Banca Japoniei (BOJ) a luat prin surprindere pietele financiare dupa ce a anuntat vineri instaurarea unei dobanzi negative, in incercarea de a relansa inflatia si o economie care bate pasul pe loc, o masura exceptionala, dar justificata de turbulentele actuale de pe piete, scrie AFP.

Pe bursa din Tokyo, acest anunt a determinat o apreciere imediata a indicelui Nikkei cu pana la 3,5%. Acesta a inchis sedinta in crestere cu 2,80%. Si yenul s-a depreciat, dolarul apreciindu-se la 120,40 yeni, fata de 118,90 yeni inainte de anunta.

BoJ a fixat o rata a dobanzii de -0,1% pentru depozitele pe 24 de ore, un instrument care penalizeaza bancile care isi plaseaza penalitatile in seifurile sale, in loc sa ofere credite. Teoretic, reducerea dobanzii sub zero ar trebui sa stimuleze creditul si, deci, activitatea economica.

Aceasta masura, adoptata cu 5 voturi impotriva a 4, va intra in vigoare in 16 februarie si ar putea fi amplificata "daca va fi necesar", a precizat institutia.

In iunie 2014, Banca Centrala Europeana a devenit prima banca centrala din lume care a trecut la dobanzi negative, imitand politica urmata de alte banci centrale de talie mai mica, precum Danemarca sau Elvetia.

Comitetul de politica monetara a BOJ a reconfirmat programul de rascumparare de active in valoare de 80.000 de miliarde de yuani pe an (circa 600 de miliarde de euro), care a ramas neschimbat de la finele lui octombrie 2014.