Ministerul Muncii face o noua oferta privind salariile din invatamant, in trei etape de aplicare
Astfel, conform propunerii Ministerului Muncii, in invatamantul preuniversitar, o invatatoare sau educatoare cu studii liceale, aflata la inceputul carierei, porneste de la un salariu de 1.480 de lei si poate avea in primii doi ani de profesat, cel mult 1.843 de lei, corespunzator unui nivel de gradatie 5. Cel mai mare salariu de baza din aceasta categorie urmeaza sa-l aiba cadrele didactice cu peste 40 de ani vechine, respectiv 1.990 de lei. Suma poate ajunge la 2.265 daca gradatia este definitiva.
Tot in invatamantul preuniversitar, in cazul unui profesor cu studii superioare de scurta durata si grad didactic debutant, salariul de pornire propus este de 1.650 de lei, iar la o gradatie de nivel 5 el creste la 2.055 de lei. Un profesor debutant, cu studii superioare de lunga durata, incepe de la un salariu de baza de 1.749 de lei. Cel mai mare salariu propus in invatamantul preuniversitar este de 3.662 de lei. Pentru acesta, trebuie ca profesorul sa aiba o vechime de peste 40 de ani in munca si gradul didactic I.
In cazul invatamantului universitar, salariile pornesc de la 2.178 de lei in cazul unui asistent cu vechime de pana la trei ani, in vreme ce pentru aceeasi functie, dar o vechime de pana la 40 de ani in munca, ajung la 2.666 de lei. Dupa peste 40 de decenii la catedra, un profesor universitar poate obtine 6.866 de lei pe luna, potrivit proiectului Ministerului Muncii.
Salarii mai mari vor avea si profesorii care au functii de conducere in cadrul universitatilor sau facultatilor. Astfel, un sef de catedra, gradul II va avea salariul de baza de 7172, un decan va fi remunerat cu un salariu de baza de 7586, iar cea mai inalta functie, cea de rector grad II, va fi platita de stat cu 8732 lei.
Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Muncii, personalul didactic calificat de predare si conducere care isi desfasoara activitatea in localitati izolate primeste o indemnizatie de pana la 20% din salariul de baza, in raport cu zona geografica respectiva. De asemenea, cadrele didactice din invatamantul special beneficiaza de o crestere cu 15% a salariilor de baza. Totodata, se arata in documentul propus spre negociere sindicatelor din educatie, personalul didactic care asigura predarea simultana la 2-4 clase de elevi in invatamantul primar sau gimnazial primeste o indemnizatie pentru activitati care solicita o incordare psihica foarte ridicata, reprezentand o crestere salariala cu 5% pentru 2 clase de elevi, 7,5% pentru 3 clase si 10% pentru patru clase.
Pentru personalul din institutiile de invatamant superior, senatele universitare pot stabili salarii diferentiate, cu o crestere de pana la 30% a salariilor de baza, in functie de specificul activitatii desfasurate si de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plati exclusiv din venituri proprii, se mai arata in proiectul Ministerului Muncii. .
Din calculele Ministerului Muncii, impactul bugetar suplimentar anual al introducerii noii grile ar fi de 1 miliard de lei. Noua propunere a fost inainta spre negociere sindicatelor din invatamant care trebuie sa dea un raspuns pana la inceputul saptamanii viitoare.

“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Vaccinarea în universități. Rectorul UBB: Platforma de programări este făcută fără cap, o catastrofă. Ne transformă în call center / Rectorul Universității București: Există și o mare inechitate
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Fara sa vrea, autorul a subliniat o realitate trista... cam 40 de decenii iti ia in Romania ca profesor ca sa ajungi la un salar decent, chiar si asa un manelist face la o nunta cat tine in jumate de an... trist.
De parca ar fi mai valoros un mos de 60 de ani, care habar n-are pe ce lume traieste, comparativ cu un absolvent care face performanta si rezoneaza cu elevii.
Hai la Microsoft sau la HP sau la IBM si zi-le alora de la HR ca ai 50 de ani si ca doar din acest motiv, vrei 150 de milioane pe luna, sa-ti rada in nas.
Incredibil.
Asa m-am saturat de sindicalistii astia si de amenintarile lor, la fiecare 4 ani e aceeasi poveste.
Ba ca medicii castiga prost, ba ca profesorii castiga prost, ba ca pleaca, ba ca ramanem netratati.
Pai si nu pleaca odata, fir-ar mama lor de nesimtiti ? Ia sa vad, ramane Romania fara medici ? Dispar si asigurarile private, si scolile particulare, pleaca toti in Germania si UK ?
S-o creada ei, vrajeala asta de neam prost.
Si toate astea din banii nostri.
Din cate stiu eu, banii multi vin DUPA performanta, nu inainte. Scoala romaneasca e praf, medicina nu mai spun.
Si atunci, ma intreb, cu ce tupeu jegos cer mariri si sporuri ?
Vechimea unui profesor universitar. Lasand la o parte mica greseala, la ce varsta ajungi sa ai 40 de ani vechime si pentru cat timp?
La 65 de ani iesi la pensie, pensia fiind un pic mai mare decat jumatate din salariu.