Lira sterlina isi continua degringolada miercuri, cazand sub pragul de 1,40 de dolari, la niveluri nemaiatinse de aproape sapte ani, pe fondul incertitudinilor legate de viitorul Marii Britanii in cadrul Uniunii Europena (UE), scrie AFP.

In jurul orei 11,55 GMT, lira a atins 1,3879 dolari, nivel inedit de la jumatatea lunii martie 2009, fata de 1,4022 dolari marti, la ora 22,00 GMT si 1,4148 dolari la finele saptamanii trecute.

Impactul "amenintarii Brexit este evident asupra lirei britanice, care este in cadere libera", a aratat Jasper Lawler, analist la CMC Markets.

Lira este afectata de luni, dupa ce influentul primar al Londrei Boris Johnson s-a raliat cauzei partizanilor iesirii Marii Britanii din UE.

Johnson s-a lansat astfel intr-o confruntare deschisa cu premierul britanic David Cameron, in conditiile in care unii il vad succesorul sau, intr-o campanie acerba dupa anuntul de sambata al organizarii unui referendum in data de 23 iunie pentru a decide soarta viitorului european al regatului. Stabilirea acestei date a venit dupa concesiile obtinute de Cameron la Bruxelles la sfarsitul saptamanii trecut.

"O reducere a lirei sterline este de obicei o veste buna pentru exportatorii britanici dar doar in masura in care le intareste competitivitatea in strainatate. Acesta nu e cazul daca scade din cauza temerilor de a vedea Marea Britanie rupand legaturile comerciale prin parasirea Europei", a explicat Lawler.

Ingrijorarile legate de viitorul Marii Britanii in UE afecteaza si moneda unica europeana, desi in mai mica masura, a aratat Lee Hardman, analist la Bank of Tokyo-Mitsubishi.

"Increderea in Europa ar putea sa se prabuseasca in cazul in care a doua economie" decide sa paraseasca Uniunea, deoarece "va avea consecinte asupra coeziunii europene", a avertizat Michael Hewson, analist la CMC Markets.

Euro a scazut miercuri in jurul orei 11,55 GMT la 1,0957 dolari, cel mai slab nivel din ultimele trei saptamani.