Perioada preturilor reduse la petrol ar putea dura decenii, a declarat miercuri ministrul rus al Dezvoltarii, Aleksei Uliukaiev, citat de agentia oficiala Tass.

"Pentru economiile bazate pe materii prime, precum Rusia, perioada preturilor mici la materii prime va fi foarte lunga. Este foarte greu de spus daca este epoca unui ciclu global al materiilor sau este vorba pur si simplu de un nou model. Dar sunt convins ca va fi o perioada foarte lunga de timp", a spus acesta.

Ministrul a adaugat ca nimeni nu trebuie sa fie speriat de un pret al petrolului la nivelul de 20 sau 15 dolari pe baril. "Logica sugereaza ca, cu cat cade azi, cu atat e mai probabil sa creasca din nou maine. Nu acesta e cel mai mare risc. Cel mai mare risc este ca perioada preturilor reduse sa fie prelungita, insemnand ani sau decenii", a sus el.

Scenariul optimist al Bancii centrale a Rusiei are in vedere revenirea pretului la 75 de dolari pe baril, a afirmat tot miercuri un oficial al bancii, Igor Dmitriev. "Scenariul nostru optimist implica faptul ca petrolul va reveni in zona 70-75 de dolari" pe baril, a mentionat acesta.