Ministerul Muncii face o noua oferta privind salariile din invatamant, in trei etape de aplicare

de I.C.     HotNews.ro
Sâmbătă, 21 mai 2016, 20:31 Economie | Finanţe


Ministerul Muncii a avansat o noua oferta privind salariile din invatamant care propune trei etape de aplicare: corectiile ar urma sa fie implementate incepand cu august 2016, noua grila de salarizare din august 2017, iar bonusul de performanta ar urma sa se aplice din ianuarie 2018, transmite Mediafax.

Astfel, conform propunerii Ministerului Muncii, in invatamantul preuniversitar, o invatatoare sau educatoare cu studii liceale, aflata la inceputul carierei, porneste de la un salariu de 1.480 de lei si poate avea in primii doi ani de profesat, cel mult 1.843 de lei, corespunzator unui nivel de gradatie 5. Cel mai mare salariu de baza din aceasta categorie urmeaza sa-l aiba cadrele didactice cu peste 40 de ani vechine, respectiv 1.990 de lei. Suma poate ajunge la 2.265 daca gradatia este definitiva.

Tot in invatamantul preuniversitar, in cazul unui profesor cu studii superioare de scurta durata si grad didactic debutant, salariul de pornire propus este de 1.650 de lei, iar la o gradatie de nivel 5 el creste la 2.055 de lei. Un profesor debutant, cu studii superioare de lunga durata, incepe de la un salariu de baza de 1.749 de lei. Cel mai mare salariu propus in invatamantul preuniversitar este de 3.662 de lei. Pentru acesta, trebuie ca profesorul sa aiba o vechime de peste 40 de ani in munca si gradul didactic I.

In cazul invatamantului universitar, salariile pornesc de la 2.178 de lei in cazul unui asistent cu vechime de pana la trei ani, in vreme ce pentru aceeasi functie, dar o vechime de pana la 40 de ani in munca, ajung la 2.666 de lei. Dupa peste 40 de decenii la catedra, un profesor universitar poate obtine 6.866 de lei pe luna, potrivit proiectului Ministerului Muncii.

Salarii mai mari vor avea si profesorii care au functii de conducere in cadrul universitatilor sau facultatilor. Astfel, un sef de catedra, gradul II va avea salariul de baza de 7172, un decan va fi remunerat cu un salariu de baza de 7586, iar cea mai inalta functie, cea de rector grad II, va fi platita de stat cu 8732 lei.

Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Muncii, personalul didactic calificat de predare si conducere care isi desfasoara activitatea in localitati izolate primeste o indemnizatie de pana la 20% din salariul de baza, in raport cu zona geografica respectiva. De asemenea, cadrele didactice din invatamantul special beneficiaza de o crestere cu 15% a salariilor de baza. Totodata, se arata in documentul propus spre negociere sindicatelor din educatie, personalul didactic care asigura predarea simultana la 2-4 clase de elevi in invatamantul primar sau gimnazial primeste o indemnizatie pentru activitati care solicita o incordare psihica foarte ridicata, reprezentand o crestere salariala cu 5% pentru 2 clase de elevi, 7,5% pentru 3 clase si 10% pentru patru clase.

Pentru personalul din institutiile de invatamant superior, senatele universitare pot stabili salarii diferentiate, cu o crestere de pana la 30% a salariilor de baza, in functie de specificul activitatii desfasurate si de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plati exclusiv din venituri proprii, se mai arata in proiectul Ministerului Muncii. .

Din calculele Ministerului Muncii, impactul bugetar suplimentar anual al introducerii noii grile ar fi de 1 miliard de lei. Noua propunere a fost inainta spre negociere sindicatelor din invatamant care trebuie sa dea un raspuns pana la inceputul saptamanii viitoare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4637 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  Deci salariile scad.... (Sâmbătă, 21 mai 2016, 22:00)

  cartofil [utilizator]

  Cresc un piculet la functiile mici, dar tot mici sunt, iar la functiile mari scad drastic. De ce: pentru ca dispar diferitele sporuri, vechime, doctorat etc. Pentru cei care deja sunt in sistem salariile vor ramane la fel (si nu vor mai creste niciodata pana la pensionare) dar pentru cei care intra acum sau promoveaza se vor aplica noile grile, si va deveni neinteresant sa devii profesor universitar cu 1000 E la 45 de ani cand in privat, daca te duce mintea, poti ajunge cu usurinta la 2-3000. Daca doctorii sunt doar vreo 30-40000, in invatamant sunt vreo 300.000 de persoane, deci impactul bugetar este mult mai mare. Deci, dragi profesori, nu veti avea in vecii vecilor salarii mai mari. Acum este momentul vostru de glorie in materie de salarii. Viitorul este sumbru.
 • +1 (1 vot)    
  Pareri . (Sâmbătă, 21 mai 2016, 22:32)

  Andrei_Fieraru [utilizator]

  Constat ca avem oameni care vor sa conduca si sa stabilesca principii in diferite ramuri si care habar n-au pe ce lume traiesc . Daca totusi zica ca au , atunci sunt banditi de meserie . Adica , cum sa stabilesti salarii cand sistemul este vraiste . Nu se stabileste corect care este numarul necesar de profesori , dupa o cerere logica si nu dupa cum vor angajatii actuali . Nu se stabileste ce se face cand elevii dintr-un loc anume sunt prea putini pentru o clasa sau pentru o scoala . Nu se stabileste ce materii sunt necesare in scoli dupa cerea sociala si economica a momentului si nu dupa calificarea de ani a cadrelor didactice . Si o gramada de alte chestii care , daca se fac , vor duce la reducerea corpului profesoral si auxiliar cu cel putin 25 % si asa , vor fi bani pentru salarii acceptabile . Daca vrem un stat social ( socialist ) atunci sa spunem vorba aia : manati tot inainte ! .
 • +1 (3 voturi)    
  40 de decenii... la catedra (Sâmbătă, 21 mai 2016, 23:27)

  Baiazid [utilizator]

  citez din articol: "Dupa peste 40 de decenii la catedra, un profesor universitar poate obtine 6.866 de lei pe luna, potrivit proiectului Ministerului Muncii."
  Fara sa vrea, autorul a subliniat o realitate trista... cam 40 de decenii iti ia in Romania ca profesor ca sa ajungi la un salar decent, chiar si asa un manelist face la o nunta cat tine in jumate de an... trist.
 • -1 (5 voturi)    
  Ce prostie (Duminică, 22 mai 2016, 1:22)

  HP [utilizator]

  De 25 de ani, salariile bugetarilor depind de varsta pe care o ai.

  De parca ar fi mai valoros un mos de 60 de ani, care habar n-are pe ce lume traieste, comparativ cu un absolvent care face performanta si rezoneaza cu elevii.

  Hai la Microsoft sau la HP sau la IBM si zi-le alora de la HR ca ai 50 de ani si ca doar din acest motiv, vrei 150 de milioane pe luna, sa-ti rada in nas.

  Incredibil.

  Asa m-am saturat de sindicalistii astia si de amenintarile lor, la fiecare 4 ani e aceeasi poveste.

  Ba ca medicii castiga prost, ba ca profesorii castiga prost, ba ca pleaca, ba ca ramanem netratati.

  Pai si nu pleaca odata, fir-ar mama lor de nesimtiti ? Ia sa vad, ramane Romania fara medici ? Dispar si asigurarile private, si scolile particulare, pleaca toti in Germania si UK ?

  S-o creada ei, vrajeala asta de neam prost.

  Si toate astea din banii nostri.

  Din cate stiu eu, banii multi vin DUPA performanta, nu inainte. Scoala romaneasca e praf, medicina nu mai spun.

  Si atunci, ma intreb, cu ce tupeu jegos cer mariri si sporuri ?
 • +1 (1 vot)    
  40 de decenii, deci 400 de ani (Duminică, 22 mai 2016, 8:23)

  aniod [utilizator]

  Asa scrie in articol.
  Vechimea unui profesor universitar. Lasand la o parte mica greseala, la ce varsta ajungi sa ai 40 de ani vechime si pentru cat timp?
  La 65 de ani iesi la pensie, pensia fiind un pic mai mare decat jumatate din salariu.
 • 0 (0 voturi)    
  ceilalti bugetari? (Duminică, 22 mai 2016, 9:08)

  marius112233 [utilizator]

  Nu inteleg ce se intampla cu ceilalat bugetari. Din alocarile bugetare am observat la sanatate sunt aproximativ 1,2 miliarde lei din 2,3 miliarde total, iar acum si la invatamint alocarea creste de la 350 milioane aproximativ la un miliard anual . La ceilalti bugetari se mai aloca ceva? sau ordonanta este doar pt invatamant si sanatate la care o data sau mai dat 25% . Atunci se promitea ca prin noua lege a salarizarii se vor da bani si la ceilalti bugetari oarecum asemanator cu sanatate si invatamant. Ciudat si surprinzator, nemultumiti, frustati si scandalagii sunt tot cele doua categorii sanatatea si invatamantul. Avand in vederea ca si in celellate categorii de bugetari sunt oameni care muncesc pe un salariu de 800-1000 lei, cf. satatisticilor, si chiar muncesc, dar nu au o voce atat de puternica, eu propun, sa-i dam pe toti afara, sau sa nu-i mai platim deloc sa avem bani pentru salarii decente la sanatate si invatamant. Nu conteaza ca unii dintre ei, ceilalti buigetari, au famiili, muncesc din greu, au studii serioase, poate mult mai serioase ca unii din invatamaint sau sanatate. De ce aceasta discriminare? Ne luama familiile plecam afara? O luam de la capat in alta parte? Pentru unii se poate tot pentru altii nimic?
 • -1 (3 voturi)    
  REPETITIA E MAMA INVATATURII . (Duminică, 22 mai 2016, 9:54)

  arheopterix [utilizator]

  Pentru profesorii care se fac ...ca nu pricep , ma repet : Un muncitor normal , lucreaza 49 saptamani pe an /8 /5=1960ore munca / an . Salariul ~1200/12luni=14000Ron an . 14000:1960ore =7,1 Ron / ora . Profesor:32 saptamani pe an /de trei ori cate 50 min +0 data 40 min (recreatia mare )=6080min / an adica 101 ore de predare pe an Acum inteleg de ce se chinuie sa faca naveta la tara in loc sa lucre la oras , pentru ca la oras dascalul ar trebui sa lucre de 19 de ori mai mult si deaceea ...poate ... face naveta , nu de dragul copiilor ....Ar fi multe de spus ...14000: 19 = 736 Ron pe luna (salariul de dascal in fuctie de orele lucrate) ....In sistemul sanitar ( la care dascalii se raporteaza cu rea credinta ) un clinician lucreaza in medie 3000 de ore pe an ... Adica de 30 de ori mai mult ...verificati daca nu credeti !... Ar fi de dorit putina decenta din partea dascalilor !
  • +1 (3 voturi)    
   Repetarea prostiilor... (Duminică, 22 mai 2016, 11:11)

   satanae [utilizator] i-a raspuns lui arheopterix

   nu le face mai adevarate, tot niste timpenii ramin. Daca primesti educatia de la un muncitor normal de-al tau, ajungi sa scrii ''in loc sa lucre'' si alte minunatii de-astea. Pentru ca unii au educatia facuta prin datul la saiba si li se pare normal sa se normeze prestatia la fel peste tot.
 • +1 (1 vot)    
  PS (Duminică, 22 mai 2016, 16:40)

  arheopterix [utilizator]

  La bruma de scoala pe care (presupun ca ) o -ti fi facut-o trebuia sa va spuna ca nu e normal sa te tutuiesti cu persoane necunoscute (poate intre satanisti ) dar eu nu frecventez astfel de medii - scuzati !
 • +1 (1 vot)    
  D-LE HP , VA VAD NERVOS (Duminică, 22 mai 2016, 17:05)

  arheopterix [utilizator]

  Dar nervozitatea nu scuza ignoranta si cu atat mai putin grobianismul . Pentru a va aduce cu picioarele pe pamant cateva cifre (am observant ca nu plac internautilor )Productia de doctori azi in RO = 3000 bucati pe an . In acelasi timp 2500 pleaca in tari mai calde , cu 500 de absolventi pe an nu se pot acoperi pierderile inevitabile din sistem (boli, decese, pensionari ) in 4 -5 ani o sa va vedeti visul (si injuraturile ) cu ochii , sistemul se va prabusi si ...scapa cine poate !. Pana si incapabilii care ne conduc au sesizat asta . Faptul ca Dv nu cunoasteti , nu are nici o relevanta . Tot ce pot spera e sa simtiti pe pielea Dv asta.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by