Sefa Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a cerut luni monarhiilor petroliere din Golf sa introduca taxe, in conditiile in care, crede aceasta, pretul petrolului risca sa ramana la un nivel redus "o perioada prelungita", potrivit AFP.

Economiile din Golf "trebuie sa-si intareasca sistemele fiscale si sa isi remanieze sistemele de taxare reducand puternica lor dependenta fata de petrol si stimuland sursele de venituri care nu sunt legate de hidrocarburi", a spus Lagarde, in cadrul unui forum organizat la Abou Dhabi, la cateva zile dupa ce a obtinut un nou mandat de 5 ani in fruntea FMI.

Ea a cerut introducerea unei taxe pe valoarea adaugata in Golf, "ideal o TVA armonizata regional".

"Chiar cu o rata de o singura cifra, o astfel de taxa ar creste PIB-ul cu 2%", a afirmat sefa FMI.

Lagarde a cerut de asemenea "sa se puna mai mult accentul" asupra impozitelor pentru companii, precum si asupra taxelor pe proprietate si alte impozite indirecte.

Potrivit directorului FMI, tarile exportatoare de petrol din Orientul Mijlociu si din Africa de Nord au pierdut anul trecut peste 340 de miliarde de dolari din venituri petroliere, respectiv 20% din PIB-ul lor combinat.

"Nu doar ca pretul petrolului a cazut cu circa doua treimi (...) dar si oferta si cererea te duc la gandul ca va ramane la un nivel mic o perioada prelungita", a avertizat ea.

Pretul petrolului a trecut de la peste 100 de dolari pe baril in iulie 2014 la circa 30 de dolari in prezent.