Peste 1.000 de mari contribuabili trebuie sa-si documenteze sistematic tranzactiile desfasurate cu alte companii din grup, dupa publicarea ordinului ANAF 442/2016 privind preturile de transfer. Din trimestrul II din 2017, acestia trebuie sa poata fi oricand in masura sa prezinte dosarul preturilor de transfer, practic imediat ce-l cere inspectorul fiscal. Regula e insa ca, indiferent daca vine sau nu inspectorul, contribuabilul trebuie sa aiba dosarul pregatit. Pentru alte cateva mii de contribuabili, documentarea este obligatorie, dar au avantajul ca pot face dosarul la cererea inspectorului.

Adrian LucaFoto: Hotnews

Miza acestor schimbari nu este insa dosarul. Dosarul este doar un instrument tehnic. Mesajul este ca, in contextul actual, global, european si implicit national, a devenit mai usor pentru Fisc sa-ti reincadreze o tranzactie, sa-ti impuna un pret pentru o tranzactie pe care nu o considera la pretul pietei, sa-ti recalculeze marjele de profit si, implicit, datoriile catre stat.

Despre noile provocari si instrumente de protectie fiscala puteti discuta online cu Adrian Luca, fondatorul Transfer Pricing Services si expert in preturi de transfer.

  • Adresati intrebari invitatul in formularul de comentarii de mai jos.