Judetul Covasna a inregistrat, la finele lunii aprilie, cea mai scazuta rata a somajului din ultimii 25 de ani, de doar 4,81%, directorul AJOFM fiind de parere ca acest fenomen ar putea avea si efecte negative, deoarece nu ar exista forta de munca in cazul cererilor noi.

Directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca la sfarsitul lunii aprilie, in evidentele Agentiei Judetene erau inregistrate 4.264 persoane aflate in cautarea unui loc de munca, valoarea ratei somajului - 4,81% - fiind cea mai mica din ultimii 24-25 de ani, transmite Mediafax.

"Rata somajului se duce in continuare catre valori pe care judetul Covasna nu le-a avut de 24-25 de ani (...). Doar la inceputurile AJOFM am putea spune ca a mai fost o rata atat de scazuta (...). As putea sa afirm ca la vremea respectiva a fi somer insemna o rusine, iar in momentul de fata este o situatie acceptata, o situatie pe care trebuie sa o foloseasca cei care nu mai au un loc de munca, sa fie luati in evidenta, sa fie ajutati sa isi gaseasca un loc de munca mai repede", a spus directorul executiv al AJOFM Covasna.

Kelemen Tibor a declarat pentru Mediafax ca scaderea ratei somajului reprezinta un efect al relatiei dintre angajatori si angajati.

"Rata somajului a scazut vertiginos. Este, presupunem noi, efectul mentinerii personalului angajat, al relatiei dintre angajat - angajator, al modului in care angajatorii s-au intarit pe o piata concurentiala, pentru ca aceasta este reala in momentul de fata. (...). Angajatorii tin la angajati, chiar si in conditiile in care sistemul de salarizare lasa de dorit. Fiecare doreste sa castige mai mult, dar daca te uiti in ograda vecinului si vezi ca nici acesta nu castiga mai mult in acelasi sistem, atunci primul pas este sa iti pastrezi un loc de munca, sa ai un mediu si un climat propice pentru desfasurarea si dezvoltarea activitatii. Asistam la o noua forma de organizare in ceea ce priveste relatia angajatorilor cu angajatii", a declarat Kelemen.

In opinia acestuia, rata redusa a somajului poate avea si efecte negative.

"Avem o rata a somajului foarte redusa, ceea ce nu favorizeaza mediul economic, in sensul in care acesta ar dori sa se dezvolte, sa se creeze noi locuri de munca. Ar putea fi, la un anumit moment, un risc, in conditiile in care anumite domenii de activitate ar trebui sa prinda alte dimensiuni. Pot aparea noi contracte si aici ne referim chiar la exemple din judetul Covasna, cum este industria lemnului, unde exista noi contracte, noi solicitari, noi abordari si spunem cu mare sinceritate ca lipseste forta de munca de pe piata, cea care sa fie implicata. Solutii exista, prin mobilitatea fortei de munca, astfel ca angajatorii din mediul urban se indreapta catre mediul rural, dar nu sunt intotdeauna ideale", a afirmat Kelemen.

El a adaugat ca in evidentele Agentiei, la finele lunii aprilie, erau inregistrate 568 de persoane care beneficiaza de indemnizatie de somaj si 3.696 persoane fara indemnizatie.

Potrivit directorului AJOFM Covasna, in momentul de fata, domeniile cele mai dezvoltate din judet sunt turismul, constructiile, agricultura, confectiile.