Regele Salman al Arabiei Saudite a declarat miercuri ca a ordonat autoritatilor din regat sa lanseze reforme economice pentru a diversifica sursele de venituri si pentru a reduce dependenta de exporturile de petrol, dupa caderea cotatiei aurului negru, scrie AFP.

Intr-un discurs adresat Consiliului consultativ, suveranul a afirmat ca reformele trebuie bazate pe o mai mare eficienta a cheltuirii banului public, pe o mai buna folosire a resurselor economice si imbunatatirea randamentului plasamentelor statului.

"Am dat dispozitii Consiliului pentru afaceri economice si dezvoltare sa adopte cu acest scop planurile, politicile si programele necesare", a spus el.

Infiintat la putin timp dupa ce regele Salman a ajuns la putere, in ianuarie, acest consiliu este condus de fiul suveranului, Mohamed, al doilea in ordinea succesiunii si ministru al Apararii.

Regele a precizat ca Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial de petrol, a realizat in cursul ultimilor ani mai multe megaproiecte de infrastructura si a acumulat rezerve financiare in perioada cotatiilor mari ale petrolului.

Aceste excedente au permis regatului sa compenseze impactul caderii recente a preturilor, a adaugat suveranul, afirmand ca proiectele de dezvoltare nu au fost afectate.

Cotatia petrolului, din exportul caruia unde regatul obtine peste 90% din veniturile publice, a cazut cu peste 60% de la jumatatea lui 2014 si a ajuns la 36 de dolari pe baril, minimul ultimilor 11 ani.

Astfel, regatul saudit va inregistra in acest an un deficit bugetar record, apreciat de FMI la 130 de miliarde de dolari.

La sfarsitul lui octombrie, rezervele tarii au scazut la 644 miliarde de dolari, fata de 732 miliarde la finele lui 2014.

In 2014, Arabia Saudita a avut un deficit bugetar de 17,5 miliarde de dolari, al doilea din 2002.