FMI recomanda Romaniei sa evite o majorare excesiva a salariului minim si critica efectele retroactive ale Legii darii in plata
Potrivit concluziilor publicate pe site-FMI, Legea darii in plata "implica aplicarea retroactiva si ar putea afecta garantiile guvernamentale acordate in cadrul programului Prima Casa".
In ceea ce priveste salariul minim, Fondul recunoaste rolul acestuia de a proteja angajatii cu venituri mici, dar prin "cresterea rapida prevazuta pentru acest an" raportul salariu minim / salariu mediu va depasi media regionala. "Acest lucru ar putea submina competitivitatea si ar putea afecta crearea de locuri de munca", spun expertii FMI, care recomanda un ritm moderat de majorare a acestui salariu.
Pe ansamblu, FMI considera ca Romania a facut progrese "importante" in ceea ce priveste atacarea dezechilibrelor economice si restaurarea increderii dar "politicile macroeconomice au slabit recent iar progresele obtinute prin eforturi dificile risca sa fie pierdute".
Fondul considera ca bugetul pe 2016 acorda in mod nepotrivit stimulente in conditiile unei cresteri "puternice".
In cazul in care nu se adopta masuri, deficitul fiscal pentru anul viitor va depasi tinta autoritatilor si exista riscul adoptarii unor noi masuri care adancesc deficitul, intr-un context electoral.
Fondul apreciaza ca o serie de initiative in sector financiar, precum Legea darii in plata (datio in solutum), contin prevederi care ar putea "ameninta dreptul la proprietate, increderea investitorilor si ar putea restrange creditul pentru gospodarii si companii".
FMI se asteapta la o crestere economica de 4,2% in 2016, urmata de o usoara decelerare la 3,6 in 2017.
Principalele riscuri sunt legate de mediul specific unul an electoral si de evolutiile externe. Expertii FMI cred ca noi politici de stimulare fiscala ar putea majora consumul pe termen scurt, dar vor submina sustenabilitatea finantelor publice.
FMI arata ca politicile fiscale pro-ciclice vor aduce datoria publica pe un trend ascendent, in ciuda "impresionantei consolidari fiscale" realizate incepand cu 2009.
Potrivit FMI, stimulentele fiscale vor conduse la depasirea tintei de deficit cu ,05% in 2017.

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
pot fi condamnati ptr ca isi urmaresc interesul?
De la mine ai avut parte de plus.
Ce cunvinte nobile:
-stabilitate;
- ancora.
Rog traducerea in termenii uzuali ai discutiei de aici. Multumesc.
Ca sa termini audienta puteai sa mai adaugi cuvântul/prefixul macro...
O zi excelenta!
Ai luat bani, da, frate, banii inapoi si gata! Tot bani ai vrea si tu inapoi daca ai imprumuta pe cineva, nu tablete, telefoane sau haine. Bani ai dat, bani ai dori inapoi, indiferent cu i-ai obtinut sau produs tu. Nu-i treaba celui imprumutat sa vina cu texte despre cat de usor ai castigat tu banii pe care i i-ai dat lui cu imprumut.
Lacomi si milogi! Nu ti-a pus nimeni pistolul la tampla sa iei imprumut. Ia si platiti-va datoriile fara sa trageti toata tara dupa voi, ca nu ai intrebat Parlamentul cand te-ai lacomit la bani.
Doar din aceasta tranzactie de mai sus, vedem ca 70% sunt tranzactii virtuale, scriptice si nu cash, asa ca eu zic sa mai luam o carte de economie, una despre ce inseamna imprumuturile bancare, sa analizezi care este totalul depozitelor din Romania si sa le compari cu totalul imprumuturilor.
Dupa aceea vezi tu cam cat e scriptic si cat e cash din totalul tranzactiilor.
O zi placuta
De fapt nici salariat nu pari a fi, caci atunci ai sti ca banii aia "virtuali" de pe card ii poti transforma in cash la un bancomat, sa poti plati cumparaturile facute online cu ramburs, nu prin transfer bancar
Pana si un criminal dupa ce isi ispaseste pedeapsa ... are sansa sa o ia de la capat... si de cele mai multe ori iese anticipat ...
Ai vazut ce au spus nemtii cand au incercat si ai lor limitarea tranzactiilor cash : "Jos labele de pe banii nostri!"
65-85% din ultimul salariu ca pensie !!!,ce-i aia contributie la pensie, astia sunt peste lege ,ei se sterg cu legea pensiei la dos !!!.
Stoltenberg a cerur cresterea cheltuielilor de inarmare a Romaniei ,bani de unde ?,poate iar se imprumuta guvernul de intram in rahat pina la gat !!!.
Cat priveste cresterea salariului minim !!,PARDON ,NU SUNT BANI !!!,sa fie clar pentru toti !!!,FMI A INTERZIS MARIREA SALARIILOR !!!,asta-i lozinca .
CINE e prost sa povesteasca asa ceva? Angajatorul (ca sa ia amenzi samd.)? Angajatul (ca sa isi piarda banii in plus "la negru")?
Intotdeauna exista o cale ...
Cum ar fi sa aplicam Constitutia Romaniei doar cetatenilor care s-au nascut dupa publicarea ei?! Asta ca sa nu retroactiveze...
Eu stiu ca dumneavoastra nu sunteti sarac cu duhul, doar va faceti ca nu intelegeti ca legea darii in plata nu are ca obiect niste contracte de credit (trecute, prezente sau viitoare) ci reglementeaza situatiile in care un creditor ajunge in imposibilitate de plata. In speta, creditorii vor invoca aceasta lege daca vor constata ei, la un moment dat IN VIITOR, ca nu vor mai putea plati ratele. Asta nu e retroactivitate!
Mai mentionez aici si ca, dupa parerea mea, nasterea dumneavoastra este cea mai mare catastrofa naturala ce a afectat Romania postbelica - binenteles, dupa cea a lui Ion Iliescu.
La multi ani!
...fara suspendare...
debitor = cel care trebuai sa returneze banii primiti imprumut
In rest combati bine :)
debitor = cel care trebuai sa returneze banii primiti imprumut
In rest combati bine :)
Este aceasta o solutie pe termen mediu si lung?!
Sa ignoram scenariile extreme ca dublarea salariului minim si sa mergem cu ceva mai de bun simt -- o crestere de 2-5%.
Sa explic:
Ca sa iti dai seama de impact ar trebuii sa iei datele istorice cu marirea salariului minim si sa urmaresti 2 scenarii:
1. A urmat o criza in urmatoarele 12 luni de la marire
2. Nu a fost nici o criza in urmatoarele 12 luni.
In cazul in care a fost criza trebuie aflat daca:
1. criza a fost provocata de cresterea ratei dobanzii la bancile nationale
2. Un factor extern -- un faliment al unui gigant.
Din cate stiu eu, nu exista un asemenea studiu.
Daca ar fi sa ghicesc ... as spune ca o crestere moderata (2-5%) a salariului minim venita imediat dupa o revenire dintr'o criza puternica ar putea avea efecte benefice.
Sa mai puna si ei mana pe multe carti de economie,sa le citeasca,sa le inteleaga si apoi sa sara cu dat sfaturi.
De ce in SUA salariul minim net e asa mare,dar cu toate astea e atata prosperitate,ca raportat la bani produsi pe cap de locuitor,SUA e probabil cea mai prospera tara din lume?
Si mai platesc si nu stiu cate taxe si impozite ,ca practic locuitorii SUA cotizeaza si majoritatea banilor pentru armamentul NATO ?
Daca ajung "specialisti" de la FMI la conducerea SUA,vedem cat de repede da SUA faliment...
Eu nu ma pricep la economie,dar nici nu ma bag,zic si eu acolo parerea mea:
daca creste salariul minim net,o sa fim nevoiti sa muncim mai mult.
Mai multa munca,creaza si alte joburi,creste prosperitatea.Mai multa munca,mai multi bani.
Asta e parerea mea.
1 Salariul minim - este evident ca in raport cu necesitatile trebuie sa creasca dar, daca va creste doar din pix ( adica prin stabilirea de catre Guvern) atunci aceasta crestere va fi una artificiala fiind urmata automat de cresterea de preturi. O masura puternica pentru salariul minim ar fi scaderea de taxe pe munca. Aceasta masura il va face pe om sa-si doresca sa munceasca sa castige mai mult.
2 Legea darii in plata are + si - din punctul meu de vedere ar trebui inainte de toate sa se rezolve probleme vanzarii de creante. Astfel, debitorul sa aiba drept de preemtiune la vanzarea creantei. Cati dintre debitori nu si-ar fi platit creditul daca aveau de platit doar 5-10 sau chiar 15% din debit?
3 TVA - o scadere cu 1 % nu aduce un beneficiu important nici firmelor nici consumatorilor. Mai mult calculele se complica ( vezi tabla inmultirii cu 19). Cu siguranta statul are mult mai mult de castigat daca mentine cota de 20% decat aceasta scadere de 1%. Sau poate calculele sunt facute sa-i incurajeze pe evazionisti sa treaca de la econimia neagra, gri spre alb murdar. :)
Guvernul trebuie sa-si reduca interventia in ceea ce insemna reglementarea mai ales in mediul privat si atunci dezvoltarea va fi una naturala.
Din pacate, vedem tot mai des ca regiile autonome sau companiile de stat isi permit sa finanteze te miri ce si au salarii minime de 2000- 3000 ron.
Daca o sa aiba dificultati, mai luam 20 de miliarde imprumut de la FMI ca sa-i sustinem. Eventual ne scadem si salariile cu 25%. Readucem TVA la 24%.
E simplu.
Pe ei nu-i pedepseste nimeni ca au incins economia prin supraevaluarea imobilelor. Mai tineti minte? Un apartament cu doua camere 80.000 de Euro. O vila de 250.000 acum 9 ani este acum 70.000 de Euro si tot n-o ia nimeni.
Isarescu se face ca nu vede colosii imobiliari cu blocuri goale, pe care bancile ii rostogolesc fara sa-i execute de ani de zile, asteptand momentul cand vor incinge din nou economia cu preturi nesimtite si fara legatura cu realitatea. Si tot Isarescu le da voie sa mentina la active cartiere care n-au produs nimic de ani de zile, schelete betonate. Iar pierderile le acopera prin comisioanele enorme cu care ne-au inlantuit. Nu-i vorba, ca si parlamentarii, obligandu-ne sa trecem absolut totul prin banci ne-au facut sclavii lor. Ai bancilor.
daca ar fi dupa ei, nu ar exista salariu
S-au invatat toti strainii ca romanul e slab si-l trateaza ca atare, cu salarii de mizerie. Inclusiv in domenii unde se cer studii superioare si cunostinete avansate.
Au suprimat contractele colective de munca si au instituit frica. Muncesti pe 200-300 de euro, sau te dau afara. In acest timp profiturile sunt uriase.
E rolul statului sa se asigure ca abuzurile angajatorilor sunt cenzurate.