Mugur Isarescu: Economia Romaniei e supusa unui risc sistemic sever
Vezi aici discursul Guvernatorului.
"Raportul asupra stabilitatii financiare prezinta o harta a riscurilor. Actualul raport mentine cele sase riscuri identificate in cel precedent si adauga inca doua noi: un risc sistemic sever, legislativ sever si un risc sistemic ridicat, dat de posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana", a explicat guvernatorul, in conferinta de prezentare a Raportului asupra stabilitatii financiare, aprilie 2016, potrivit Agerpres.
Guvernatorul a subliniat ca Banca Nationala a identificat pentru prima oara in Romania un risc sistemic sever generat de schimbarile legislative care afecteaza sistemul financiar.
"In ultimele sase luni, s-au intensificat initiative legislative care isi propun sa reglementeze domeniul financiar - bancar, prin interventia retroactiva in contractele incheiate intre clienti si banci", a subliniat Isarescu.
El s-a referit la Legea privind darea in plata, dar nu numai, care, in procesul de reexaminare a fost corectata in anumita masura, "dar chestiunea de fond pe care o reprezinta retroactivitatea legii se mentine", ca si stabilitatea si credibilitatea cadrului legislativ.
Potrivit guvernatorului BNR, aceste propuneri legislative au fost concentrate intr-un risc sistemic sever pentru ca, in afara de Legea privind darea in plata, mai sunt in discutie si alte initiative care pot afecta stabilitatea financiara.
Mugur Isarescu a mai atras atentia asupra faptului ca reformele realizate si beneficiile obtinute datorita acestora nu sunt ireversibile. Mai mult, guvernatorul sustine ca mediul extern este in continua schimbare, fapt care prezinta, de asemenea, riscuri pentru stabilitatea financiara a Romaniei si, de aceea, pe plan intern trebuie sa fim atenti sa nu cream vulnerabilitati suplimentare.
"Azi vorbim pe plan international despre coborarea sub zero a dobanzilor, despre stagnarea seculara, teme care acum 50 de ani erau de neimaginat. Intr-un astfel de mediu extern, trebuie sa fim atenti ce ramane - si fundamentele economie de piata trebuie sa ramana -, ce se schimba, sa fim atenti sa nu cream vulnerabilitati interne suplimentare care sa se adauge acestor mari schimbari externe", a mai spus Isarescu.
El a facut referire, in acest context, si la necesitatea consolidarii politicilor fiscale, precum si la evitarea unui comportament prociclic al mixului de politici, astfel incat cresterea economica sa fie sustenabila si de durata, pentru ca o crestere nesustenabila "se va intoarce chiar impotriva cresterii economice, corectiile devenind inevitabile".
Si nu s-a mai cutremurat niciun sistem bancar.
2. Fiecare cu ce-l doare: Isarescu si legea darii in plata.
3. Brexitul va afecta in primul rand UK si marii ei parteneri comerciali. Nu-i cazul Romaniei.
4. "comportament prociclic al mixului de politici"?
Seris?!?
Limba de lemn a lui Iliescu era floare la ureche...
A mai ramas ceva?
-initiativele legislative cu iz populist sunt in primul rand in favoarea parlamentarului initiator;
-toate initiativele legislative populiste afecteaza bugetul tarii, deci pe fiecare dintre noi cei multi, care nu suntem vizati de aceste initiative;
-legea darii in plata transfera in mod indirect creditele neplatite asupra intregii societati, beneficiarii legii fiind smecherii care se vor susutrage de la plata datoriilor.
Economie aveam demult ! Acum ne-ati stabilizat dumneavoastra atat macro cat si micro economic !
Adica din macro am devenit micro !
Asa cum spun adevaratii analisti , dvs. aparati interesele bancilor desi trebuia sa fiti in slujba Romaniei ! Marele afacerist Tiriac, un alt sugator din bunastarea Romaniei si-a transferat toti banii in firme in Panama.Ce ati facut dvs. ca banii sa ramana in Banca Nationala a Romaniei ? Nimic...Cum au ajuns miliarde de dolari si euro in banci de afara?
Lasati-ne cu riscurile ! Ne-am saturat de bla,blauri !
Cel mai mare risc pentru Romania sunteti dvs., politicienii, justitia si miliardarii infractori !
Va doresc pensionare grabnica !
Acum Isărescu zice că această lege este un risc. Românii iar sunt ei mai deștepți și zic: băncile au avut clauze abuzice. În loc să fie bărbați și să dea banca în judecată, ei așteaptă o lege de la tătucul cel mare ca să-i salveze. Vom vedea unde vom ajunge și cu legea asta.
Scenariu imaginar: vor veni 10% din cei cu credite pentru apartamente și vor da apartamentele băncilor. Băncile, ca să-și recupereze banii cât mai repede (banca nu e agenție imobiliară, ea lucrează cu bani, nu cu apartamente), va scoate apartamentul la vânzare cu 10% mai ieftin decât piața. Să zicem. Atunci cei cu apartamente de vânzare vor fi nevoiți să ieftinească și ei ca să mai vândă ceva. Va mai construi cineva ceva în condițiile în care piața scade? Bulgăre de zăpadă pornit la vale cumva? Unde va duce? Habar nu am. E scenariu posibil? Probabil. Care e probabilitatea ca acest scenariu să se întâmple? Habar nu am, dar se pare că nici inițiatorii legii nu au habar.
BTW: Ca să nu ziceți că apăr băncile, am credit la bancă și nu lucrez în bănci.
Banca le spunea romanilor "la euro nu va incadrati pentru suma aceasta dar la franci va incadrati" cum vine asta? Iar la credite in lei nici nu te puteai gandi, aveau dobanzi in jur de 15%(perioada pana in 2008)
Bancile pompand bani (nu LEI ci EUR si CHF virtual) in piata imobiliara au facut ca cererea de imobile sa creasca si oferta sa nu ma faca fata, preturile imobilelor ajungand la valori exorbitante si era foarte greu sa te incadrezi la un anumit tip de credit pe care-l vroia romanul sa-si ia imobilul, dar nici o grija banca a venit cu solutia: AVEM CHF
Pe de alta parte, romanul de rand trage ca un sclav sa-si poata plati ratele la banca ,asa ca sunt convis ca procentul de persoane care vor apela la legea darii in plata va fi foarte mic.
Inainte sa postezi ceva analizeaza toate partile, vorba aia gura bate ...
Cu ce dobanda ai luat creditul si in ce moneda?
Daca legea darii in plata este risc sistemi apoi dosarul Panamea ce risc este pentru bancile care au acoperit toate fraudele astea.
Si nu va faceti griji de risc sistemic, daca pierd bancile ceva, recupereaza totul intr-o zi prin manipularea cursului de schimb, sau merg la bancile mama (privatele elvetiene) si mai tiparesc niste bani.
ce intelege omul? ca nu se va deprecia si face credite in ce moneda primeste de la banca
la credite in lei ratele erau duble
Sa inteleg ca esti jmeker daca la magazin cauti oferta cea mai buna. Eventual esti prost si iti iei teapa, dar nu jmeker.
Citez - Va mai construi cineva daca piata scade? Tu ai impresia ca pana acum in constructii s-a lucrat la limita profitabilitatii? O scadere a pretului cu 10% va duce la falimentarea constructorilor? Tu crezi ca e normal ca intr-o tara cu salariul mediu net de aprox 400 euro pe luna sa platesti 60000 euro pe un apartament? Crezi ca astea sunt preturile corecte? Ai facut o paralela intre noi si vest? Aceleasi preturi dar salarii de 4-5 ori mai mici?
pe acelasi principiu putem sa cerem reducere la mercedes, de ce vand cu acelasi pret si in romania si in vest :)))))
Acum se corecteaza niste greseli de management ale bancherilor, din trecut, girate de BNR. Asa ca BNR ar trebui sa aiba pliscul mai mic.
"Eu am o invatatura. Este cam pesimista. Deci eu nu vreau sa mai creasca rezerva de aur, personal, sunt aici peste 100 de tone, pentru ca sunt superstitios. De cate ori am trecut peste 100 de tone Romania a patit ceva. De data asta sa ramanem la 100 de tone, este suficient de mult, 103 tone"
Sa-mi spuna cineva cum se mentine MI cu astfel de iesiri si un trecut dubios la sefia BNR ??
Adica dobanzi foarte mici la depuneri si foarte mari la credite.
Reteta distrugerii Romaniei.
Daca te imprumuti esti mort, daca depui nu castigi nimic.
Ca la noi...
Sau decat teapa FNI?
Sau decat nerecuperarea furturilor de la mafioti?
Om batran fara pic de rusine...
Risc sistemic in Romania poate fi doar desfiintarea DNA.
Sau blocajul cu interceptarile realizate de SRI.
Atat, tataie, restul e gargara.
Iar tu doar aperi hotii si te vrei Stat in Stat.
cam ca a bisericii dupa "colectiv"
Riscul provine din ansamblul de masuri luate pe ultima suta de metri de guvernul Ponta pe care guvernul Ciolos nu a afcut nimic sa le schimbe : 1.scaderea TVA -ului (care pana la urma nu a dus la scaderea preturilor decat pe termen scurt, acum au revenit la pretul anteriro-profitul s-a dus in buzunarele comerciantilor) si a altor taxe
2. pensii speciale, mariri de salarii, indemnizatii si alte sporuri acordate cu generozitate pe ultima suta de metri in 2015 si in aceasta primavara
Toate astea au pus presiune pe buget si vor pune si mai mult ca vad ca parlamentarii nostrii nu stau, mai sunt vreo 7-8 luni pana la alegeri.