Germania se opune ca tarile din grupul G20 sa se angajeze in planuri de relansare bugetara, bazate pe cheltuieli publice, pentru a stimula economia mondiala, a afirmat vineri ministrul de Finante Wolfgang Schauble, deschizand astfel calea unui posibil dezacord cu Statele Unite, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tentativele de a sustine activitatea economica printr-o relaxare suplimentara a politicilor monetare s-ar dovedi "contraproductive" avand in vedere ca relansarile bugetare "si-au pierdut eficienta", a avertizat Schauble, cu putin timp inainte de o reuniune, la Shanghai, a ministrilor de Finante din G20.

In conditiile in care conjunctura mondiala nu inceteaza sa se degradeze, Banca Centrala Europeana (BCE) pare pe punctul de a adopta actiuni mai viguroase, Federal Reserve (Fed, SUA) se arata mai prudenta dupa ce a majorat dobanzile la finele lui 2015 iar Banca Japoniei a introdus dobanzi negative cu speranta de a stimula creditarea.

Dar "a reflecta la noi planuri de relansare nu va reusi decat sa ne deturneze de la adevaratele sarcini la care trebuie sa ne inhamam", a avertizat ministrul german, evocand nevoile de reforme structurale.

"Politicile monetare sunt extrem de acomodante, la punctul in care pot deveni contraproductive, avand in vedere efectele lor negative", a spus el, in cadrul unui seminar al Institute of International Finance organizat in marja G20-Finances de la Shanghai.

La randul lor, politicile de relansare bugetara, prin care statele isi majoreaza cheltuielile publice pentru a sustine relansarea economica, "si-au atins limitele", a continuat Schauble.

Aceste comentarii sunt in contrast flagrant cu recentul apel al Washingtonului de a se recurge la politici monetare si bugetare.

"Instrumente puternice atunci cand sunt utilizate concomitent", a comentat in aceasta saptamana secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, care a reamintit ca relansarea mondiala nu poate depinde doar de Statele Unite.

"Este din ce in ce mai important (...) ca tarile care dispun de o marja bugetara sa o foloseasca pentru a sustine cererea interna", a afirmat un inalt oficial american.

Dar, pentru Wolfgang Schauble, "daca vreti intr-adevar ca economia sa se intareasca, nu exista scurtaturi fara reforme (structurale)".

Prioritatea pentru membrii G20 nu este majorarea deficitelor, ci, dimpotriva, sa inceapa "prudent" sa isi asaneze conturile publice, a sustinut ministrul german, fidel liniei germane a ortodoxiei bugetare.

"Modelul de crestere bazat pe indatorare isi atinge limitele", a subliniat el, invocand exemplul "companiilor zombie" care nu supravietuiesc decat gratie creditului.