Un grup de organizatii unioniste ale societatii civile din Romania si Republica Moldova a transmis, marti, un apel catre presedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Ciolos si presedintii Camerelor Parlamentului referitor la infiintarea Fondului Moldova, un fond de investitii specializat ca instrument al sprijinului Romaniei pentru schimbari fundamentale in tara vecina si reducere a decalajelor dintre cele doua maluri ale Prutului, informeaza Agerpres.
"Constatand degradarea fara precedent a situatiei economice si sociale din Republica Moldova, indepartarea perspectivei europene pentru acest stat precum si lipsa unor rezultate concrete ale programelor de finantare din partea Romaniei a diverselor proiecte si nevoi ale Republicii Moldova, va rugam sa luati in considerare posibilitatea infiintarii si dezvoltarii unui fond de investitii specializat, Fondul Moldova - ale carei linii esentiale au fost deja trasate si lansate in spatiul public de catre Fundatia Universitare a Marii Negre - ca instrument de exprimare a sprijinului Romaniei pentru schimbari fundamentale si ireversibile in Republica Moldova precum si ca instrument de reducere a decalajelor dintre cele doua maluri ale Prutului", se afirma in textul apelului.
In document se afirma ca multe din ajutoarele oferite de Romania tarii vecine "s-au pierdut in adevarate gauri negre" si ar trebui eliminat riscul de coruptie si de ingerinta politica in gestionarea acestui instrument.
"Intrucat multe din ajutoarele oferite de Romania catre Republica Moldova s-au pierdut in adevarate gauri negre, propunem ca Fondul Moldova sa aiba - pentru eliminarea oricarei ingerinte politice si a riscului de coruptie - ca membri in Consiliul de Administratie atat institutii ale statului cat si organizatii nonguvernamentale specializate in buna guvernare de pe ambele maluri ale Prutului, pe langa asociatii de afaceri, reprezentanti ai companiilor, etc. Atat contributorii cat si cheltuielile sa poata fi urmarite online in timp real", se mentioneaza in apelul Actiunii 2012.
Potrivit documentului, principiile de la baza infiintarii si functionarii Fondului Moldova trebuie sa fie urmatoarele
"- Fondul sa fie infiintat de catre statul roman, cu un aport initial din partea acestuia, dar apoi deschis prin oferte publice initiala si secundare investitorilor de retail si celor institutionali, astfel incat majoritatea actiunilor sa fie detinute privat;
- Actiunile fondului sa fie tranzactionate inca din prima zi pe Bursa de Valori Bucuresti, cu respectarea regulilor guvernantei corporatiste si cu asigurarea deplinei transparente a actului managerial;
- Suma investita de fond in Republica Moldova sa poata fi suficient de mare pentru a schimba paradigma de dezvoltare in acest stat;
- Plasamentele acestui fond sa fie facute pe trei directii: suport bugetar prin achizitionarea de obligatiuni emise de catre Guvernul Republicii Moldova si eventual de catre unele municipalitati, investitii in proiecte de infrastructura de transporturi, energie si comunicatii si cofinantarea proiectelor de investitii ale companiilor romanesti in Republica Moldova;
- Administrarea investitiilor sa se faca exclusiv de catre fond, supus unui audit anual, concluziile fiind obligatoriu aduse la cunostinta opiniei publice;
- Pentru un control riguros, sa fie aplicate principiile si regulile transparentei decizionale, in asa fel incat opinia publica, societatea civila sa poata fi consultata pentru a avea un cuvant de spus, inclusiv in privinta directiilor de dezvoltare".
Potrivit semnatarilor apelului, un astfel de instrument ar putea asigura obtinerea unor castiguri importante: "realizarea si urmarirea unui program coerent si structurat de investitii/asistenta financiara pentru Republica Moldova; eliminarea arbitrariului si a lipsei de transparenta din eforturile de finantare a nevoilor statului din stanga Prutului; evitarea acordarii unor finantari prin intermediul politicienilor de la Chisinau, care sunt priviti cu mare neincredere atat de catre opinia publica cat si de catre partenerii de dezvoltare; promovarea firmelor, produselor si mentalitatilor romanesti intr-un al doilea spatiu de spiritualitate romaneasca; cresterea ponderii populatiei din Republica Moldova cu orientare europeana si favorabila Romaniei".
"Ne dorim ca astfel sa exprimam atasamentul pragmatic al Romaniei moderne, europene, fata de cetatenii Republicii Moldova (in buna parte si cetateni ai Romaniei) si, in acelasi timp, dorim sa reconectam malul stang al Prutului la lumea euroatlantica prin intermediul actiunilor si valorilor specifice romanesti pe care le impartasim in comun", se concluzioneaza in incheierea apelului.
Semnatarii apelului sunt Fundatia Universitara a Marii Negre, Societatea Academica din Romania, Platforma Unionista Actiunea 2012, Academia de Advocacy, Asociatia Culturala "(Re) descopera Romania!" (Atena, Grecia), Asociatia Doctorilor si Doctoranzilor Basarabeni din Franta, Paris, Asociatia moldo-elena Orfeu, Asociatia Obsteasca Spirit Romanesc (MD), Asociatia Presei Independente - (MD), Asociatia Pro. Do. Mo, Asociatia Profesorilor de Limba Romana (MD), Centrul de Cultura si Asistenta Didactica "Casa Limbii Romane" (MD), Asociatia Romania Vie, Asociatia Tighina, Asociatia Viitorul in Zori - Let's Do It, Romania!, Centrul pentru Cultura, Istorie si Educatie (MD), Centrul pentru Resurse Civice, Consiliul National al Elevilor, Consiliul National al Reintregirii, Fundatia Alaturi de Voi Romania, Fundatia Caesar, Fundatia Constantin Stere, Fundatia Regina Elena (MD), Institutul Fratii Golescu pentru relatii cu romanii din strainatate, Institutul pentru Cultura si Drepturi Europene (MD), Miscarea Civica Tinerii Moldovei (MD), Societatea Mihai Viteazu, Ziarul Timpul (PP Timpul de dimineata) - Chisinau.
De 10 ani studiez piata din R. Moldova si tot mi-e frica sa cumpar ceva acolo.
Unire mai intai !!!
... si apoi bani, investitii, fonduri ....
asa aruncam banii intr-o groapa fara fund, unde zac lupii rusi sovietici (a se citi agentii KGB !! REALI KGB !) , care recent au reusit "performanta" sa fure UN MILIARD DE DOLARI AMERICANI din Rep. Moldova !!
.
Ca moldovean, am o mare temere in privinta viitorului RM.
care ?? ca daca acestia ajung la politicieni care sunt agenti KGB care DOMINA puterea si politica din Rep. Moldova ??? atunci banii nostrii, ai Romaniei ar alimenta elementele pro-ruse !
Sa treaca RDS, UPC si Telekom in Rep.Moldova si sa dea 100% canale romanesti !
Sa lasam vreo 5-10 ani sa se curete media si creierele rusofone si apoi vedem noi si de fonduri, unire !!
DAR UNICUL PARTID PUR ROMAN, CLAR PRO-UNIUNEA EUROPEANA - P.N.L. din Rep. Moldova condus excelent de Vitalia Pavlicenco (care au platforma clara de pro-unire cu Romania, au facut multe manifestari) DE CE NU ESTE SUSTINUT DE ROMANIA ???
Sau de ce NU ESTE VIZITAT de oficialitatile romane cand vin in Rep. Moldova ????
pentru ca sunt niste cwrwe si unii politicieni si altii !
Contează mai puțin dacă-mi publicati comentariul, m-as bucura sa-l citească cineva de la voi de la cap la coada.
Este o problema comuna mai multor site-uri si portaluri, dar nefiind clar reglementate elementele etice, libertatea de a injura/insulta sub acoperirea nickurilor ramane activa.
Nu ar fi rau sa luam, mai multi dintre noi care comenteaza civilizat-critic, o atitudine comuna de sanctionare urbana a acestor postari infame. De gandit, iar propunerile sunt bine venite!!
Sa bagam banii nostri aia muuuuulti in gaura neagra numita Moldova in loc sa-i bagam in Moldova noastra, una dintre cele mai sarace regiuni din UE????!!!!
Sa fim sinceri, majoritatea moldovenilor de peste Prut NU vor unirea cu Romania, nici pe mine nu ma pasioneaza grija lor, sa-si duca singuri grija daca chiar vor viitor in UE, ceea ce nu mi se pare, dimpotriva sincer ii atrage mai mult Rusia..
E treaba lor, nu?!
Un fond de investitii romanesc, consistent, de cateva sute de milioane de euro, ar face o mare diferenta in economia R.Moldova. Proportional, e ca si cum Romania ar dispune de un astfel de fond de 20 de miliarde euro.
Nici un stat din lume nu renunta la peste 30.000km2 si 3 milioane de etnici de care a fost despartit cu forta din cauza unor "mari puteri" totalitare.
Daca R.Moldova esueaza ca stat independent, si vedem cu totii ca problemele par greu de depasit prin forte proprii, atunci solutia cea mai sigura si rapida ramane Unirea cu Romania.
Ar fi avantaje imediate si altele pe termen lung pentru intreg neamul romanesc.
Desigur, se vor opune toti cei care ne-au agresat de-a lungul Istoriei, vor continua propaganda si defaimarile, tentativele de dezbinare, sub identitati false "romanesti".
Sunt destui romani patrioti inteligenti, muncitori si perseverenti, pe ambele maluri ale frontierei administrative de pe Prut, vor lucra impreuna pana cand se va prezenta o fereastra de oportunitate istorica si Unirea se va face, asa cum s-a mai intamplat in trecut.
La multi Romania, la multi ani romanilor de pretutindeni !
O astfel de idee, indiferent de unde vine, aplicată corect în practică, ar fi excelentă.
Dincolo de acest fapt, este de-a dreptul respingătoare reacția unora ce sar, ca la comandă, la gâtul celor care au curajul de a formula și exprima astfel de idei.
Ani la rândul am crezut că putem depăși acest multiplu handicap al nostru ( lipsa de solidaritate, lipsa curajului și a bunului simț) potențat de sindromul capului plecat.
Multă vreme am crezut că acestea precum și celelalte rele ( capra vecinului, drobul de sare, egoismul,...) au fost cauzate de comunism ori de „ agenturile străine”.
Ei bine, nu-i așa.
Atâta vreme cât nu înțelegem că în unire stă puterea ( lucru atât de bine înțeles de înaintași), suntem sortiți pieirii ca popor, ca națiune și, în cele din urmă ca indivizi. Degeaba mai apare câte un tânăr inventator, un mare sportiv, un artist. Ca popor nu mai suntem nimic. Am rămas piață de desfacere pentru produse second hand.
Și întotdeauna dăm vina pe altcineva ( politicieni, biserică, imperialiști, masoni, mari conspirații). Niciodată nu ne vedem bârnele din ochii proprii.
Și nici nu ne asumăm „curajul” de a munci mai bine, de a ne cultiva mai mult , de a fi mai serioși, de a avea mai mult bun simț, de a gândi mai mult, de a fi adevărați și demni români.
Îi felicit pe cei care nu se înscriu în rândurile celor pe care i-am enumerat mai sus și, totodată, îi rog să fie mai vocali, mai prezenți, mai în față.
Ani mai buni, România și la mulți ani români care simțiți românește.
la 1918, Transilvania s-a unit cu ROmania nu pentru"spiritul romanesc" ci pentru a duce mult mai bine (cine poti spune ca erau patrioti sunt moldovenii care au acceptat unirea la 1859).
revenind la vremurile noastre...ma scuzi dar in MD sunt multi rusi (nu mai vorbesc de rusofili) ca sa nu mai spun comunisti....noi ce facem acum, ii aducem sub umbrela noastra ca poate tine?
Cine s-a simtit roman, s-a facut deja cetatean si nu are probleme...cine nu, insemana ca e rus sau rusofil , ori de astia, nu ne trebuie.
personal, n-am prea vazut spijin si suport din partea moldovenilor decat, dati-ne bani ca noi suntem saraci...iar daca nu ne dati voi, ne ducem la rusi.
Sorry, dar cu astfel de mentalitati nu vreau sa am de-a face, imi sunt suficienti proprii cetateni, existenti.
Ca urmare trebuie sa ii ajutam in alt fel, poate om la om si institutie la institutie (in niciun caz sa nu mai aruncam banii in gauri negre), dar nu stiu cum se poate organiza asa ceva.
Poate ca acest fond ar fi parte din Solutia cea mare.
S-auzim de bine.
Romania de 26 de ani incearca sa-si apropie pe fratii lor basarabeni ,s-au dat mereu ajutoare pe care noi nu le-am contabilizat. Azi vreti bani cash !!!,bani care sa ia
calea buzunarelor fara fund ale mafiotilor si rusofonilor .
Frate frate ,dar brinza-i pe bani si banii sunt la noi !!!
De 26 de ani eu cu mila dupa tine ,tu cu sula dupa mine !!!. Cu fundul in doua luntre nu mai merge ,ori !!!,ori !!!.
Cand majoritatea va intoarceti cu fata spre Europa ,cand terminati cu politica de curvasareala ,Romania v-a mai gasi bani si pentru Basarabia.
Sa va dea Dumnezeu gandul cel bun.
Moldovenii sunt mult mai apropiati de rusi decat vor fi vreodata de romani.
Pe romani ii dispretuiesc, pe rusi ii stimeaza, daca nu chiar mai mult.
Moldovenii ar sta daca s-ar putea in doua luntrii, sa primeasca ajutor si de la rusi si de la romani.
Asta chiar si cei care zic ca sunt unionisti si de simtire romaneasca.
Nu mai vorbesc de procentul masiv de vorbitori de limba rusa, care sunt fatis in favoarea Rusiei si care din pacate conduc cele mai mari afaceri din Rep. Moldova, sunt in functii de conducere in entitatile economice, etc.
O spun cu parere de rau, insa Republica Moldova nu mai trebuie sa fie un obiectiv pentru Romania.
O spun chiar de Ziua Nationala a Romaniei, cu durere in suflet.
Pentru simplul motiv ca majoritatea moldovenilor nu simt cu adevarat romaneste.
Simt mai degraba ruseste.
Pacat, dar asta e adevarul.
SUnt mai spre ursul rusesc decat spre cerbul carpatin.
Propunerea mea este asta : moldovenii atat cei vorbitori de limba romana cat si cei vorbitori de limba moldoveana (sic! aka veniti "di piesti Prut") care au ocupat masiv Timisoara si Bucurestiul si alte mari orase Transilvane, sa stranga ei pentru fratiil lor de acolo. Peste tot auzi soldoveni vorovind dulșia rusascî, ca sa nu-i intelegem noi. In parcuri plin de rusoaice. Au venit un milion. Au luat locuri de munca in toate structurile. Ia sa puna fiecare care o su' gi euro, adica una suta de €, si sa vezi cum se aduna la Kishnau suta de milioane de euroi, tocmai buni de furat acolo.
Basescu vrea moldoveni. Iar ungurii vor Ardealul.
Cand s-or ruga in genunchi moldovenii, atunci sa incepem sa dezbatem. Altfel mai lasa-i in granitele de acum inca 40-50 de ani.
Problema se pune, în opinia mea, altfel.
Acum situația o fi așa cum spuneți dar ce facem noi ca să nu mai fie așa în viitor?
Putem gândi și noi ca șahiștii? Măcar pe 5 ani înainte. Să ne gândim chiar la istoria noastră.
1821 primul pas - a fost înlăturat regimul fanariot, 1859- al doilea pas, iar cei care l-au făcut au gândit și pe al treilea - 1877- și pe al patrulea- 1918.
Credeți dumneavoastră că, în martie 1918, erau cu mult mai puțini ruși ( procentual vorbind) în Moldova?
ca sa functioneze acest fond, intai sa se hotarasca clar moldova ce vrea si sa se faca curat in justitie si politie, altfel sunt bani aruncati pe geam
Erau mai mulți poeți.
Kogalniceanu, Epureanu (2 dintre pilonii importanti din 1859) au fost avocati si adevarati politicieni de cariera.
Cu 3 strofe, nu faci niciodata, nici o branza.
In plus cred ca ar trebui sa lase odata transmistria sa se desprinda. Nu e teriotriu romanesc, si cu transnistria inclusa creste artificial numarul rusofililor. Ar fi mult mai putini procentual daca s-ar desprinde odata peticul ala de pamant care si-asa nu e romanesc