DOCUMENTE Cum arata proiectul Ordonantei de Urgenta privind salarizarea bugetarilor. Noile salarii pentru demnitari, functionari, profesori si doctori

de Red. Stiri     HotNews.ro
Luni, 11 aprilie 2016, 15:19 Economie | Finanţe


 documente
(11 Apr 2016) PDF, 134KB
(11 Apr 2016) PDF, 104KB
Blocul National Sindical (BNS) a postat pe site-ul sau proiectul Ordonantei de Urgenta privind salarizarea bugetarilor. Proiectul este discutat de Guvern cu sindicatele bugetarilor si urmeaza sa intre in vigoare de la 1 august. Proiectul prevede o scadere a salariilor demnitarilor si o crestere a salariilor mici, precum si eliminarea unor discrepante intre salariatii cu aceleasi sarcini, dar venituri diferite. Proiectul de OUG facut public de sindicate reglementeaza si sporurile pentru bugetarii cu doctorat, introduce un spor de 15% pentru bugetarii care lucreaza in departamentele de IT si limiteaza sporurile si modul de acordare a premiilor. Proiectul stabileste si cum se va realiza promovarea în funcții, în grade sau trepte profesionale.

Descarca aici toate anexele privind salarizarea diferitelor categorii de bugetari (format .rar)

Descarca aici proiectul de OUG
Descarca aici Nota de fundamentare

OUG se aplica tuturor institutiilor bugetare, cu urmatoarele exceptii: Bănca Naţionala a României (BNR), Autoritătea de Supraveghere Financiară (ASF), Autoritățea Naționala pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANRC) și Autoritătatea Naționala de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Principalele prevederi ale ordonantei de urgenta:


 • Salariul lunar al presedintelui Romaniei scade la 15.000 lei brut fata de 21.000 lei in prezent.
 • Salariul ministrilor ajunge la 12.726 / luna
 • Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de salariul de bază/solda de funcție de bază/salariul de funcție de bază/indemnizația de încadrare/indemnizație mai mari cu 15%, dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul.
 • Personalul care exercită activitatea de control financiar preventiv, pe perioada de exercitare a acesteia, beneficiază de salariul de bază/solda funcției de bază/salariul funcției de bază mai mari cu 10%.
 • Personalul care desfăşoară activităţi de creaţie de programe pentru calculator, precum şi cel care este încadrat în posturi de specialişti în tehnologia informaţiei, beneficiază de un spor de până la 15% calculat la salariul de bază/solda de funcție de bază/salariul de funcție de bază/indemnizația de încadrare/indemnizație.
 • Suma sporurilor, compensaţiilor şi indemnizaţiilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor funcțiilor de bază, a salariilor funcțiilor de bază sau a indemnizaţiilor lunare de încadrare, după caz. Prevederile nu se aplică personalului trimis în misiune în străinătate.
 • Ordonatorii principali de credite pot acorda premii anuale, semestriale şi trimestriale, în limita a 3% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcţii, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condiţiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite. Sumele neutilizate în cursul unui trimestru pot fi acordate în perioadele următoare, în cadrul aceluiaşi an bugetar. Din fondul stabilit potrivit prevederilor alin. (1), până la 50% se poate utiliza pentru acordarea de către ordonatorii principali de credite a unor prime de excelenţă pentru personalul care a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiilor.
 • Promovarea în funcții, în grade sau trepte profesionale imediat superioare se realizează pe baza criteriilor stabilite prin regulament-cadru, ce se aprobă prin hotărâre a Guvernului, dacă nu este reglementată altfel prin statute sau alte acte normative specifice.
 • Promovarea în grade sau trepte profesionale imediat superioare se face din 3 în 3 ani, în funcţie de performanţele profesionale individuale, apreciate cu calificativul "foarte bine" cel puţin de două ori în ultimii 3 ani efectiv lucrați, de către comisia desemnată prin dispoziţie a ordonatorului de credite bugetare, din care fac parte sindicatele reprezentative sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor.
 • Avansarea în grad se face din 5 în 5 ani, în funcţie de performanţele profesionale individuale, apreciate cu calificativul "foarte bine" cel puţin de trei ori consecutiv în ultimii 5 ani efectiv lucrați, de către comisia desemnată prin dispoziţie a ordonatorului de credite bugetare, din care fac parte sindicatele sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor.
 • Activitatea profesională se apreciază anual, ca urmare a evaluării performanţelor profesionale individuale, de către conducătorul instituţiei publice, la propunerea şefului ierarhic, prin acordare de calificative: "foarte bine", "bine", "satisfăcător" şi "nesatisfăcător", dacă în statute sau în legi speciale nu se prevede altfel.
 • În situația în care salariile de bază/soldele funcțiilor de bază/salariile funcțiilor de bază/indemnizațiile de încadrare, indemnizațiile lunare avute în luna iulie 2016 sunt mai mari decât cele prevăzute în anexele la prezenta ordonanţă de urgenţă, se păstrează salariile de bază/soldele funcțiilor de bază/salariile funcțiilor de bază/indemnizațiile de încadrare, indemnizațiile lunare acordate pentru luna iulie 2016, precum și cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi celorlalte elemente ale sistemului de salarizare, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
 • Începând cu 1 august 2016, deputații și senatorii prezenți la lucrările Parlamentului, care nu au domiciliul în municipiul București sau în județul Ilfov, vor primi o diurnă de deplasare, pe zi, de 1% din indemnizația lunară brută prevăzută pentru deputați sau senatori, în locul diurnei de deplasare de 2% prevăzută la art. 41 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor.
 • Începând cu 1 august 2016, prevederile privind indemnizațiile care se acordă la pensionare, trecerea în rezervă/retragere/deces se suspendă temporar pe durata aplicării prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.
 • raportul între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar va fi de 1 la 12, astfel că cel mai mic salariu de bază este de 1.250 lei, pentru funcţii cu studii medii şi generale, iar cel mai mare este de 15.000 lei pentru funcţia cu cea mai mare responsabilitate în stat;
 • raportul între partea variabilă și salariul de bază va fi de 30% pe total ordonator principal de credite; s-a eliminat condiția prevăzută prin Legea-cadru nr. 284/2010 ca partea variabilă să nu depășească 30% din salariul de bază pentru o persoană;
 • funcţiile sunt structurate în raport de nivelul studiilor: studii superioare, studii superioare de scurtă durată, studii postliceale, studii medii şi studii medii şi generale;
 • salariile de bază pentru fiecare funcţie sunt stabilite, în raport de studii, grade/trepte profesionale şi gradaţii;
 • efortul financiar brut necesar implementării proiectului de ordonanță de urgență este de  2,344 mld. lei, iar impactul net este de  1,503 mld. lei;
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

56205 vizualizari

 • -6 (20 voturi)    
  Toti bugetarii sa doneze salariile! Nu le merita! (Luni, 11 aprilie 2016, 16:28)

  Miky60 [utilizator]

  Toti bugetarii sa renunte la salariile lor si sa le doneze profesorilor (fara cei care fac meditatii) si doctorilor nespagari! Restul nu merita! Ne-am saturat de privitorii de Latrina 3 si care dorm la serviciu!
  • +9 (11 voturi)    
   precum... (Luni, 11 aprilie 2016, 19:29)

   mona [anonim] i-a raspuns lui Miky60

   si ''capitalistii'' evazionisti, ''privatii'' care nu elibereaza bonuri fiscale, salariatii platiti la negru etc. etc. etc....
   • -2 (2 voturi)    
    MULGE VACA... (Marţi, 12 aprilie 2016, 15:05)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui mona

    Parca asa incepea o poezie.
   • 0 (0 voturi)    
    sa facem... (Miercuri, 8 iunie 2016, 23:00)

    bica [anonim] i-a raspuns lui mona

    o rocada! bugetarii sa se faca patroni, si patronii sa se faca bugetari. sa vada fiecare cum e mai bine!
    eu am fost patron, cu 10 angajati, timp de 17 ani, am inchis sandramaua si de 2 ani m-am facut bugetar.
    nu m-as mai face patron niciodata!
  • +8 (10 voturi)    
   comentariu (Luni, 11 aprilie 2016, 23:54)

   x [anonim] i-a raspuns lui Miky60

   ,,Domnule"(Doamna) Miky60 , cu parare de rau dar ma faceti sa cred ca sunteti limitat(a) in gandire. Ca ne place sau nu , orice forma de organizare statala are nevoie de personal bugetar. De la sanatate , invatamant , ordine publica , aparare , justitie , administratie , toate acestea trebuie sa existe . Cu dormitu' la serviciu , v-as dori un post de bugetar chiar si la o administratie locala .
   • -2 (4 voturi)    
    ehe, multi si-ar dori!!! (Marţi, 12 aprilie 2016, 9:45)

    Pensionar_2021 [utilizator] i-a raspuns lui x

    Postul de bugetar la o administratie locala este extrem de cautat!
    La noi la servici poate ca dormim sau nu, poate ca serviciul comercial nu elibereaza bonuri fiscale, insa SIGUR clientii nu deschid usa cu capul, atunci cand vin la noi la firma! In schimb, pentru bugetarul din spatele ghiseului, este valabila - ca si inainte de 1989 afirmatia "daca nu curge, pica!"
  • +3 (5 voturi)    
   si cum sa faca? (Marţi, 12 aprilie 2016, 8:44)

   nauc [anonim] i-a raspuns lui Miky60

   cui sa le doneze? la alt bugetar sau la un privat (eventual ala de la proteve)?
 • +1 (1 vot)    
  despre Og (Marţi, 12 aprilie 2016, 8:56)

  alina [anonim]

  In ordonanta de urgenta nu apar sporuriler pentru proiecte cele de 75 % care se puteau lua in administratia publica .raman doar la Organismele intermediare si la AM ur.i Care daca nu vor fi proiecte implementate de Admin publica si mediul privat ce vor evalua OI si AM le?
  Se doreste sau nu atragerea de finantari externe nerambursabile ?
  Sa precizam ca anumite linii de finantare chiar permit decontarea salariilor celor care implementeaza proiecte, de ce sa ne limitam singuri ?
  Parca trebuiau corectate salariile mici, nu trase in jos toate salariile ?
  De ce spor pentru doctorat si lefe marite pentru parlamentari ? nu suna deloc bine
  Atunci si pentru masterat trebuie spor de 5-10 % , nu ?
  Mai bine s ar discuta legea dupa alegeri in functie de cati bani sunt disponibili in buget .
 • +1 (1 vot)    
  asadar lefurile marite (Marţi, 12 aprilie 2016, 10:34)

  Gobelin [utilizator]

  sunt in general micsorate.
  sunt marite la primari si la sefuti de prin administratie, adica politruci.
  la profesori, din astea mici ce sunt, au mai si taiat!
  aferim!
  nu se fac salariile prin OUG.
  trebuie lege chibzuita, discutata, amendata etc...
 • 0 (0 voturi)    
  Taieri de salarii (Marţi, 12 aprilie 2016, 11:41)

  Dan [anonim]

  Numai balarii vorbesti.Salariile multor bugetari va scadea si nu ma refer la bugetarii de lux sau la politrucii partidelor care ocupa functiile de conducere de la sefi de birouri pana la sefi de institutii, ma refer la bugetarii adevarati adica cei care muncesc , oameni de rand.Uite un exemplu un Consilier ( Inspector ) grad superior din administrativ-teritorial pe grila acestei OUG ajunge cu un brut de pana la 2380 lei , va spun ca acest Consiulier ( Inspector ) grad superior in acest moment are 3330 lei brut, asa ca explicati cum ii VA CRESTE salariul acestui bugetar cand de fapt ii va taia salariul cu 950 lei cu aprox 30% din leafa bruta , in timp ce politrucii care se perinda pe functii de conducere raman cu sporuri de conducere nefiind afectati.Verificati intai de a spune numai balarii si minciuni.
  • 0 (0 voturi)    
   pentru Taieri de salarii (Marţi, 12 aprilie 2016, 15:47)

   Elena [anonim] i-a raspuns lui Dan

   cred ca asta e raspunsul:
   În situația în care salariile de bază/soldele funcțiilor de bază/salariile funcțiilor de bază/indemnizațiile de încadrare, indemnizațiile lunare avute în luna iulie 2016 sunt mai mari decât cele prevăzute în anexele la prezenta ordonanţă de urgenţă, se păstrează salariile de bază/soldele funcțiilor de bază/salariile funcțiilor de bază/indemnizațiile de încadrare, indemnizațiile lunare acordate pentru luna iulie 2016, precum și cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi celorlalte elemente ale sistemului de salarizare, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
  • 0 (0 voturi)    
   Scadere de salarii, nu crestere !!! (Marţi, 12 aprilie 2016, 21:59)

   Rodica [anonim] i-a raspuns lui Dan

   Ai foarte mare dreptate !!!!!! Am avut rabdare si am citit nenorocirea de lege. M-am regasit acolo si am sa castig cu 25 de lei mai mult ca femeia de serviciu de la noi, pe langa faptul ca o sa-mi scada salariul !!!!!!!!!!!! Pe deasupra unele sporuri oscileaza si le da posibilitatea angajatorilor ca in acelasi domeniu sa se aplice sporiru diferite, o alta inechitate !!!
   Venind vorba de politrucii nostrii, au stiut sa-si asigure spatele, pe langa sporuri, multe gratuitati si dupa nbumai 4 ani de "MUNCA" o pensie de peste 6000 lei !!!!!!
   Mi-e greata si lehamite ce vor sa faca, oare pana cand !!!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  As dori un raspuns (Marţi, 27 martie 2018, 11:28)

  Marcu Cristina [anonim]

  Buna ziua! As dori o informatie,daca ma poate ajuta cine care are cunostinta! Sunt contabil debutant al unei primarii, si nu regasesc in noua lege, legea 153/2017 cum se face trecerea de la gradul DEBUTANT la gradul III adica primul grad superior Debutantului! Deci dupa cat timp se face trecerea de la gradul Debutant la primul grad imediat superior in noua lege in 2018? Va multumessc!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by