Guvernatorul Bancii Angliei (BoE), Mark Carney, a declarat marti ca apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana intareste "dinamismul economiei" britanice si ca o eventuala iesire reprezinta cea mai mare amenintare interna, insistand insa ca afirmatiile sale nu reprezinta decat o "recomandare" de vot, scrie AFP.

"O economie mai dinamica si mai rezistenta la socuri poate creste mai rapid fara sa genereze presiuni inflationiste sau sa creeze riscuri pentru stabilitatea financiara si poate de asemenea sa fie asociata cu o competitivitate mai eficienta", a scris Carney, intr-o scrisoare adresata Comisiei pentru finante a Parlamentului britanic.

Carney a subliniat ca "restul UE este mai important pentru Marea Britanie pentru comert si pentru investitii decat invers".

In audierea care a urmat in fata comisiei, acesta a detaliat consecintele apartenentei regatului la UE asupra bancii centrale britanice, precizand ca "cel mai mare risc intern pentru stabilitatea financiara" a tarii este reprezentat de Brexit. Riscurile externe sunt legate de incetinirea economiei Chinei.

"In starea actuala a lucrurilor, dispunem de instrumente pentru a atinge stabilitatea financiara" iar acordul incheiat in februarie cu UE contine "un numar de protectii si instrumente suplimentare pentru a sustine garantarea capacitatii bancii de a-si atinge obiectivele statutare", a explicat el.

In timp ce o iesire din UE ar antrena o perioada de incertitudine si ar afecta lira britanica si investitiile externe in Marea Britanie, o alta situatie care ingrijoreaza este faptul ca marile banci internationale care studiaza in prezent posibilitatea transferului activitatilor lor din Londra spre Irlanda si continentul european, a mentionat acesta.