui mare numar de bariere economice intre SUA si Europa. Daca se va finaliza cu succes, va fi cel mai mare acord comercial din lume, cu o piata de 850 de milioane de consumatori.
Dar, pentru moment, starneste multe ingrijorari, din cauza impactului asupra agriculturii, mediului si a lipsei de transparenta care inconjoara negocierile.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Ei, Frantei, trebuie sa-i multumim pentru ca a grabit sfarsitul razboiului. :))
SUA incearca sa castige prin acest acord niste drepturi care i-ar conferi mai multa influenta asupra UE decat un membru al uniunii. Dar nu ofera nici un astfel de drept in schimb. Exact cum au facut cu schimbul de date unde companiile americane nu au voie sa isi tina date in Europa dar companiile si cetatenii europeni isi vad datele sifonate in america pentru inspectii NSA periodice. Si asta e doar un exemplu rezolvat recent de curtea europeana de justitie. Sunt alte zeci care nu pot decat sa se agraveze cu un astfel de acord.
Nu are nici o legatura cu orgoliul si cu existenta altor acorduri. Cei mai multi nemti sau francezi (adica locomotivele UE) sunt impotriva. Evident romanii nu au o problema, pe principiul "ce-am avut si ce-am pierdut". Si al lipsei crase de informare.