Ministerul Muncii are o initiativa legislativa prin care zilierii sa iasa din economia gri printr-un sistem de tichete, impozitul urmand a se plati la nivelul angajatului, a declarat, vineri, ministrul de resort, Dragos Pislaru, citat de Agerpres.

"Avem o initiativa pe care speram sa o vedem cat mai repede pusa in practica legata de zilieri, anume acele persoane care sunt in acest moment neinregistrate, lucreaza in zona economiei gri si incercam sa o ridicam cu un sistem de vouchere, tichete. Sistemul nu este unul complicat. Pentru a putea crea o motivatie ca lumea sa-si declare munca ar insemna ca, de exemplu, daca eu ma duc sa lucrez terenul cuiva, practic primesc un tichet de la persoana respectiva pentru munca pe care am efectuat-o. Tichetul respectiv are o valoare calculata. Deci, cam care este costul mediu pe ora de munca inmultit cu numarul de ore pe care il am prestat. Eu, cel care vreau sa platesc acest tip de munca, le iau de la o banca, de la institutiile care fac parte din sistem, iar cei care vor sa si le valorifice le duc la respectivele institutii care sunt afiliate in sistem", a spus Pislaru.

El a precizat ca tichetele sunt purtatoare de taxe, dar angajatul va fi beneficiar de asigurari sociale.

"Tichetele sunt purtatoare de taxe, dar, pentru ca lumea sa fie motivata sa le foloseasca, au niste facilitati. In acest moment, neplatind nimic nu ma duc sa taxam toata munca cum este ea taxata in legislatia in vigoare. Incerc sa gasesc un model de echilibru care sa motiveze declararea pe deoparte ca daca declari beneficiezi de drepturile legate de asigurarile sociale. Deci daca oamenii acestia au un numar de zile pe an pe care lucreaza cu tichete intra in sistemul de asigurari. Cel care plateste nu este impozitat, impozitul se aplica pe cel care primeste venitul. Cel care primeste venitul va plati un impozit, care va fi mai mic decat cel care se plateste in momentul de fata pentru munca", a mai afirmat ministrul Muncii.

Potrivit acestuia, circa 700.000 de oameni ar urma, astfel, sa iasa la suprafata din economia gri.