Masurile de retorsiune adoptate de Moscova impotriva Ankarai ar putea costa economia turca 9 miliarde de dolari "in cel mai negru scenariu", a apreciat luni vicepremierul turc insarcinat cu Economia, Mehmet Simsek, citat de AFP.

"Vorbim de o cifra de 9 miliarde de dolari in cel mai negru scenariu", a spus Simsek, intr-un interviu la televiziunea NTV. "Tensiunile ar putea avea un impact de 0,3 sau 0,4% din PIB", a adaugat el.

Turcia si Rusia traverseaza cea mai grava criza diplomatica de la Razboiul rece, dupa ce un avion militar rusesc a fost doborat in 24 noiembrie de catre armata turca.

Rusia a anuntat masuri de retorsiune impotriva Turciei, vizand in special turismul, energia, constructiile si agricultura.

"Exista o reducere a numarului de turisti de 603.000. Exista o incetinire in constructii", a subliniat Simsek, care a subliniat ca Turcia nu este in favoarea unei escaladari a tensiunilor. Insa "daca Rusia mentine aceasta atitudine (...) toata gama de masuri disuasive ar putea fi adoptata", a amenintat el, fara a oferi detalii.

Presedintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan a spus sambata ca Turcia va gasi alti furnizori de energie in defavoarea Rusiei, care asigura in prezent 55% din necesarul de gaz si 30% din cel de petrol.

"Este posibil sa fie gasiti alti furnizori", a spus Erdogan, intr-un discurs televizat, referindu-se in special la Azerbaidjan si Qatar.

Ankara importa 90,5% din petrolul consumat si 98,5% din gazul natural.