Magazinele care accepta plata cu cardul, obligate sa elibereze avansuri de maximum 200 lei

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 10 mai 2016, 19:44 Economie | Finanţe


Deputatii au adoptat, marti, o lege care prevede obligatia magazinelor cu cifra de afaceri de 10.000 de euro care accepta plata cu carduri de debit sau credit si sa elibereze avansuri in numerar de maximum 200 de lei, tranzactia fiind asimiliata retragerii de bani din bancomat, potrivit Mediafax.

Furnizorii de servicii de utilitate publica si institutiile publice au obligatia de a avea POS-uri, potrivit proiectului de lege pentru completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.

"Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice, inclusiv cele care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata sunt obligati sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit¬, potrivit sursei citate.

Totodata, cifra de afaceri pentru firmele care desfasoara comert cu amanuntul si care vor fi obligate sa accepte plata prin card scade de la 100.000 la 10.000 de euro.

"Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 10.000 euro vor accepta ca mijloc de plata si cardurile de debit, si cardurile de credit¬, prevede legea pentru modificarea OUG nr. 193/2002.

In forma adoptata de Camera Deputatilor, institutiile emitente si acceptante "vor intreprinde toate masurile necesare de implementare a sistemului de acordare pentru utilizatorii de carduri, de avansuri in numerar la terminalele de plata, odata cu achizitia de bunuri si/sau servicii".

De asemenea, magazinele vor fi obligate sa acorde avansuri de numerar care nu pot depasi 200 de lei si trebuie evidentiat distinct pe bonul fiscal.

"Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care au incheiat cu emitentii cardurilor un contract cu clauza privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar sunt obligate sa acorde avansuri potrivit legii, pe toata perioada de valabilitate a contractului. Acestea vor afisa la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum si informatii privind costurile serviciului. Avansul prevazut la alin. (5) va fi evidentiat distinct pe bonul fiscal si nu poate depasi suma de 200 de lei. Tranzactiile privind avansul in numerar se asimileaza retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzactiilor se vor stabili conform contractelor in vigoare intre parti. Comerciantii pot percepe, de la titularul cardului, o suma care nu poate depasi 1% din valoarea avansului acordat (...) pentru a da posibilitatea comerciantului de a dispune de numerar si pentru alte operatiuni (rest la plata)", sustin alesii.

Abaterile de la prevederile legii se sanctioneaza cu amenzi de la 5.000 la 50.000 de lei.

Legea pentru completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata a fost adoptata cu 194 de voturi ¬pentru¬, 1, ¬impotriva¬ si 16 abtineri.

Camera Deputatilor este for decizional, legea urmand sa fie transmisa la promulgare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


29485 vizualizari

 • +6 (32 voturi)    
  Ce sens are prostia asta? (Marţi, 10 mai 2016, 19:54)

  andipetre [utilizator]

  Ideea ar fi sa educi oamenii sa faca plati cu cardul, nu sa transformi POS-urile de la magazin in bancomate. Cu cat mai putin cash cu atat mai bine.

  Ar fi meritat o lege care sa oblige operatorii de carduri sa reduca comisioanele pentru comercianti, pentru ca numarul de POS-uri sa creasca, sa nu mai gasesti magazine la care trebuie sa te scotocesti de numerar prin buzunare. Suntem, totusi, in secolul XXI !
  • +6 (22 voturi)    
   banca (Marţi, 10 mai 2016, 22:30)

   bobyff [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   asa ceva se practica in Marea Britanie... si asta de multi ani. L-am incercat de cateva ori. Credema ca functioneaza foarte bine si chiar este la indemana. Mai ales daca prin zona nu exista bancomate sau bancomatul nu mai are bani.
   • +9 (23 voturi)    
    Funcționează, dar nu e impus prin lege (Marţi, 10 mai 2016, 23:08)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

    Aberația românească în asta constă, în a impune comerciantului să presteze un asemenea serviciu.
    • +1 (11 voturi)    
     Cate bancomate sunt la tara? (Miercuri, 11 mai 2016, 9:01)

     pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     Multi batrani sunt jefuiti pentru ca au obijnuit sa primeasca pensia in numerar si sa o economiseasca in sifonierul din camera de la fata' in sertarul cu prosoape!

     Daca ar fi sa incaseze pensia pe Card, ar intampina probleme in a folosi meniul aparatului + deplasarea poate fi costisitoare etc.

     Alte avantaje pot fi:
     - comerciantii mai reduc din cantitatea de cash cu care ar trebuii sa faca un transport la banca pentru depunere
     - poti plati un taxi de ex oprindu-te la magazinul din cartier...
     - riscul sa iti fie copiat cardul scade pentru ca vor ajunge clientii sa scoata bani mai des de la magazine decat de la bancomat

     etc
     • +5 (13 voturi)    
      Avantajele nu justifică impunerea prin lege (Miercuri, 11 mai 2016, 10:37)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

      Sigur că există avantaje, altfel sistemul nu ar fi folosit în vest. Partea pe care un român nu o înțelege este că statul nu trebuie să impună așa ceva. Satifacția cea mare a românului este ca statul să impună diverse obligații unora, în detrimentul altora. Și rezultatul e că România rămâne o țară de lumea a treia, unde jefuirea bătrânilor e folosită ca argument pentru cash-back.
      • -4 (8 voturi)    
       Cu ce sunt vitregiti casierii de la magazin? (Miercuri, 11 mai 2016, 11:27)

       pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui Harald

       Iar la capitolul protectia clientilor, clientii romani nu au atatea facilitate cate ar trebuii sa le ofere calitatea de cetateni europeni!

       Vreau sa iti reamintesti, ca romanii au o tara, institutii si un Stat care este aparat de cea mai mare alianta militara!
       Cand o sa aibe comerciantii Parlamentul lor, atunci or sa de-a legi pentru ei!
       Aici e Romania!

       Se pare ca ne trebuie si legi care sa protejeze clientii de atacuri de discriminare!
       • +2 (6 voturi)    
        si totusi de ce ce obligatoriu?.. (Miercuri, 11 mai 2016, 13:56)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

        mai exact, cum a stabilit parlamentul ca toti comerciantii ar trebui sa aiba suficient cash pentru a onora cererile si costul ar fi doar 1%? daca la mine toti clientii vin cu cardul, de unde scot banii? daca trebuie sa ma plimb in mijlocul zilei pe la banci sa fac rost de cash, cine a decis ca ma costa doar 2 lei sa-mi pierd vremea pe la banca?
        • -2 (6 voturi)    
         Pentru ca in Ro civilizarea se face cu bata! (Miercuri, 11 mai 2016, 15:25)

         pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui pehash

         iar daca nu pui regula obligatoriu prin lege, iti iei bataie in magazine!

         Dar sa te razvratesti impotriva unei legi pe motiv ca este obligatoriu ... este chiar o prostie!
         • +1 (3 voturi)    
          Dacă e impusă cu bâta, nu e civilizație (Miercuri, 11 mai 2016, 18:36)

          Harald [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

          Civilizație e atunci când alegi, nu atunci când ți se impune. Dar o persoană abuzată în copilărie așa se despăgubește psihic, visează ca totul să le fie impus altora cu bâta.
       • +3 (5 voturi)    
        România e un uriaș spital de nebuni, (Miercuri, 11 mai 2016, 14:07)

        Harald [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

        iar asta se vede exact din asemenea comentarii.

        Românii au un stat disfuncțional și corupt, întocmai ca un spital de psihiatrie organizat și condus chiar de către pacienți.
    • +6 (12 voturi)    
     corect (Miercuri, 11 mai 2016, 9:29)

     moka [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     impunerea e marca inregistrata a statului roman.
     In plus sunt dobitoci, si am sa va spun de ce:
     1. pentru ca impun
     2. pentru ca plafoneaza comisionul la 1% si nu lasa sa functioneze liber piata.
     3. pentru ca in acelasi timp nu au marit si minusculul plafon de casa zilnic de 5.000 RON (parca atata e). Deci daca-ti vin 26 de insi dimineata, ti-ai luat amenda ca nu poti sa le eliberezi 200 RON la toti. In plus, daca ai mai multe puncte de lucru, plafonul de 5000 RON se imparte la numarul de puncte de lucru.
    • +4 (12 voturi)    
     In mediul rural are sens (Miercuri, 11 mai 2016, 10:12)

     banel [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     Deoarece numarul de bancomate este semnificativ mai redus. Sunt de acord ca nu ar fi trebuit sa fie impus prin lege, dar se pare ca la noi la romani doar asa functioneaza lucrurile.
   • -8 (22 voturi)    
    Ilegal! (Miercuri, 11 mai 2016, 9:09)

    Marionette [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

    Este ilegal ca statul sa actioneze ca agent publicitar al bancilor si sa ne forteze sa folosim banii creati din nimic, virtuali ai bancii!
    • +5 (13 voturi)    
     Vai de creierasul tau (Miercuri, 11 mai 2016, 9:49)

     Cuca [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

     Nu ai inteles nimic.

     Du-te si plateste cu arginti, dragule.
     • -2 (6 voturi)    
      Pai ghinion! (Miercuri, 11 mai 2016, 11:57)

      Marionette [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

      Aflu ca banii emisi de stat sunt ilegali in timp ce eu, tot de stat sunt obligat sa folosesc cifre din calculatorul bancii create din nimic!
      De ce sa treaca banii prin banca? Daca apare o situatie gen Cipru in care statul are o problema si ma taxeaza pe mine? Cand am banii la ciorap sunt ai mei, cand am banii in banca sunt ai bancii si ma pot folosi de ei doar daca banca binevoieste sa ma lase!
   • +1 (1 vot)    
    hei (Miercuri, 11 mai 2016, 15:30)

    john70 [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

    Se practica peste tot in lume, dar nu trebuie sa existe o lege care sa impuna practica. Lasa piatza sa decida.
  • +4 (12 voturi)    
   Este o idee foarte buna (Miercuri, 11 mai 2016, 9:48)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   In toata America asa se face, si pot spune ca este extrem de practic - de ce sa te mai duci la banca ? Atunci cand cumperi ceva, ceri si, sa zicem, 50$ "cashback". Doua dintr-o lovitura.
  • 0 (8 voturi)    
   de ce este mai bine cu mai putin cash? (Miercuri, 11 mai 2016, 9:56)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Cu conditia sa ceri bonul cand ai cumparat ceva? Lumineaza ma. Popescu are un salariu de 800 de lei si cand il primeste plateste cu cardul. De ce? Salariul este minuscul.
   • -3 (5 voturi)    
    scade evaziunea fiscala.. (Miercuri, 11 mai 2016, 10:58)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    e mult mai greu sa nu-ti platesti taxele la banii incasati in contul firmei. salariul "minuscul" poate sa creasca prin simplul fapt ca povara fiscala se muta si la cei care pana acum lucrau la negru.
    • +3 (5 voturi)    
     banii mei sunt treaba mea (Miercuri, 11 mai 2016, 11:26)

     jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     iar evaziunea nu scade, pentru ca oricum sunt alte metode ca sa se pastreze constanta.
     Nu am chef sa utilizez carduol bancii la acest salariu (ipotetic). Sincer, nu am chef sa apelez la o banca ca sa mi primesc salariu, dar asta este alta problema a democratiei. Mi e mila de angajatorul care tre sa umble cu sacul de bani ca sa dea salarii, asa ca accept sa primesc banii intr un cont bancar. Pentru restul, cum ii cheltui, as dori sa fiu lasat in pace...
     Ce sa zic, marii comercianti nu primesc ccash, teoretic, dar fac evaziune...
    • +1 (3 voturi)    
     ha? (Miercuri, 11 mai 2016, 13:06)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     ce sa creasca?si cum?frate voi vorbiti din carti.de povesti!
     gandeste-te mai bine de ce unele firme te obliga sa primesti banii pe card...
     si sa nu-mi zici ca sunt buni platitori ai datoriilor catre stat.sa nu fim mai naivi dacat trebuie
     • -1 (3 voturi)    
      vorbim din carti, da.. (Miercuri, 11 mai 2016, 14:02)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Point

      unii dintre noi au mai citit cate o carte.. e grav?
      spune-mi te rog cat crezi ca ar costa ca in ziua de salarii sa te duci la banca sa retragi banii de salarii pentru 100 de persoane, sa ii transporti in siguranta, sa ii numeri, sa ii pui in plicuri individuale si sa-i inmanezi angajatilor oficial, cu semnaturi si tot tacamul?.. alternativa? trimiti statul de salarii la banca si gata! le dai oamenilor doar fluturasul cu calculul impozitelor, pe care ti-l printeaza o aplicatie. dar pentru 500 de persoane? sau pentru 1000?...
      pentru unii timpul asta inseamna bani...
   • 0 (4 voturi)    
    controlezi evaziunea (Miercuri, 11 mai 2016, 12:46)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    fiscala la plata cu cardul.
    Ideal ar fi ca statul sa incurajeze pe oricine plata cu cardul...inclusiv taximetria.
 • +17 (17 voturi)    
  da' comisionu'? cat e comisionu'? (Marţi, 10 mai 2016, 20:03)

  Djokovic [utilizator]

  "Totodata, cifra de afaceri pentru firmele care desfasoara comert cu amanuntul si care vor fi obligate sa accepte plata prin card scade de la 100.000 la 10.000 de euro."
  Eu am mai spus-o aici, sunt printre putinii care ar accepta ca toti banii sa fie strict electronici, sa nu mai existe moneda fizica (din motive pe care nu le mai detaliez aici, le spun pe scurt: evaziune- s-ar limita drastic, coruptie - nu te mai poti duce cu plicul la functionar sau doctor, trafic - nu poti cumpara de la dealarul din colt cu cardul), dar asta cu o conditie: sa fie eliminate sau diminuate la minim comisioanele bancare pt tranzactii sau conturi.
  Cum sa obligi un magazin cu o cifra de afaceri de 10000 euro sa accepte plata cu cardul, cand asta il costa lunar minim 400 lei? pai la 10000 euro cifra de afaceri (nici nu se spune ca e pe luna, deduc eu), profitul poate fi foarte mic sau deloc. cum sa-l mai obligi la o cheltuiala suplimentara?
  Sunt tari care au limitat prin lege comisionul pt tranzactiile cu cardul, la 0,3%. la noi sunt magazine (cele online, la care bancile stiu ca se plateste mult cu cardul) la care comisionul e si de 4%. In medie e de 2%, ceea ce e enorm, iar la asta se aduga costuri fixe cu chiria POS-ului, care erau ultima data cand am vorbit cu un comerciant ce renuntase la plata cu cardul de 250 lei pe luna.
  • +6 (10 voturi)    
   Fara chirie la POS (Marţi, 10 mai 2016, 21:33)

   calinetz [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

   Sunt banci (nu fac reclama acum) care nu percep decat comisionul la incasare, fara chirie la POS... practic, iti dau POS-ul "gratuit" si cu cat vinzi mai mult cu atat incaseaza si bancile mai mult.
   • +5 (5 voturi)    
    Fara chirie, fara chirie... (Miercuri, 11 mai 2016, 9:15)

    Marionette [utilizator] i-a raspuns lui calinetz

    Dar el intreba de comisioane.
    O alta intrebare este: de ce comisionul bancii poate fi 2-3% si amarata de unitate comerciala care are cifra de afaceri de 10.000Euro pe an (deci nu profitul, el atat ruleaza), de ce aceasta amarata unitate are dreptul prin lege la un comision de "maxim 1%"?
    Va urez sa va plangeti in continuare ca pleaca lumea din tara si ca bomba demografica ne va distruge!
  • +11 (11 voturi)    
   limita de 10.000 de euro pe an (Miercuri, 11 mai 2016, 9:24)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

   e scoasa din putul gandirii. Asta inseamna aprox 833 euro pe luna adica 3700 lei. Pe zi inseamna vanzari minime de 176 lei(la 21 zile lucratoare) Deci un prapadit care vinde pe zi de 180 lei este obligat sa-i dea cash-back unui client 200 lei?? Ca sa nu mai vorbim ca in conditiile actualului salariu minim comerciantul respectiv este in maaare faliment.
   Pe ansmablu legea e oricum tampita fiindca vrem sa promovam plata cu mijloace electronice si nu plata cash deci nu vad logica.
  • -5 (11 voturi)    
   Comisiooanele sunt micsorate (Miercuri, 11 mai 2016, 9:59)

   AlexisMD [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

   Comisioanele sunt micsorate la 0.3 credit si 0.2 respectiv debit
   Este o lege buna
   • +6 (6 voturi)    
    comerciantii spun altceva (Miercuri, 11 mai 2016, 10:25)

    Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui AlexisMD

    esti sigur ca exista legea sau ca se aplica? daca-i intrebi pe comercianti ei spun altceva. motivu pt care multi refuza sa-si puna POS e faptul ca au comisioane prea mari.
    sigur s-ar putea crede ca vor sa faca evaziune, dar pot sa faca la fel de bine si cu POS, ca ceva oricum trebuie sa raporteze, deci rapoteaza vanzarile pe POS si fac evaziune in ce vand pe moneda fizica.
    deci tind sa-i cred ca bancile iau comision mult peste valorile spuse de tine.
    Chiar as fi curios: este vreun comerciant care sa spuna cate e comisionul? Si 1% daca ar fi inseamna 100 euro la vanzari de 10000, deci f mult, tinand cont ca la vanzari de 10000 euro nu se stie daca iti acoperi cheltuielile (salarii, facturi, eventual chirie).
    • -1 (3 voturi)    
     Mai cititi si alegile adaptate mai inainte (Miercuri, 11 mai 2016, 12:27)

     AlexisMD [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

     Legea cu 0,2 si 0,3 %
     https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/L_70_2015.pdf
     • +2 (4 voturi)    
      exista lege si ca educatia sa primeasca 5% (Miercuri, 11 mai 2016, 12:43)

      Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui AlexisMD

      exista multe legi in romania. nu toate sunt insa puse in aplicare.
      oricum in lege scrie "Prevederile art. 15 (articol in care printre altele e si subpunctul invocat de tine) se aplică la 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi."
      Deci undeva in aprilie anul asta ar fi trebuit sa intre in vigoare.
      Daca se si aplica....asta e o alta poveste.
      Sunt foarte multe legi care nu se aplica. Realitatea din teren spune ca de fapt comisioanele sunt mult mai mari.
     • +3 (3 voturi)    
      confuzie (Miercuri, 11 mai 2016, 12:52)

      Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui AlexisMD

      si vezi ca de fapt confuzi lucrurile. in lege se vorbeste de comisionul interbancar. Adica, daca tu te duci sa platesti cu card BCR, dar comerciantul are card BRD, ceea ce e limitat e comisionul pe care BRD il incaseaza, (ala interbancar, pt ca tu ai facut plata prin BCR si ala avea pos BRD).
      Dar comisionul BCR nu e reglementat.
      Ai aici un articol din care riese clar ca sunt doua tipuri de comisioane (unul perceput de banca emitenta a cardului cu care faci cumparaturi, altul perceput de banca ce are POS-ul).
      Din moment ce doar unul e reglementat...rezulta ca celalat nu, deci...inca o legece se face ca rezolva problema,dar lasa portite.
      http://bancherul.ro/cum-functioneaza-mecanismul-comisioanelor-interchange-impuse-de-visa-si-mastercard-la-platile-cu-cardul-in-magazine--12447
      • +2 (2 voturi)    
       reglementare (Miercuri, 11 mai 2016, 13:00)

       Djokovic [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

       deci statul a reglementat doar ca daca tu te duci cu un card de la alta banca decat are comerciantul POS-ul sa nu-i mai ia aluia comision SUPLIMENTAR mai mare de 0,2%. Dar doar comisionul interbancar (scrie clar in lege interbancar). Nu si comisionul bancii ce a emis cardul, care e altceva, si nu pote fi niciodata considerat interbancar, el neimplicand doua banci.
       Practic statul a limitat doar comisionul de transfer a banilor de la o banca la alta, nu si comisioanele impuse de banci comerciantilor
   • +2 (2 voturi)    
    Poti da un link? (Miercuri, 11 mai 2016, 10:49)

    Marionette [utilizator] i-a raspuns lui AlexisMD

    In articol nu scrie asa ceva!
    • 0 (2 voturi)    
     Legea cu procente micsorate (Miercuri, 11 mai 2016, 12:27)

     AlexisMD [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

     Legea cu 0,2 si 0,3 %
     https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/L_70_2015.pdf
     • +1 (1 vot)    
      Prietene, cred ca n-ai inteles! (Miercuri, 11 mai 2016, 13:54)

      Marionette [utilizator] i-a raspuns lui AlexisMD

      UNDE scrie ca au fost reglementate comisioanele bancii la folosirea cardului? UNDE?
      Banca ia un 2-3% COMISION pentru PLATA cu CARD. De la comerciant!!!
      Statul mafiot te obliga sa-i dai omului cu 1%, in timp ce banca iti ia 3%! Esti obligat prin lege sa pierzi bani in favoarea bancii!
  • +1 (3 voturi)    
   cashu' e avantajul magazinului (Miercuri, 11 mai 2016, 10:49)

   dagenia [utilizator] i-a raspuns lui Djokovic

   plimba magazinul mai putin cash - cantitate mai mica de cash inseamna comisioane mai mici pentru transportul de la/catre banca si asigurare mai mica (tot pentru bani)
   • +2 (4 voturi)    
    Nu mai bine ... (Miercuri, 11 mai 2016, 12:00)

    Marionette [utilizator] i-a raspuns lui dagenia

    il lasi pe ala care si-a riscat viata/averea si-a avut curajul sa investeasca in ceva sa decida el ce-i mai bine pentru el?
 • +16 (16 voturi)    
  Obligatie, dar cu ce bani? (Marţi, 10 mai 2016, 20:37)

  calinetz [utilizator]

  Sper ca aceasta "obligatie" sa fie in limita existentei banilor cash in casa... altfel, de unde? Tot conform legii (alta), comerciantii nu au dreptul sa aiba in casa mai multi bani decat vanzari evidentiate pe raportul casei de marcat. Daca nu sunt bani ca n-am avut vanzari cu plata cash (peste 50% dintre clienti platesc cu cardul), ce se intampla cu obligatia de a da avansuri? Platesc penalitati ca am refuzat clientul in lipsa disponibilitatii cash-ului?

  In privinta comisionului: daca trag bani de la un bancomat apartinand altei banci decat cea emitenta a cardului, comisionul e clar mai mare de 1%. Exemplu al unei banci: 1% + 2.5 RON, max. 5 RON => la suma de 200 RON banca incaseaza un comision de 4.5 RON, pe cand eu nu am voie sa incasez decat max. 2 RON. O fi bine, o fi rau? E evident ca in acel moment clientii o sa prefere sa "scoata" bani de la comercianti si nu de la banci in lipsa unui bancomat al bancii emitente prin apropiere. Iar eu nu pot refuza, nu?

  Ultima intrebare: sunt comerciant cu cifra de afaceri mai mare de 10000 EURO/an (exista oare comercianti cu cifra de afaceri mai mica si care au POS disponibil?). Sunt obligat sa am un astfel de contract cu banca de la care am primit POS-ul sau e optional? Din subtitlu reiese ca sunt obligat... din textul articolului reiese ca e la latitudinea existentei unei intelegeri intre mine si banca.

  Cineva stie sa raspunda? Ca articolul nu prea clarifica... :)
  • -1 (15 voturi)    
   NU FRATE! (Marţi, 10 mai 2016, 21:34)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui calinetz

   N-ai inteles? Banii de avans ii aduci matale, de acasa!
   Oricum nu inteleg nimic din tampenia asta! Pai daca ai card, de ce sa iei avans 200 lei si apoi ce faci? platesti cu ei? Pai de ce nu platesti direct cu cardul?
   • +3 (5 voturi)    
    Si platesc amenda pe cealalta lege?! :D (Marţi, 10 mai 2016, 21:40)

    calinetz [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

    Am bani in plus in casa => am incasat bani fara a elibera bon fiscal => amenda si inchiderea activitatii... aici e mai naspa, intru la evaziune fiscala.

    Nu am bani in casa => refuz clientul sa-i dau avansul => amenda de la 5000 RON.

    Ca si client, evident ca banii nu-i scot sa platesc la acelasi magazin...
   • +6 (8 voturi)    
    Da, e foarte greu de inteles... (Marţi, 10 mai 2016, 22:02)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

    Mie mi se pare simplu, este ceea ce in alte parti se cheama "Cash Back". Pai de ex nu am un bancomat in apropiere (sau chiar daca am, de ce sa fac un drum in plus), si ma duc la o alimentara. Cumpar ceva, si apoi vreau sa ma duc si in piata sa iau ceva de la tarani. Dar nu am cash. Asa ca la alimentara utilizez acest cash back, ca sa pot apoi sa cumpar si din piata. Evident insa ca aici comisioanele sunt mai mari. De obicei cel al bancii plus cel al comerciantului ca sa-si recupereze banii pe care ii ia lui baca drept comision... Si evident ca totul e in limita numerarului din casa (plus eventual ce are cash si comerciantul ca bani personali, dar asta numai daca ii convine si vrea sa serveasca clientul, mai ales daca e fidel - mi s-a intamplat asta, nu e poveste)
    • 0 (2 voturi)    
     Comisionul (Marţi, 10 mai 2016, 22:25)

     calinetz [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     Exista cel putin o banca in Romania (din nou, nu fac reclama gratis aici) care accepta acest serviciu de cashback in acest moment... pentru acest serviciu nu este perceput niciun comision de catre banca, nici de la comerciant nici de la cumparator.

     Standard, insa, comisionul la plata cu cardul e undeva in jur de 1% pentru comerciant... cum legea spune clar ca nu pot incasa mai mult de 1% comision => prestez acest serviciu practic gratis... daca nu sunt client al bancii mai sus-mentionate.
    • -2 (6 voturi)    
     ADICA IN DRUMUL TAU... (Miercuri, 11 mai 2016, 8:43)

     schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     catre piata nu mai exista nici un bancomat! Foarte inteligent!
     • 0 (0 voturi)    
      Tu gandesti? (Miercuri, 11 mai 2016, 14:47)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

      Ce legatura are inteligenta cu amplasarea bancomatelor? Poate doar a celor care stabilesc locul de amplasare, dar a celorlalti???? Si daca ai fi stiut si sa citesti, am mai spus si ca poate sunt pe undeva (sigur nu in drimul direct!), dar vreau sa evit un drum in plus...
      • 0 (2 voturi)    
       NU BA, NU GANDESC! (Miercuri, 11 mai 2016, 17:00)

       schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

       Nu ma mai mir ca apar fel de cretini care dau astfel de legi tampite!
       Sunteti impreuna!
       • 0 (0 voturi)    
        Asta am vazut din comentariu... (Miercuri, 11 mai 2016, 18:52)

        LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

        Insa in ce priveste lege, de acord ca e aiurea. In primul rand nu vad de de trebuie o lege pentru asta. In al doilea rand, oricum marile magazine se afla in vaduri comerciale unde de obicei sunt si banci sau macar bancomate. Caz in care prefer sa scot bani de la banca mea, pentru ca nu-mi ia comision. Iar daca nu ma duc intr-o zona comerciala, prefer sa scot bani prin acest "cash back"de la magazinul de la parterul blocului sau din casa de alaturi.
        • 0 (0 voturi)    
         E BINE CA EU NU GANDESC.... (Joi, 12 mai 2016, 8:37)

         schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

         Dar ai ajuns la concluziile mele! Du-te si te culca la loc!
         • 0 (0 voturi)    
          Cand am spus ca nu gandesti (Joi, 12 mai 2016, 15:37)

          LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

          m-am referit la ce ai spus, ca oricine, de oriunde, are un bancomat in drumul de acasa sau de unde e in acel moment, la piata. Atat! Dar evident ca daca poti dovedi ca e asa , iti voi da dreptate si imi voi cere scuze! Dupa cum vezi ti-am dat dreptate relativ la cealalta afirmatie. Cand ai dreptate ai, cand nu...
   • +2 (2 voturi)    
    Ca n-ai bani de o inghetata sau de taxi... (Marţi, 10 mai 2016, 22:07)

    Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

    Actiunea se justifica, dar pun pariu ca vor fi niste comisioane foarte descurajante...
    • -1 (7 voturi)    
     scrie (Marţi, 10 mai 2016, 22:38)

     e.o. [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

     Scrie in articol, maxim 1%. Ceea ce e ok.
 • -5 (19 voturi)    
  parere (Marţi, 10 mai 2016, 22:16)

  TicuUrsache [anonim]

  Nu va mai pacaliti.
  Banca, folosind institutiile care ar trebui sa reprezinte cetateanul si statul, ne duce spre un control absolut de tip supersclavagist.
  Cum se va mai dovedi inflatia si criza care si acum sunt manipulari?
  Vizionati documentarul "Prospera"!
 • +4 (4 voturi)    
  Cash back (Miercuri, 11 mai 2016, 9:00)

  falcoind [utilizator]

  In SUA functioneaza chiar bine , eu cu card din romania scoteam cash doar la magazine comisionul era 0% pentru mine exact ca si la plata cu cardul, platea doar comerciantul, nu stiu cit da cine e interesat poate chred afla, nu se punea problema sa nu aiba bani in casa ei isi alimenteaza la inceputul zilei casa cu o suma prestabilita . Magazinului ii convenea sa dea cash pentru ca la final de zi nu mai trebuia sa ii duca la banca , operatiune care presupunea costuri. Bani ii scoteai pt a plati diferite cheltuieli minore , gen un taxi, inghetata, un prinz poate. La restaurante personal preferam sa platesc cash.
  • +3 (3 voturi)    
   In lumea civilizata functioneaza cu succes (Miercuri, 11 mai 2016, 9:55)

   Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

   Nu e reglementat prin lege, e parte din piata libera si neamestecul statului in economie. E un mod de a face rost de cash fara a trece pe la ATM....cu toate ca peste tot se plateste cu card-ul in proportie de 95%.
   Miscarea rapida a banilor e extrem de important intr-o economie, e vital.
   • +2 (2 voturi)    
    De-aia i se zice "lumea civilizata"! (Miercuri, 11 mai 2016, 14:02)

    Marionette [utilizator] i-a raspuns lui Dalinar

    Pentru ca este civilizata! In sensul ca nu te obliga! Iti ofera alegeri! Dar la noi este obligatoriu tocmai pentru a lasa banca sa isi puna ce comisioane vrea la plata cu cardul, cu scopul de a abuza contribuabilul persoana juridica!
    Deci daca in magazin se cumpara de 100 de lei din banca poti retrage 97 de lei.
    In magazin iti intra Ion cu un card si iti cere 100 de lei! Conform legii nu ai voie sa-l refuzi! Conform legii nu poti sa-i incasezi mai mult de 1% comision. Ii cei 101.1lei de pe card. in cont iti intra de la Ion 98 de lei si tu esti obligat sa-i dai lui Ion 100 de lei!
    O dobitocenie mai atroce nu se gaseste nici in lumea animala! Zi stat bananier roman si trage apa la toaleta!
 • -1 (15 voturi)    
  Romani hazlii (Miercuri, 11 mai 2016, 10:11)

  Taras Bulba [utilizator]

  Citesc comentariile si ma crucesc.Aceleasi opinii tampe ca si in cazul legii anti-fumat.

  Oameni buni, e secolul 21, anul Domnului 2016....sa poti sa scoti bani cash de la comerciant este ceva firesc si normal. La fel cum este sa iesi afara, in aer liber, la o tigara!

  Dragi compatrioti, pe bune acum, mai scoateti si voi nasul in lumea civilizata. Repet: e 2016! Iar voi inca va complaceti in epoca de piatra!
 • +2 (2 voturi)    
  Intrebare: (Miercuri, 11 mai 2016, 11:19)

  terka [utilizator]

  Cand restituie banca magazinului banii dati clientului care solicita si primeste de la el cash-back?

  Inteleg ca-i dau, dar sunt banii mei..... ar trebui sa mi se restituie imediat sau daca nu, sa primesc dobanda, nuuuuuuu ?

  Cum e, ca nu vad sa se specifice? Sau cel putin nu se impune.
  Ramane la latitudinea bancii in relatia cu comerciantul, atunci cand incheie contractul?
 • +2 (4 voturi)    
  de ce da statul asa lege? (Miercuri, 11 mai 2016, 11:26)

  Bogdan31415 [anonim]

  De ce obliga statul prin lege chestia asta?
  • +5 (7 voturi)    
   Pentru ca este un stat mafiot! (Miercuri, 11 mai 2016, 12:15)

   Marionette [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan31415

   Dupa ce a lasat ani de zile sa abuzeze clientii persoana fizica, statul mafiot s-a gandit ca e rau. Hai sa reparam greseala facuta lasand bancile sa abuzeze clientii persoana juridica.
   Inteleg ca e si in UK sau SUA dar acolo este OBLIGATORIU? Nuuu, pentru ca sunt state de drept! De-aia suntem ultimii din UE! Nimeni nu protesteaza impotriva abuzurilor atroce, spre exemplu cum este acest abuz, dar isi baga picioarele si pleaca!
   Si am vazut rezultatul! Probabil statul roman se gandeste ca are prea multi contribuabili din domeniu privat si printr-o masura abuziva s-a gandit ca o sa-i ajute! Sa plece! Definitiv! In alte tari! Unde exista domnia legii!
  • 0 (0 voturi)    
   Pt ca statul roman nu stie decat sa taxeze (Joi, 12 mai 2016, 7:24)

   Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan31415

   Daca stia si altceva erai la nivelul Cehiei, Slovaciei sau Poloniei, cel putin.
 • +1 (1 vot)    
  dar bancile cand vor avea POS? (Miercuri, 11 mai 2016, 14:31)

  SaseCase [anonim]

  nu obliga nimeni bancile sa aiba POS?
  daca eu vreau sa platesc la banca o factura cu cardul de credit (sau cu cardul altei banci), nu pot. trebuie sa scot bani de la ATM. dar cand scot bani de la ATM am alte comisioane. avantaj banca. bun asa.
  este romanii sunt prosti si bancile destepte? sa mai plang de grija bancilor cand intra legea darii in plata? plang, daca sunt idiot
  • 0 (0 voturi)    
   Pai ele au voie fara POS! (Miercuri, 11 mai 2016, 15:19)

   Marionette [utilizator] i-a raspuns lui SaseCase

   Pentru ca se ocupa cu jecmanirea omului!
 • 0 (2 voturi)    
  Are sens dar e prezentat ca dracu' (Miercuri, 11 mai 2016, 17:42)

  ccteddy [utilizator]

  Ideea de a impune obligatia acceptarii de carduri la plata e ok din punctul de vedere al angajatului care primeste salariu in cont bancar cu card atasat. Ideea de a obliga comerciantul sa furnizeze cash-back e o mare tampenie. Daca nu are disponibil? Pai tot spunem ca trebuie sa creasca numarul tranzactiilor cu cardul.De unde cash? Legiuitorul nu moare de grija angajatului ci are ca scop controlul cat mai strict al circulatiei cash si acest tip de tranzactionare il avantajeaza. In alta ordine de idei, tranzactia de cash-back (eliberare cash la comerciant) are comisioane mult mai mici decat cele de la ATM in toata lumea civilizata. Aici ar trebui sa intervina legiuitorul si sa puna un plafon ca la comisioanele bancare. Bineinteles, nicaieri in lume serviciul cash-back nu e obligatoriu
 • +3 (3 voturi)    
  In Irlanda... (Joi, 12 mai 2016, 0:42)

  matache [utilizator]

  ... primesti cash-back in magazine decat din cardurile de debit, fara niciun comision, limitat la 3 ori valoarea cumparaturilor pe care le faci si daca comercialtul poate si vrea. Evident ca exista avantaje indirecte pentru comerciant, insa piata este lasata sa isi faca treaba, nu vin niste birocrati idioti sa impuna prin lege ceea ce concurenta si bunul simt pot impune mai bine. Evident ca birocratii vor crea totdeauna reguli prin care sa isi creeze front de lucru, sa isi justifice existenta si sa aiba cum sanctiona pe prostii care le dau de mancare.
 • -1 (1 vot)    
  Eu am inteles altfel... (Joi, 12 mai 2016, 8:19)

  obikeno [utilizator]

  Din cate stiu eu, acest cash-back (adica banii primiti inapoi) nu poate fi mai mare decat suma cheltuita.
  Adica nu poti sa iei o guma de 2 lei si sa ceri 200 lei inapoi. Este absurd.
  Insa daca ai cheltuit 500 lei atunci maximul pe care il poti cere inapoi sub forma de cash este de 200 lei.
  Totul va fi procentual din suma cheltuita si un plafon maxim de 200 de lei.
  Mie mi se pare ca altfel nu poate fi implementata aceasta solutie.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version