Ministerul Muncii a avansat o noua oferta privind salariile din invatamant care propune trei etape de aplicare: corectiile ar urma sa fie implementate incepand cu august 2016, noua grila de salarizare din august 2017, iar bonusul de performanta ar urma sa se aplice din ianuarie 2018, transmite Mediafax.

Astfel, conform propunerii Ministerului Muncii, in invatamantul preuniversitar, o invatatoare sau educatoare cu studii liceale, aflata la inceputul carierei, porneste de la un salariu de 1.480 de lei si poate avea in primii doi ani de profesat, cel mult 1.843 de lei, corespunzator unui nivel de gradatie 5. Cel mai mare salariu de baza din aceasta categorie urmeaza sa-l aiba cadrele didactice cu peste 40 de ani vechine, respectiv 1.990 de lei. Suma poate ajunge la 2.265 daca gradatia este definitiva.

Tot in invatamantul preuniversitar, in cazul unui profesor cu studii superioare de scurta durata si grad didactic debutant, salariul de pornire propus este de 1.650 de lei, iar la o gradatie de nivel 5 el creste la 2.055 de lei. Un profesor debutant, cu studii superioare de lunga durata, incepe de la un salariu de baza de 1.749 de lei. Cel mai mare salariu propus in invatamantul preuniversitar este de 3.662 de lei. Pentru acesta, trebuie ca profesorul sa aiba o vechime de peste 40 de ani in munca si gradul didactic I.

In cazul invatamantului universitar, salariile pornesc de la 2.178 de lei in cazul unui asistent cu vechime de pana la trei ani, in vreme ce pentru aceeasi functie, dar o vechime de pana la 40 de ani in munca, ajung la 2.666 de lei. Dupa peste 40 de decenii la catedra, un profesor universitar poate obtine 6.866 de lei pe luna, potrivit proiectului Ministerului Muncii.

Salarii mai mari vor avea si profesorii care au functii de conducere in cadrul universitatilor sau facultatilor. Astfel, un sef de catedra, gradul II va avea salariul de baza de 7172, un decan va fi remunerat cu un salariu de baza de 7586, iar cea mai inalta functie, cea de rector grad II, va fi platita de stat cu 8732 lei.

Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Muncii, personalul didactic calificat de predare si conducere care isi desfasoara activitatea in localitati izolate primeste o indemnizatie de pana la 20% din salariul de baza, in raport cu zona geografica respectiva. De asemenea, cadrele didactice din invatamantul special beneficiaza de o crestere cu 15% a salariilor de baza. Totodata, se arata in documentul propus spre negociere sindicatelor din educatie, personalul didactic care asigura predarea simultana la 2-4 clase de elevi in invatamantul primar sau gimnazial primeste o indemnizatie pentru activitati care solicita o incordare psihica foarte ridicata, reprezentand o crestere salariala cu 5% pentru 2 clase de elevi, 7,5% pentru 3 clase si 10% pentru patru clase.

Pentru personalul din institutiile de invatamant superior, senatele universitare pot stabili salarii diferentiate, cu o crestere de pana la 30% a salariilor de baza, in functie de specificul activitatii desfasurate si de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plati exclusiv din venituri proprii, se mai arata in proiectul Ministerului Muncii. .

Din calculele Ministerului Muncii, impactul bugetar suplimentar anual al introducerii noii grile ar fi de 1 miliard de lei. Noua propunere a fost inainta spre negociere sindicatelor din invatamant care trebuie sa dea un raspuns pana la inceputul saptamanii viitoare.