Decizia autoritatilor de a tine cont sau nu de recomandarea expertilor Fondului Monetar International privind amanarea introducerii de la 1 ianuarie 2017 a noilor masuri de relaxare fiscala prevazute in Codul Fiscal, printre care se afla si reducerea ''taxei pe stalp", depinde de modul in care va arata anul 2016 din punct de vedere al executiei bugetare si al incasarilor, a declarat, vineri seara, ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, la Realitatea TV, transmite Agerpres.

Anca Dragu, ministrul Finantelor PubliceFoto: Guvern

Intrebata ce se va intampla cu taxa pe constructii speciale, Anca Dragu a spus ca reducerea acesteia este prevazuta in Codul Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2017, insa a admis ca exista o recomandare a expertilor FMI de a amana noi masuri de relaxare fiscala pentru ca Romania sa revina la procesul de consolidare fiscala.

"In Codul Fiscal este prevazuta reducerea acestei taxe (pe stalp n. r.) incepand cu 1 ianuarie 2017. Exista recomandarea expertilor FMI de a amana introducerea unor noi masuri de relaxare fiscala tocmai pentru a putea face fata altor cheltuieli si pentru a continua, de fapt de a reveni, la procesul de consolidare fiscala. Trebuie sa vedem cum arata 2016 din punct de vedere al executiei bugetare si, de asemenea, al incasarilor", a spus ministruL, la Realitatea TV, conform Agerpres.

Anca Dragu a precizat ca, in baza faptului ca Romania este stat membru al FMI, are consultari anuale cu expertii acestei institutii cu privire la situatia economica proprie.

"Romania este tara membra a FMI si, in baza acestui fapt, avem consultari anuale in baza art. 4 din statutul institutiei, deci avem consultari anuale cu privire la situatia economica a tarii. In februarie s-a aflat la Bucuresti o misiune a FMI care exact acest scop a avut, de a conduce consultari in cadrul articolului IV", a subliniat Dragu.

Potrivit sursei citate, incasarile bugetare in primul trimestru al anului in curs sunt cu 6% mai mari decat programul aferent acestei perioade, iar incasarile din TVA au crescut cu aproape 10%, potrivit datelor preliminare.

"Astazi avem datele preliminare pentru primele trei luni ale anului. Avem incasari cu 6% mai mult decat programul pentru trimestrul I. Deci, la acest moment, incasarile arata destul de bine", a spus Anca Dragu.

In ceea ce priveste incasarile din TVA, seful de la Finante a afirmat ca acestea sunt mai mari in primul trimestru din 2016 cu aproape 10% comparativ cu programarea, insa, raportat la perioada similara din 2015, se inregistreaza o reducere in termeni nominali de 10-15%, pe fondul scaderii cotei de TVA.

"La zi, fata de cifrele programate pentru primul trimestru din 2016, avem o crestere de aproape 10%. Deci, fata de program. Fata de trimestrul I 2015, avem intr-adevar o reducere in termeni nominali de 10-15%, dar aceasta este urmarea fireasca a reducerii cotei de TVA", a precizat Anca Dragu.

Cu toate acestea, ministrul Finantelor a spus ca in viitor se asteapta la efecte pozitive ale reducerii cotei de TVA, subliniind ca la intocmirea bugetului pe 2016 s-a avut in vedere o "abordare prudenta".

"Ne asteptam la efecte pozitive a reducerii TVA, efecte pozitive din reforma ANAF. De asemenea, avem aceasta colectare mai buna chiar in conditiile unei inflatii negative ¬ asta nu ajuta procesul de colectare ¬ si in conditiile unor cresteri a sumelor rambursate din TVA. Atunci cand am intocmit bugetul pe 2016 nu am luat in calcul efecte extraordinare tocmai pentru... E normal sa ai o abordare prudenta si, practic, sa nu vinzi pielea ursului din padure atunci cand intocmesti bugetul si angajezi cheltuieli pentru un an intreg", a mentionat ea.

Fondul Monetar International (FMI) recomanda Romaniei reducerea deficitului bugetar, pe cash, la 2,5% din PIB in acest an, la 2% in 2017 si la 1,5% in 2018 si atrage atentia ca, pentru atingerea acestor obiective, in special pentru anul viitor, ar trebui amanate masurile de relaxare fiscala ce ar urma sa intre in vigoare in 2017.

"Pentru 2017, misiunea recomanda un deficit de 2% din PIB. Amanarea urmatoarei reduceri a TVA si a celorlalte facilitati prevazute in Codul Fiscal sa intre in vigoare anul viitor ar genera o reducere a deficitului de 0,75 puncte din PIB", a declarat, luni, seful misiunii FMI in Romania, Reza Baqir, in conferinta de prezentare a concluziilor misiunii FMI la Bucuresti, desfasurata in perioada 2 ¬ 14 martie.

Pentru anul acesta, recomandarea FMI de deficit bugetar, pe cash, este de 2,5% din PIB, iar pentru 2018 de 1,5% din PIB.