Adrian Luca, expert in preturi de transfer: Ne asteapta o investigare agresiva a tranzactiilor financiare desfasurate intre companii din cadrul aceluiasi grup

de Robert Mihailescu     HotNews.ro
Marţi, 23 februarie 2016, 21:36 Economie | Finanţe


Adrian Luca
Foto: Hotnews
Peste 1.000 de mari contribuabili trebuie sa-si documenteze sistematic tranzactiile desfasurate cu alte companii din grup, dupa publicarea ordinului ANAF 442/2016 privind preturile de transfer. Din trimestrul II din 2017, acestia trebuie sa poata fi oricand in masura sa prezinte dosarul preturilor de transfer, practic imediat ce-l cere inspectorul fiscal. Regula e insa ca, indiferent daca vine sau nu inspectorul, contribuabilul trebuie sa aiba dosarul pregatit. Pentru alte cateva mii de contribuabili, documentarea este obligatorie, dar au avantajul ca pot face dosarul la cererea inspectorului.

Miza acestor schimbari nu este insa dosarul. Dosarul este doar un instrument tehnic. Mesajul este ca, in contextul actual, global, european si implicit national, a devenit mai usor pentru Fisc sa-ti reincadreze o tranzactie, sa-ti impuna un pret pentru o tranzactie pe care nu o considera la pretul pietei, sa-ti recalculeze marjele de profit si, implicit, datoriile catre stat.

Despre noile provocari si instrumente de protectie fiscala puteti discuta online cu Adrian Luca, fondatorul Transfer Pricing Services si expert in preturi de transfer.   

 • Adresati intrebari invitatul in formularul de comentarii de mai jos.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10281 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Inchiriere echipamente intre firme afiliate (Marţi, 23 februarie 2016, 22:57)

  C.S. [anonim]

  1.) Doua firme afiliate A si B, firma A platitoare de TVA detine echipamente pe care le inchiriaza la firma B neplatitoare de TVA (conform CF domeniu este unic, neplatitor de TVA si fara drept de deducere), pretul de inchiriere este valoarea amortizarii + TVA pentru care se emite factura fiscala (inchirierea de alte mijloace este prevazuta in lista de obiecte de activitate), si A si B sunt microintreprinderi.
  Poate fi pusa firma A de ANAF in situatia sa recalculeze pretul chiriei?
  2.)Este legal contract de comodat pentru spatiu sediu firma unde se desfasoara si activitatea?
  Multumesc!
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:08)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui C.S.

   1. In cazul in care pretul chiriei nu este la valoarea de piata autoritatile pot sa faca ajustari. Mentionez ca valoarea neta contabila poate servi ca referinta de comparabilitate pentru pretul chiriei utilajului. Va recomand sa luati in considerare si recuperarea altor costuri ocazionate de inchirierea utilajului respectiv: dezasamblare, mentenanta daca este cazul, transport etc.

   2. Este legal din punct de vedere juridic. Din punct de vedere al preturilor de transfer e putin probabil ca doua parti independente sa dea dreptul de folosinta a spatiului - sediu firma fara nicio remuneratie. Pentru a respecta regulile de preturi de transfer va recomand sa adaugati un pret de chirie la nivel de piata.
 • 0 (0 voturi)    
  Perioada fiscala 2010-2015 (Miercuri, 24 februarie 2016, 7:29)

  gob [anonim]

  Tinand cont de prevederile art.13, alin. 2 din ordinul 442/2016, ce termen de prezentare a dosarului de preturi de transfer se va acorda pentru inspectiile fiscale incepute in cursul anului 2016 care vizeaza perioada 2010-2015?
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:11)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui gob

   Articolul 13 alin. 2 este cel mai problematic fiind interpretabil in ce masura ordinul 442 produce efecte si pentru tranzactiile desfasurate inainte de 1 ianuarie 2016. Ne asteptam ca autoritatile sa vina cu o clarificare la acest punct. Ma astept in cazul in care se va solicita dosarul in anul 2016 pentru perioada 2010 - 2015 sa primiti un termen de prezentare a acestuia cel mai probabil de pana la 3 luni de zile.
 • 0 (0 voturi)    
  Dosar preturi de transfer incomplet (Miercuri, 24 februarie 2016, 8:26)

  D.B. [anonim]

  Buna dimineata,

  Societatea la care lucrez a facut obiectul unei inspectii fiscale. Am prezentat dosarul si inspectorul a considerat ca este dosar incomplet, cu toate ca noi am intocmit dosarul cu o firma de consultanta si ne-am asigurat ca el contine toate informatiile mentionate in lege.

  Care sunt criteriile dupa care se judeca daca un dosar e sau nu complet?
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:15)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui D.B.

   Definitia dosarului incomplet ramane in continuare cea mai mare problema din practica intrucat, conform legii, autoritatile fiscale pot sa considere oricand ca nu i-au fost furnizate de catre contribuabil datele necesare pentru a concluziona daca preturile de transfer practicate sunt la nivel de piata.

   Mediul de afaceri a militat in mod continuu pentru includerea unei definitii clare cu privire la ce inseamna dosar incomplet. O definitie clara in acest sens ar reduce in mod cert numarul de dispute fiscale cu beneficii atat pentru fisc cat si pentru contribuabil.
 • 0 (0 voturi)    
  Dosar PFI (Miercuri, 24 februarie 2016, 8:31)

  Marius V. [anonim]

  Buna dimineata.

  Sunt administrator la o firma pe care o facturez ca si PFI. Pentru aceasta tranzactie am nevoie de dosar?

  Multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:17)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius V.

   Conforma legii compania si PFI-ul sunt vazute ca si persoane afiliate. Autoritatile au dreptul sa va ceara dosarul preturilor de transfer pentru aceasta tranzactie.
 • 0 (0 voturi)    
  De ce trebuie sa imi fac dosar? (Miercuri, 24 februarie 2016, 8:31)

  Mariana Cenusa [anonim]

  Detin un grup de 5 firme care platesc toate impozite si taxe in Romania. Nu inteleg de ce trebuie sa imi fac dosar de preturi de transfer. Puteti sa ma lamuriti si pe mine?
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:22)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mariana Cenusa

   Sunt mai multe considerente, nu doar de ordin fiscal. As mentiona faptul ca orice investitor / banca / partener de afaceri / alta parte interesata isi doreste ca situatiile financiare ale fiecaruia dintre cele cinci firme pe care le detineti sa reflecte o imagine reala si fidela a patrimoniului societatii fara ca profitabilitatea oricareia dintre companii sa fie influentata de preturile intragrup practicate.

   Ganditi-va si la situatia in care una dintre companii are pierdere fiscala si alta este pe profit, caz in care s-ar putea obtine o eficientizare fiscala prin preturile de transfer practicate intre cele doua companii. La fel cu microintreprinderile etc.

   Totodata, ar fi discriminatoriu ca Fiscul sa ceara dosar de preturi de transfer doar pentru tranzactiile intragrup desfasurate de multinationalele cu subsidiare in Romania si nu la tranzactii intre companii rezidente in Romania. Exista chiar un caz la nivel de UE cu privire la acest aspect.
 • 0 (0 voturi)    
  Inspectii fiscale dosare (Miercuri, 24 februarie 2016, 8:38)

  Gabriela [anonim]

  Directorul societatii unde lucrez nu considera ca este necesar sa facem dosarul decat cand vine inspectia. Puteti sa ne indicati unde gasim informatii despre rezultatele inspectiilor fiscale pe dosare?
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:24)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabriela

   Argumentul pe care l-as oferi directorului societatii este ca intotdeauna e mai usor si mai ieftin sa previi decat sa tratezi.

   Exista comunicate ANAF cu privire la inspectiile pe partea de preturi de transfer, inclusiv nivelul ajustarii, iar in unele cazuri vorbim de ordinul a sutelor de milioane de lei.

   Va rog vedeti comunicate ANAF pe site-ul institutiei.
 • 0 (0 voturi)    
  Nelamurire dosar mari contribuabili (Miercuri, 24 februarie 2016, 8:42)

  CR [anonim]

  Buna ziua domnule Luca. Societatea unde lucrez este mare contribuabil. O data cu Ordinul 442 trebuie sa ne facem dosarul doar pentru tranzactiile care depasesc pragurile din Ordin sau pentru toate tranzactiile?
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:26)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui CR

   Daca depasiti cel putin unul din pragurile mentionate de ordin trebuie sa va intocmiti dosarul pentru toate tranzactiile, indiferent de materialitatea acestora.
 • 0 (0 voturi)    
  metoda compararii preturilor (Miercuri, 24 februarie 2016, 9:16)

  Dani [anonim]

  Ingeleg ca metoda compararii preturilor este cea mai buna, dar si ca ea este rar acceptata de catre fisc. Care este realitatea in practica? Avem vreo sansa sa o folosim in momentul in care intocmim dosarul societatii si sa fie acceptata?
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:31)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dani

   Metoda CUP presupune un grad foarte mare de comparabilitate intre tranzactia testata si tranzactiile comparabile intrucat compara pretul la care se desfasoara aceste tranzactii, pret care e influentat de foarte multi factori, de exemplu volum, termen de plata, strategie de afaceri, piata, tip produs etc.

   In practica in majoritatea cazurilor abordarea autoritatilor a fost sa nu accepte utilizarea metodei CUP si sa aplice o metoda pe baza marje nete.

   Pentru anumite industrii, metoda CUP e recomandata in special in cazurile unde exista cotatii la bursa, vezi de exemplu industria de commodities, abordare care e recomandata si de OECD.

   Daca tranzactiile dvs justifica utilizarea metodei CUP va recomand sa o utilizati. Puteti sa luati in considerare si utilizarea unei alte metode suplimentare care sa sustina metoda principala, CUP.
 • 0 (0 voturi)    
  Clasificare tranzactii (Miercuri, 24 februarie 2016, 9:23)

  Alina I. [anonim]

  Suntem mare contribuabil. La ce prag de semnificatie se incadreaza tranzactiile noastre de cedare in reasigurare sau cele FX?
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:32)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alina I.

   Le-as vedea incadrate la servicii, respectiv la pragul de 250.000 de euro.
 • 0 (0 voturi)    
  Preturi de transfer (Miercuri, 24 februarie 2016, 9:42)

  andrei doru [anonim]

  Societatea A deschide un nou domeniu de afaceri in importulul si comertul cu ridicata al solutiilor de iluminat si pe care il evalueaza pe o durata mai mare de un an. Rezultatul fiind bun si dorind continuarea ei, infiinteaza o noua firma B, specializata doar pe acest subiect, in care este actionar principal , alaturi de un partener persoana fizica.
  In aceste conditii societatea A, inceteaza aceasta activitate in nume propriu, ramanand la vechiul obiect de activitate, siguranta traficului. Nu va mai desfasura in viitor operatiuni comerciale in acest domeniu.
  Una din principalele masuri o reprezinta transferul stocului de mostre de prezentare pentru diferite corpuri de iluminat, stocului pentru asigurarea garantiilor si un stoc comercial ramas. Toate acestea nu depasesc 5-8.000E cumulate.


  Intrebarea este daca aceasta operatiune, reprezinta o operatiune afiliata care se supune reglementarilor pentru grupuri si necesita dosare de preturi de transfer, etc.., in sensul transferului de profit de la o firma afiliata la alt, in scopul diminuarii obligatiilor catre stat.
  Este vorba de o singura operatiune de transfer al unui mic stoc de mostre, piese de schimb si cantitati mici de produse comerciale, efectuata la renuntarea acestei activitati, in vederea preluarii ei de catre o firma specializata in care este actionar cu 51%.
  Iar ambele firme platesc la rulaj impozitul ca microintreprindere, nu se diminueaza o baza comuna de calcul al unui impozit pe profit, ca in cazul contribuabilor mari.
  Obligativitatea vinderii acestui stoc la pretul cu care s-a vandut clientilor in cazul diferitelor proiecte executate, nu mai permite societatii B sa poata efectua o activitate comerciala profitabila, sau va fi obligata sa vanda sub pretul de achizitie.
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:35)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei doru

   Transferul are loc intre doua companii afiliate, recomandarea este sa aveti un document care sa justifice ca pretul la care a avut loc transferul respecta principiul valorii de piata.

   Avand in vedere ca e o tranzactie ocazionala si contextul economic in care se desfasoara sunt argumente pentru a sustine ca pretul de transfer pentru vanzarea stocului sa fie facut la nivelul pretului de achizitie.
 • 0 (0 voturi)    
  Analiza dosar preturi de transfer (Miercuri, 24 februarie 2016, 9:52)

  cv [anonim]

  Pentru o societate afiliata la intocmirea dosarului preturilor de transfer s-a utilizat metoda cost plus la nivelul costurilor/marjei operationale (TNMM). Daca nivelul indicatorilor obtinuti este mai mare decat nivelul maxim al intervalelor intercuartilare obtinute de la alte societati comparabile se poate considera ca s-au respectat principiile preturilor de transfer?
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:37)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui cv

   S-au respectat principiile preturilor de transfer atunci cand profitabilitatea obtinuta de companie se regaseste in cadrul intervalului de comparare definit de cuartila inferioara si cuartila superioara. In cazul dvs, cu siguranta Fiscul nu o sa fie suparat ca ati obtinut o profitabilitate mai mare decat piata si ati platit mai multe impozite si taxe.

   Recomandarea mea ar fi sa va faceti o ajustare voluntara de preturi de transfer pentru a aduce profitabilitatea societatii testate in cadrul intervalului.
 • 0 (0 voturi)    
  Vanzare la pret de achizitie intre afiliate (Miercuri, 24 februarie 2016, 9:53)

  cv [anonim]

  Daca societatati afiliate vind intre ele diverse bunuri la preturile de achizitie fara nici o marja de profit mai este necesara o analiza dpdv al preturior de transfer sau este suficienta o documentatie si ce sa cuprinda ea?
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:40)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui cv

   Vanzarea in mod continuu de bunuri intre doua persoane afiliate la preturile de achizitie (fara nicio marja de profit) este greu de justificat prin perspectiva preturilor de transfer intrucat doua persoane independente ar incerca sa obtina din aceste tranzactii o marja de profit.

   Trebuie analizat modelul de afacere respectiv - vorbim de central pruchasing model? - al celor doua companii, respectiv contextul economic in care se desfasoara tranzactia.

   Este necesara si analiza si dosar de preturi de transfer.
 • 0 (0 voturi)    
  Dosar preturi de transfer (Miercuri, 24 februarie 2016, 9:59)

  Dana [anonim]

  Care este termenul de intocmire a dosarului preturilor de transfer pentru anii 2014 si 2015? Care este prevederea legala aplicabila in acest caz?

  Va multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:40)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dana

   Va rog, vedeti raspunsul meu la o intrebare de mai sus
 • 0 (0 voturi)    
  Dosar PT (Miercuri, 24 februarie 2016, 10:13)

  Ildiko [anonim]

  Daca un tip de seriviciu prestat catre societatea noastra (mare contribuabil) se efectueaza in baza achizitiei publice, in urma unei licitatii deschise, castigate de un afiliat de-al nostru, aceasta tranzactie mai face obiectul dosarului preturilor de transfer sau nu?

  Din cate am inteles dosarul se intocmeste mai ales pentru tranzactii reprezentand partea de venituri, la ce pret prestam noi serviciile de ex. Sau dosarul se intocmeste atat pentru prestari cat si pentru achizitii?
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:41)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ildiko

   Dosarul preturilor de transfer se intocmeste pentru toate tipurile de tranzactii intragrup, indiferent ca vorbim de vanzari / achizitii.

   Da, trebuie sa va faceti dosar de preturi de transfer
 • 0 (0 voturi)    
  documentarea formarii pretului de transfer (Miercuri, 24 februarie 2016, 10:22)

  Ioana Predescu [anonim]

  Buna ziua,

  O societate romana, al carei actionar unic este o societate austriaca, beneficiaza de suport tehnic in vederea desfasurarii activitatii sale, din partea actionarului unic. Acest suport este asigurat prin angajatii actionarului austriac care sunt trimisi in Romania in acest scop. Serviciile prestate de angajatii actionarului austriac sunt facturate societatii romanesti, in baza unui tarif orar.

  In ce masura costurile privind deplasarea si cazarea personalului actionarului austriac pot fi adaugate ca si costuri? Pot fi incluse in tariful orar de catre actionarul austriac? Trebuie atasate documente justificative, respectiv bilete de avion, facturi de cazare?

  Multumesc anticipat pentru raspunsul dvs.
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:42)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana Predescu

   Costurile privind deplasarea si cazarea personalului actionarului austriac pot fi refacturate societatii beneficiare.Va rog sa existe in contract o clauza in acest sens.

   Nu le-as include in tariful orar ci le-as refactura separat in baza documentelor justificative.
 • 0 (0 voturi)    
  Servicii reparatii de la afiliati (Miercuri, 24 februarie 2016, 10:23)

  cv [anonim]

  In cazul unor servicii de reparatii efectuate de catre o societate afiliata se factureaza costurile efective (diurna, piese schimb, transport) si o rata orara pentru pentru reparatii. Este necesara o analiza dpdv al preturilor de transfer sau o detaliere a modului de calcul al ratei orare?
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:43)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui cv

   Da.
 • 0 (0 voturi)    
  Ordin 442 tradus (Miercuri, 24 februarie 2016, 10:51)

  Georgian [anonim]

  Buna ziua.

  Puteti sa-mi indicati unde pot gasi Ordinul 442 tradus in limba engleza?
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:44)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Georgian

   http://www.transferpricing.ro/images/pdf/Ordinul442_2016_RO-ENG_PDF.PDF

   Este o traducere neoficiala
 • 0 (0 voturi)    
  Imprumuturi (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:00)

  Maria [anonim]

  Societatea noastra intentioneaza sa acorde un imprumut unei societati afiliate. Va rog sa ne spuneti ce criterii trebuie sa avem in vedere la stabilirea ratei de dobanda? Exista informatii publice pe care sa ne bazam?
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:49)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria

   Dobanda este influentata de mai multi factori dintre care cel mai important este bonitatea debitorului (capacitatea sa de a rambursa imprumutul). Alti factori ce trebuie luati in considerare sunt valoarea imprumutului, durata, valuta, piata pe care se acorda, tipul imprumutului (subordonat, senior) etc.

   Se folosesc baze de date specializate , vezi loan connector / deal scan, modele de determinare a credit ratingului / bonitatea debitorului.

   Pana nu demult s-au acceptat de catre Fisc si informatiile privind ratele dobanzilor publicate pe pagina de statistica a BNR, ultimele tendinte arata insa o mai mare sofisticare din partea autoritatilor in investigarea acestor tranzactii intragrup, vezi continutul ordinului 442 care pune accent pe finantarile intragrup.
 • 0 (0 voturi)    
  Agro (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:15)

  Adrian Iordache [anonim]

  Societatea noastra achizitioneaza produse agricole de la fermieri si alti jucatori de pe piata. Ulterior, societatea vinde aceste produse catre partea afiliata si ocazional catre terti. Pot folosi tranzactiile catre terti ca si comparabile?
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:50)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian Iordache

   Metoda CUP este recomandata in industria dvs. Aplicarea ei depinde insa si de particularitatile afacerilor pe care le derulati
 • 0 (0 voturi)    
  Analiza multianuala sau an pe an? (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:28)

  Marcel Petrescu [anonim]

  Sunt consultant fiscal si am asistat cativa clienti in intocmirea dosarelor. Am intalnit cazuri in care inspectorii au facut o analiza de profitabilitate pe intreaga perioada si alte cazuri in care s-a mers an pe an. Cum este corect?
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:52)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marcel Petrescu

   Depinde de la caz la caz precum si de modelul de afacere al companiei. In cazul contractelor pe termen lung, se recomanda analizele multianuale.

   Vedeti prevederile OECD in acest sens.
 • 0 (0 voturi)    
  perioada anterioara si categorii de tranz. (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:29)

  DF [anonim]

  Buna ziua.
  Societatea la care lucrez este marte contribuabil. Am doua intrebari ref. dosar preturi transfer:
  1. Reglementarile de dinaintea intrarii in vigoare a Ordinului 442/2016 prevad ca societatea este obligata sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer la solicitarea ANAF in termenul stabilit de ANAF. Dar intocmirea dosarului dureaza luni de zile. Aveti informatii despre termenele acordate in astfel de cazuri? Suntem nehotarati daca ar trebui sa pregatim dosarul si pentru perioada 2014-2015.
  2. Dosarul trebuie intocmit doar pentru tipurile de tranzactii care depasesc pragul stabilit de Ordinul 442 sau pentru toate categoriile de tranzactii intragrup?
  Va multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:54)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui DF

   1. Pentru mari contribuabili , pentru tranzactiile desfasurate incepand cu 1 ianuarie 2016 termenul de intocmire e de 25 martie.

   Pentru alte categorii de contribuabili e de maxim trei luni de zile. Dosarul va va fi solicitat cel mai probabil pentru toti anii deschisi inspectiei pe impozit pe profit.

   2. Vedeti raspunsul meu mai sus.
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:44)

  Ilie G. [anonim]

  Buna ziua. O scurta intrebare.

  Sunt curios daca ati intalnit cazuri in care autoritatile au facut ajustari de preturi de transfer si atunci cand profitabilitatea contribuabilului a fost prea mare?
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:57)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ilie G.

   In practica nu. Din punct de vedere al prevederilor legale exista temei pentru ca autoritatile sa faca ajustari si in jos.

   Pentru a vedea daca profitabiltatea societatii dvs e la nivel de piata, aveti si posibilitatea de a verifica rapid marjele de profit pe sectoare de industrie pe platforma www.tpsoft.ro.
 • 0 (0 voturi)    
  Perioada deschisa controlului (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:55)

  Cami [anonim]

  Societatea pe care o administrez a fost subiectul unei inspectii fiscale in legatura cu impozitul pe profit pentru intregul an 2013. In cadrul inspectiei nu au fost investigate si preturile de transfer. Putem considera perioada 2010 - 2013 inchisa controlului sau trebuie sa pregatim dosarul pentru intreaga perioada 2010 - 2015? In raportul de inspectie fiscala nu este mentionat nimic in legatura cu preturile de transfer. Totodata mentionez ca incepand cu anul 2016 suntem pe lista marilor contribuabili. Va multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 12:02)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cami

   Pana la noi clarificari din partea autoritatilor, recomand intocmirea dosarului pentru perioada 2014 - 2016 in conformitate cu prevederile ordinului 442 / 2016.
 • 0 (0 voturi)    
  predictibilitate (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:59)

  jean [anonim]

  Le ce trebuie sa ne asteptam pe viitor?
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 12:06)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui jean

   Multe provocari:)

   1. Raportarea taxelor platite tara cu tara / vezi country by country reporting din pachetul BEPS /

   2. Noi directive europene care sa preia din recomandarile BEPS impotriva planificarii fiscale agresive

   3. O investigare agresiva a tranzactiilor financiare desfasurate intre companii din cadrul aceluiasi grup

   4, Introducerea bazei comune consolidate de impozitare a companiilor din UE - CCCTB

   si multe altele
 • 0 (0 voturi)    
  Esantion (Miercuri, 24 februarie 2016, 11:59)

  Mircea [anonim]

  Va rog sa ne spuneti din experienta dumneavostra cate companii ar trebui sa se regaseasca in esantionul final al unui studiu de comparabilitate.
  • 0 (0 voturi)    
   Re: (Miercuri, 24 februarie 2016, 12:08)

   Adrian Luca [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea

   Conform ordinului 442 s-ar putea interpreta ca ar fi suficiente minim patru companii in esantionul de comparare.

   Obiectivul ar fi sa fie un numar suficient de companii pentru a calcula un interval statistic cat mai relevant (patru companii par totusi cam putine)
 • 0 (0 voturi)    
  Documentare generala (Miercuri, 24 februarie 2016, 12:03)

  Marinela Petrache [anonim]

  Suntem o firma din domeniul IT nou infiintata. In 2016 nu ne vom incadra la nici unul dintre praguri. Am citit ca avem obligatia documentarii tranzactiei intra-grup potrivit regulilor financiar contabile si fiscale generale in vigoare. Ce inseamna acest lucru?
 • 0 (0 voturi)    
  Ajustare preturi (Miercuri, 24 februarie 2016, 13:05)

  Cristina [anonim]

  Va rog sa-mi spuneti in cazul preturilor de transfer daca ANAF considera ca trebuie efectuate ajustari , se vor face ajustari la ambele firme?( pentru evitarea dublei impozitari).
 • 0 (0 voturi)    
  Micro (Miercuri, 24 februarie 2016, 13:20)

  cornel [anonim]

  Daca sunt o micro nou infiintata si prestez servicii de project management iar veniturile anuale nu depasesc 200.000 ron pe an trebuie sa intocmesc acest dosar?
 • 0 (0 voturi)    
  referinte de pret (Miercuri, 24 februarie 2016, 15:38)

  Liliana D [anonim]

  Care sunt sursele din care se pot afla preturile practicate intr-un anumit domeniu (exemplu IT) si care pot fi folosite in alcatuirea unui dosar de preturi de transfer. Cazul este al unei firme afiliate, care face tranzactii doar in cadrul grupului (nu are alti beneficiari pentru a compara).
 • 0 (0 voturi)    
  PRETURILE DE TRANSEFER (Miercuri, 24 februarie 2016, 19:24)

  GROSU ROXANA [anonim]

  De unde pot obtine informatii gratuit referitoare la preturile de transfer aferente inchirerii masini cu comanda numerica intre firme afiliate sau marja de profit aplicata la astfel de tranzactii intre persoane afiliate.
 • 0 (0 voturi)    
  cand stabilesc intervalul de comparare? (Miercuri, 31 august 2016, 16:07)

  gabriela ignat [anonim]

  Buna ziua,
  Cand se stabileste intervalul de comparare? Daca fata de situatia initiala, fiscul ne-a considerat deja ca nedeductibile fiscal o serie de costuri, nu ar trebui recalculata si incadrarea in interval?
  Multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  Dosarul preturilor de transfer (Luni, 5 septembrie 2016, 13:57)

  Rodica [anonim]

  Sunt administrator si asociat la o firma , am si un PFA . Facturez servicii de pe PFA catre societate . Pentru aceasta tranzactie am nevoie de dosar?
  Multumesc frumos!
 • 0 (0 voturi)    
  inchiriere catre administrator/asociat (Marţi, 7 februarie 2017, 23:30)

  cojocaru c. [anonim]

  Buna ziua,
  am rugamintea sa imi transmiteti daca o firma care are ca obiect de activitate principala inchirierea de bunuri imobiliare este obligata sa intocmeasca acest dosar al preturilor de transfer in cazul in care doreste sa inchirieze un bun imobil catre administratorul acestei firme avand si calitatea de asociat. Va multumesc frumos!
 • 0 (0 voturi)    
  preturi de transfer, date multianuale (Miercuri, 22 martie 2017, 12:27)

  ignat [anonim]

  In ce situatii se utilizeaza in intocmirea dosarului de preturi de transfer, datele multianuale si ce reprezinta acestea.
 • 0 (0 voturi)    
  Dosar preturi de transfer (Marţi, 28 martie 2017, 13:11)

  Andreea [anonim]

  O societate A din Romania are ca actionari persoane fizice care sunt sot si sotie. Unul detine 98% din capitalul social iar celalalt 2% si este si administratorul societatii. Aceasta societate fabrica pentru societatea B din Romania , diverse materii prime pe care le vinde in baza unui contract comercial. Societatea B are ca structura de actionariat o persoana juridica straina care detine 90% din capitalul social si pe cei doi soti din societatea A care detin fiecare cite 5%. Administratorul din societatea B este celalalt sot. Ambele societati au aceelasi cod CAEN ptr activitatea principlal. Societatea B vinde numai in UE si NonUE produse in care incorporeaza materialele primite de la societatea B. Intrebare: Trebuie intocmit dosarul preturilor de transfer?"


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by