Euro a depasit vineri pragul de 84 de ruble, pentru prima oara in mai mult de un an, moneda ruseasca fiind afectata de caderea cotatiei petrolului, scrie AFP.

UPDATE 14:15 Indicele RTS al Bursei din Moscova cadea cu 4,53% in jurul orei 11,45 GMT iar indicele Micex evolua in scadere cu 3,25%.

Moneda unica a atins 84,21, cel mai mare nivel din decembrie 2014, momentul in care Rusia a intrat in criza monetara care s-a transformat ulterior in recesiune. Dolarul a atins pragul de 77,24 ruble, foarte aproape de maximul saptamanii.

Rubla a cazut dupa ce barilul Brent a trecut sub pragul de 30 de dolari, in conditiile in care petrolul si gazele reprezinta peste jumatate din veniturile bugetare ale tarii.

Pe bursa din Moscova, indicele RTS (cotat in dolari) cadea cu 2,73% iar Micex (in ruble) cu 1,57% in jurul orei 10,20 GMT.

Degringolada cotatiei petrolului in ultimele saptamani a schimbat datele pentru economia Rusiei, in momentul in care incepusera sa apara semne de stabilizare la sfarsitul anului trecut, dupa o grava recesiune.

Potrivit cotidianului Vedomosti de vineri, guvernul se pregateste se revizuiasca previziunea produsului intern brut la o contractie de 0,8% (dupa -3,7% in 2015), fata de estimarea unei cresteri de 0,7% sperata pana in prezent. Puterea de cumparare a rusilor, in puternica scadere anul trecut, ar urma sa se degradeze in continuare, potrivit noilor previziuni.

Guvernul a anuntat deja saptamana aceasta ca se pregateste pentru taieri suplimentare in bugete, in conditiile in care bugetul pentru 2016 a fost construit pe o previziune medie de 50 de dolari pe baril.