George Soros este pesimist in privinta economiei mondiale. De la Davos, miliardarul american de origine ungara a creionat un tablou sumbru: Europa e in pragul dezintegrarii, din cauza crizei migrantilor, economia Chinei inregistreaza deja o aterizare brutala iar Federal Reserve a actionat prea tarziu, scrie AFP.

George SorosFoto: Wikipedia

Respectand ceea ce a devenit deja o traditie, miliardarul a invitat la cina, intr-un hotel din micul oras elvetian, cateva zeci de participanti la Forumul Economic Mondial, printre care si ziaristi, pentru a le expune viziunea sa asupra lumii.

"Uniunea Europeana este pe punctul de a se destrama" din cauza crizei migratorii, crede Soros. "In politica de integrare a Europei este panica, deoarece am depasit punctul de inflexiune dincolo de care afluxul (de migranti) reduce capacitatea de integrare a tarilor".

In aceasta "panica", e "fiecare pentru el insusi" si in aceste conditii nu pot sa il invinuiesc pe Viktor Orban ca incearca sa isi protejeze granitele", a spus finantistul nascut la Budapesta, precizand insa ca este condamnabil refuzul acestuia de a participa la o politica de primire comuna.

Imbracat intr-un costum albastru, asezat pe o scena si raspunzand unui ziarist Bloomberg, miliardarul a estimat ca Angela Merkel si-a pierdut capitalul politic.

Cancelarul " a realizat ca valul migratoriu poate conduce la explozia Europei". "Si-a jucat capitalul politic si l-a pierdut pentru ca gestul sau de deschidere a Germaniei nu a fost bine pregatit".

Rusia "este intr-o situatie fragila" si este si ea amenintata "sa se prabuseasca", crede el. In opinia sa, un sustinator al guvernului ucrainean, problema este cine se va prabusi prima, UE sau Rusia.

Iar economia mondiala este sub amenintarea unei deflatii generalizate, in special din cauza incetinirii economiei Chinei.

Aterizarea brutala a economiei Chinei "se intampla. Nu o astept, o observ. Dar China are resursele pentru a o gestiona si are mai multa marja de manevra decat alte tari".

Iar aceste evolutii alimenteaza riscul deflationist, deja ridicat in cauza caderii cotatiei materiilor prime si a devalorizarilor competitive, a apreciat miliardarul, cu vocea sa de octogenar, adeseori ezitanta.

In SUA, Soros a criticat majorarea dobanzilor operata de Federal Reserve "un an prea tarziu (...) cand economia americana incetineste din cauza deflatiei".

In ceea ce priveste alegerile americane, acest partizan al candidaturii lui Hillary Clinton a afirmat ca republicanul Donald Trump, rivalul sau Ted Cruz si altii care pedeleaza pe alarmism si "teama de moarte" "fac treaba Statului Islamic".