Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a identificat 286 de persoane fizice care au realizat incasari si transferuri externe din si in Panama, a declarat, marti, Neculae Plaiasu, presedintele Oficiului, in cadrul Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, potrivit Agerpres.

"Pana in prezent, in bazele de date ale Oficiului au fost inregistrate 286 de persoane fizice si juridice care au realizat incasari si transferuri externe din si in Panama. Au intrat 21,7 milioane euro si au iesit 50,5 milioane euro. Cifrele sunt influentate de conditia barem mai mare de 15.000 de euro", a explicat Plaiasu.

El a precizat ca Panama este un areal cu posibilitati si legaturi faptice de protectie a unor tranzactii, fluxuri financiare, cu continut in zona spalarii banilor sau finantarii terorismului.

"In procedurile interne ale noastre, tranzactiile financiare si comerciale cu legaturi spre entitatile si teritoriile mentionate imbraca caracteristici de risc ridicat, major, cu consecinte in cresterea operativitatii de analiza. Panama este un areal cu posibilitati si legaturi faptice de protectie a unor tranzactii, fluxuri financiare, cu continut in zona spalarii banilor sau finantarii terorismului. Interesul nostru pentru Panama a avut la baza si un istoric cu trimitere la zona spalarii banilor si finantarii terorismului fapt ce ne-a facut sa realizam o legatura directa cu unitatea de informatii din acest stat", a mai afirmat oficialul Oficiului.

De asemenea, el a reamintit ca institutia monitorizeaza zilnic, prin specialisti, informatiile publice si le angreneaza in procedurile specifice pentru a operationaliza eventualele suspiciuni si indicii de spalare a banilor sau de finantare a terorismului.