Dacian Ciolos motiveaza alocarile bugetare pe 2016: Nu putem decide cresterea salariului minim fara a vedea elementele impactului/ Despre finantarea proiectelor BOR: Comunitatile locale si enoriasii trebuie sa se implice mai mult

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 10 decembrie 2015, 12:17 Economie | Finanţe


Dacian Ciolos
Foto: HotNews / Dan Popescu
Premierul Dacian Ciolos raspunde, intr-o postare pe Facebook, la o serie de intrebari si mesaje privind proiectul de buget pe 2016, precizand ca a fost construit tinand cont si de pragul maxim de deficit de 3% stabilit la nivelul UE. Ciolos arata ca o crestere a salariului minim pe economie nu poate fi facuta fara a fi cunoscut impactul masurii, Ministerul Finantelor desfasurand o analiza in aceasat directie. Cu privire la cresterea pensiilor, Ciolos arata ca a fost prevazuta o crestere de 5%, "o crestere destul de mica", dar singura permisa de buget. Premierul abordeaza si chestiunea alocarilor catre Biserica Ortodoxa aratand ca nu sunt prevazute fonduri dar, in functie de posibilitati, Guvernul va asigura finantare pentru unele proiecte de investitii importante, precizand totodata ca este o problema " in care trebuie sa se implice mai ales comunitatile locale si enoriasii".

In ceea ce priveste alocarile pentru educatie si sanatate, Ciolos precizeaza ca acestea sunt doua domenii pe care le considera prioritare, drept urmare au primit mai multe fonduri decat pentru anul in curs.

Sunt continuate,  in bugetul pentru anul 2016, investitiile de modernizari si de noi dotari in spitale. Bugetul prevede, de asemenea, introducerea unor noi programe nationale: Programul National pentru Arsi; un Subprogram nou in cadrul Programului National de Oncologie: Oncologie pediatrica; dezvoltarea programelor destinate mamei si copilului, printr-o prioritizare in 2016 a asistentei medicale dedicate nou-nascutului prematur, modernizarea sectiilor de terapie intensiva neonatala, prin alocarea a minim 3% din bugetul de programe; accelerarea construirii celor 3 spitale regionale din Cluj, Iasi, Craiova, subliniaza premierul.

Sunt explicate si alicarile pentru infrastructura. Ciolos precizeaza ca su fost incluse in buget proiecte care sunt in executie si au nevoie de fonduri: autostrada Lugoj - Deva, autostrada Campia Turzii - Targu Mures, autostrada Sebes - Sibiu si autostrada Transilvania. In privinta autostrazii Sibiu - Pitesti, vrem ca in 2017 proiectul sa fie pregatit, pentru a fi demarat. Pe partea de metrou, magistrala M 5, Drumul Taberei - Eroilor, si magistrala M 4, Parc Bazilescu - Straulesti, sunt prioritati ale bugetului pentru anul viitor.

"Nu inseamna ca ne preocupam doar de aceste proiecte, dar pe aceste proiecte vom avea alocari bugetare consistente", a adaugat premierul.

In incheiere, Dacian Ciolos precizeaza ca Romania isi mentine rezerva fata de un mecanism permanent de relocare a refugiatilor: "Consider ca relocarea refugiatilor nu ar rezolva problema de fond, ci doar efectele, iar saptamana viitoare la Consiliu European, daca va fi cazul, voi reitera rezerva fata de adoptarea unui astfel de mecanism."

Postarea de pe Facebook face trimitere catre un text publicat pe pagina de internet a Guvernului in care se arata ca bugetul a fost construit "sub un set important de constrangeri impuse de legislatia adoptata de Parlamentul Romaniei in 2015, ce au dus la majorarea cheltuielilor bugetare cu cca. 12,6 mld lei".
As dori sa raspund pe scurt la cateva intrebari primite in comentarii si mesaje:

Referitor la buget:
Pentru 2016, am propus un buget prin care poate nu se satisfac toate dorintele, dar care acopera in mod echilibrat toate necesitatile anului ce vine. Este adevarat ca au existat constrangeri, dar ne-am concentrat sa gasim solutii, nu sa ne gasim scuze.
Bugetul a fost construit tinand cont si de pragul maxim de deficit de 3% stabilit la nivelul UE.
Gasiti detalii despre principiile care au stat la baza alcatuirii bugetului aici: http://gov.ro/ro/stiri/principiile-si-obiectivele-generale-ale-bugetului-pe-2016&page=1

Cresterea salariului minim pe ecomomie de la 1.050 lei la 1.200 lei:
Stiu cat de greu este pentru cei cu salarii mici. Dar nu pot sa decid pana nu am toate elementele impactului unei astfel de decizii. Trebuie sa evitam sa cream o problema vrand sa rezolvam alta. Ministrul Finantelor Publice a inceput deja o analiza cu privire la eventuale cresteri ale salariului minim in 2016.
http://www.mfinante.ro/acasa.html?method=detalii&id=119001

Pensii:
Am tot respectul pentru cei care au muncit ani de zile. De aceea, prin proiectul de buget, au fost asigurate fondurile necesare pentru majorarea cu 5% a pensiilor incepand cu ianuarie 2016. Stiu ca este o crestere destul de mica, dar este tot ceea ce ne permite bugetul acum.

Finantarea BOR si a cultelor religioase:
Nu sunt alocate sume pentru lacasurile de cult. Am explicat Patriarhului faptul ca, in functie de posibilitati, Guvernul Romaniei va asigura finantare pentru proiecte de investitii importante si ca exista anumite posibilitati de finantare pentru lacasurile de cult aflate in constructie. Consider, de asemenea, ca este o problema in care trebuie sa se implice mai ales comunitatile locale si enoriasii.

Mai multi pentru Educatie si Sanatate:
Educatia si sanatatea sunt doua domenii pe care le consideram prioritare, drept urmare au primit mai multe fonduri decat pentru anul in curs. Mai multe detalii, aici:
http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/proiectele-de-lege-privind-bugetul-de-stat-i-bugetul-asigurarilor-sociale-de-stat-pe-anul-2016-adoptate-de-guvern

Igiena din spitale, un sistem al sanatatii mai eficient:
Continuarea investitiilor de modernizari si de noi dotari in spitale sunt reflectate in bugetul pentru anul 2016. Bugetul prevede, de asemenea, introducerea unor noi programe nationale: Programul National pentru Arsi; un Subprogram nou in cadrul Programului National de Oncologie: Oncologie pediatrica; dezvoltarea programelor destinate mamei si copilului, printr-o prioritizare in 2016 a asistentei medicale dedicate nou-nascutului prematur, modernizarea sectiilor de terapie intensiva neonatala, prin alocarea a minim 3% din bugetul de programe; accelerarea construirii celor 3 spitale regionale din Cluj, Iasi, Craiova.

Autostrazi si infrastructura:
Am primit foarte multe mesaje pe aceasta tema. Cu totii vrem autostrazi si drumuri mai bune. Am inclus in buget proiecte care sunt in executie si au nevoie de fonduri: autostrada Lugoj - Deva, autostrada Campia Turzii - Targu Mures, autostrada Sebes - Sibiu si autostrada Transilvania.
In privinta autostrazii Sibiu - Pitesti, vrem ca in 2017 proiectul sa fie pregatit, pentru a fi demarat.
Pe partea de metrou, magistrala M 5, Drumul Taberei - Eroilor, si magistrala M 4, Parc Bazilescu - Straulesti, sunt prioritati ale bugetului pentru anul viitor.
Nu inseamna ca ne preocupam doar de aceste proiecte, dar pe aceste proiecte vom avea alocari bugetare consistente.
http://gov.ro/ro/stiri/principiile-si-obiectivele-generale-ale-bugetului-pe-2016&page=1

Problema refugiatilor:
Romania isi mentine rezerva fata de un mecanism permanent de relocare a refugiatilor. Consider ca relocarea refugiatilor nu ar rezolva problema de fond, ci doar efectele, iar saptamana viitoare la Consiliu European, daca va fi cazul, voi reitera rezerva fata de adoptarea unui astfel de mecanism.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3071 vizualizari

 • -7 (7 voturi)    
  Eu zic asa (Joi, 10 decembrie 2015, 12:24)

  Un cititor [anonim]

  Guvernul sa transforme salariul minim existent în salariu maxim. Ca sa se vada clar cine conduce Romania și negrii de pe plantație să nu mai comenteze. Iar dacă comentează să trimită jandarmii peste ei. Ca la Pungești.
 • +6 (8 voturi)    
  Si capra si varza (Joi, 10 decembrie 2015, 12:29)

  prompt [utilizator]

  Ca PM care a avut atat de putin timp pentru a impaca si capra si varza, mie mi se pare ca se descurca onorabil. Se observa la el scoala europeana. Sa-i multumesti pe toti e imposibil, dar daca poti incerca pentru o majoritate, e bine.
 • +3 (3 voturi)    
  Vom vedea (Joi, 10 decembrie 2015, 13:24)

  Moldoveanul [utilizator]

  Nu știu încă ce să cred despre el și intențiile lui, dar explicațiile par pertinente și de bun simț, concentrând bugetul doar acolo unde e nevoie mai multă. Eu înțeleg că Ponta i-a obișnuit pe români cu ”creșteri”, dar cum? Cu ce preț? Cu prețul aruncării României într-o nouă criză din cauza măsurilor populiste luate iresponsabil (vedeți și autostrada Sibiu - Orăștie unde corpul de control a descoperit că statul, adică Ponta și Guvernul lui, e cel responsabil). Apoi, fix când a prins momentul, fix când urma anul cel mai greu din punct de vedere al măsurilor sale și sustenabilitatea lor, domnul Ponta a găsit portiția numită Colectiv ca să iasă din peisaj ca victimă. Apoi, efectele măsurilor sale populiste urmau să se spargă în capul celor care urmau la guvernare pentru ca poporul să sară împotriva lor și PSD să câștige din nou alegerile din 2016.
 • +1 (1 vot)    
  Mai intii criterii de ierarhizare !!! (Joi, 10 decembrie 2015, 13:24)

  andreesanu [utilizator]

  de cand ma stiu si sunt vro 60 de ani se umbla cu sistemul :de la toti iei cat poti si de dat mai vedem !!!.
  Lipsa criteriilor de salarizare dupa dupa importanta muncii si conform pregatirii profesionale a dus la sistemul existent care seamana tot mai mult a pomeni politice sau pomeni electorale.
  Discrepantele intre stat si privat creaza tensiuni.
 • +3 (3 voturi)    
  BOR (Joi, 10 decembrie 2015, 13:24)

  Moldoveanul [utilizator]

  Și apropo, deși sunt creștin practicant, sunt de acord cu decizia privind finanțarea cultelor. Enoriașii trebuie să susțină biserica prin donații și cum pot. BOR ar face bine să lase afacerile, șmecheriile, luxul și interesele de îmbogățire, să se întoarcă la Biblie, să urmeze cu adevărat învățăturile lui Iisus (că se laudă că sunt slujitori ai Domnului) și să se ocupe cu adevărat de popor, de săraci, de orfani, de văduve, de cei necăjiți. Nici măcar nu ar trebui să ceară bani pentru nunți și înmormântări. Asta e datoria lor ca preoți în primul rând, nu un beneficiu adițional pe care îl oferă contracost. Așa ceva e strigător la cer. Domnul conducător al BOR, Dan Ilie Ciobotea, știe foarte bine că Iisus a spus că lacomii de avere nu pot ajunge în rai. Și atunci de ce nu aduce biserica la ceea ce a fost ea menită să fie inițial?
  • -1 (1 vot)    
   Greșit! (Joi, 10 decembrie 2015, 14:34)

   Un cititor [anonim] i-a raspuns lui Moldoveanul

   Dumneata, ca membru practicant al bisericii, cum zici că ești, dar cum eu nu cred că ești, ar trebui să te îngrijești în primul rând de ceea ce faci dumneata. În ce măsură te implici în ajutorarea săracilor, în promovavrea valorilor creștine, in general. Sună cam feriseistic comentariul dumitale. Cred că te autointitulezi creștin. Îți trebuie smerenie ca să înțelegi ce vrea Dumnezeu de la oameni. Și ascultare.
   • +2 (2 voturi)    
    Iisus =/= BOR (Joi, 10 decembrie 2015, 15:40)

    Moldoveanul [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

    Dumneavoastră spuneți aceste lucruri fără să mă cunoașteți. Eu practic aceste lucruri cât pot de mult și studiez Biblia singur din mai multe surse și traduceri, inclusiv ebraica originală, limbă pe care o studiez de ceva vreme. Ca să înțelegi ce vrea Dumnezeu la oameni trebuie să privești la Iisus. Comparați învățăturile lui Iisus cu comportamentul multor ”înalți prelați” și vedeți dumneavoastră. Ei nu au nicio treabă cu Biblia sau cu Iisus, ci cu ritualuri care nu schimbă oamenii cu nimic în timp ce ei își umplu buzunarele.

    Sigur că trebuie smerenie și ascultare, dar unde e smerenia BOR? Străinii sunt pur și simplu șocați de opulența ortodoxiei când vin la noi. Asta e smerenia?

    Bine spuneți că nu sunt membru practicant al bisericii. Sunt practicant al învățăturilor lui Iisus cât de mult pot eu (chiar și cu slăbiciuni) și nu aparțin de niciun cult. Iisus nu a creat culte și alte lucruri de genul. El a chemat la o viață evlavioasă și la alte lucruri care nu se văd deloc în BOR. Dacă îmi permiteți, citiți vă rog despre creștinismul primar și comparați cu BOR. De fapt, comparați învățăturile lui Iisus cu BOR și veți vedea că nu le pasă de oameni, ci de profit. Numeri pe degete preoții care chiar pot fi numiți preoți. Restul sunt popi.
 • -1 (1 vot)    
  Guvern de marionete (Joi, 10 decembrie 2015, 16:27)

  Mincu C. [anonim]

  Respectabilul PM Dacian Ciolos conduce un
  nefericit Guvern de bruxellezi subordonat bubulilor de tot felul(FMI,Trilaterala,Bilderberg,etc.).Nu are nici
  o treba cu romanii si Romania.In mai putin de 48 de ore a atacat si Biserica si Armata(la fel ca trioul
  Udrea-Basescu-Boc).Asta este, daca a primit ordin
  de zi de la stapani.Vom cugeta rapid ce va trebui sa facem noi cetatenii de rand(asa cum ne califica
  hotomanii de 26 de ani).
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari ! (Joi, 10 decembrie 2015, 21:05)

  adrian88000 [utilizator]

  Felicitari domnule Prim-Ministru ! Ati facut un buget echilibrat care tine seama de prioritati.
  E foarte corecta ideea ca cultele religiose sa-si constuiasca biserici din banii enoriasilor. Iar biserica ortodoxa, din fericire , nu mai are nevoie de biserici. Dupa Revolutie s-ai construit foarte multe biserici.
  Pentru marea catedrala enoriasii din toata tara (85% din populatie ) pot face un mic efort. Nu trebuie sa se ia din banii de la invatamant sau sanatate ! Ati procedat foarte corect !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by