Ucraina a anuntat oficial vineri ca refuza sa plateasca Rusiei o datorie de trei miliarde de dolari care ajungea la scadenta duminica, in lipsa unui acord de restructurare, scrie AFP.

"Introducem un moratoriu privind rambursarea a obligatiunilor rusesti de trei miliarde de dolari", a declarat premierul ucrainean Arseni Iatseniuk, in cadrul unei sedinte de guvern.

Aceeasi masura va fi aplicata datoriilor, garantate de stat, a doua societati publice, Pivdenne si Ukravtodor, in valoare totala de 507 milioane dolari, a precizat acesta.

"Suntem pregatiti pentru un litigiu juridic cu partea rusa", a precizat Iatseniuk, drept raspuns la amenintarea Moscovei de a aduce Kievul in fata unei curti de arbitraj.

Creditul a fost acordat regimului prorus condus de fostul presedinte Viktor Ianukovici, cu trei luni inainte de alungarea sa de la putere.

Autoritatile ucrainene cer Moscovei sa stearga o parte din aceasta datorie, asa cum au facut-o si creditorii privati, dar Rusia refuza, propunand doar o esalonare a scadentelor.

In Ucraina, multi considera acest credit o "mita" acordata de Rusia lui Ianukovici, pentru refuzul de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeana.

Decizia fostul presedinte a declansat protestele pro-europene din Maidan.

Potrivit economistilor, acesta incetare de plati va avea consecinte foarte mici asupra economiei Ucrainei.