Monarhiile din Golf majoreaza dobanzile de interventie, dupa decizia Federal Reserve
Decizia monarhiilor din Golf vine in ciuda declinului cotatiei barilului de petrol, din vanzarea caruia obtin peste 90% din venituri si din slabiciunea cresterii economice mondiale.
Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial de petrol, a marit dobanda interbancara cu un sfert de punct, pentru a trece la intervalul de variatie 0,25% - 0,50%, mentinand insa neschimbata dobanda de interventie la 2%, potrivit agentiei oficiale de presa SPA.
Banca centrala saudita a explicat decizia, cu efect imediat, prin dezvoltarile de pe piata financiara locala si internationala.
In Kuweit, banca centrala a decis sa majoreze dobanda de interventie cu un sfert de punct, la 2,25%, incepand de joi. Guvernatorul Mohammad al-Hashel a precizat ca este vorba despre "competitivitatea monedei nationale" si sustinerea economiei tarii, potrivit agentiei oficiale KUNA.
Bahrein a marit si el dobanda interbancara cu un sfert de punct la 0,5% dar a mentinut dobanda de interventie la 2,25%, potrivit agentiei oficiale BNA.
Pentru prima oara in aproape zece ani, Fed a majorat miercuri dobanzile, care evolueaza de acum in intervalul 0,25% - 0,50%.
Arabia, Kuweitul si Bahreinul sunt membre ale Consiliului de Coopera in Golf (CCG) din care mai fac parte Qatar, Emiratele Arabe Unite si Oman.
Cu exceptia Kuweitului, toti membrii CCG mentin o paritate fixa intre monedele lor si dolarul american. Cotatia dinarului kuweitian este stabilita in functie de un cos de valute mentinut secret dar in care dolarul detine o pondere de peste 70%.

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi