Rusia se lauda cu revenirea pe pietele mondiale de obligatiuni, prima dupa 2013, dar analistii se arata sceptici
"Emisiunea a fost un succes, valoarea cererii a depasit net suma pe care doream sa o imprumutam", a declarat ministrul Finantelor, Anton Siluanov, citat de agentiile rusesti.
Potrivit rezultatului acestei prime emisiuni de obligatiuni de stat pe pietele internationale din 2013, statul rus a imprumutat 1,75 miliarde de dolari in obligatiuni pe zece ani, la un randament de 4,75%, respectiv un pic peste jumatatea celor 3 miliarde de dolari permisa de bugetul pentru acest an.
Din aceasta suma, investitorii straini reprezinta circa 1,2 miliarde iar bancile rusesti 550 de milioane, dar ofertele primite de minister reprezinta sapte miliarde de dolari, a spus Siluanov.
Potrivit acestuia, suma este "suficienta" pentru moment, deoarece, chiar daca bugetul sufera de criza si de caderea veniturilor obtinute din petrol, "nu exista o nevoie deosebita de valute externe". "Vrem doar sa facem act de prezenta pe piete pentru ca investitorii sa nu ne uite", a sustinut el.
Surse bancare interogate de presa au scris ca investitorii externi au pastrat distanta de aceasta operatiune in primele ore, fortand autoritatile rusesti sa prelungeasca cu o zi oferta, pentru a-i convinge.
Bancile occidentale solicitate au refuzat sa organizeze operatiunea, care a fost in cele din urma incredintata bancii rusesti VTB Capital.
Statele Unite au sfatuit firmele americane sa nu participe, purtatorul de cuvant al departamentului de Stat Mark Toner avertizand ca exista inca "riscuri, atat economice cat si in termeni de reputatie".
Siluanov a denuntat o presiune "fara precedent" exercitata de guvernul american asupra camerei de compensare Euroclear pentru a nu participa.
In ciuda cererii puternice, in aparenta, anumiti economisti se arata sceptici in privinta acestui rezultat, afirmand ca suma imprumutata (1,75 miliarde de dolari) este inferioara valorii permise de buget (3 miliarde).
Natalia Orlova, economist la Alfa Bank, afirma ca acest lucru "sugereaza ca un plasament mai important ar fi fost mai costisitor", "A doua sursa principala de ingrijorare este calitatea investitorilor", a aratat ea.
O sursa anonima din piata interogata de ziarul Vedomosti a afirmat ca durata lunga de colectare a banilor ar fi putut permite participantilor rusi sa isi transfere fonduri in afara Rusiei, pentru a crea aparenta unor investitori straini.
O sursa bancara interogata de acelasi ziar afirma ca cererea ar fi putut fi "umflata", anumiti investitori propunand mai mult decat doreau pentru a mima concurenta si pentru a obtine conditii mai bune, inainte de a-si reduce oferta.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Am reusit sa ne imprumutam tovarasi!!!!!
Astfel, lucrurile o sa se simplifice in agricultura, mai ales la francezi unde presiunea este enorma. Dar si in restul sectoareleor economice.
Pentru Romania este oricum prea tarziu, agricultura este moarta, resursele vandute si oamenii plecati in pribegie.
Suntem spectatori in primul rand la scandalul dintre doi golani, Rusia si SUA, si singurul beneficiu incasat de noi va fi un ricoseu. De la unul sau de la altul. Sau poate de la amndoi, ca in al doilea razboi mondial.
Lucru foarte grav, pentru ca daca la pensii poti plati retroactiv, la subventii daca pana in 30 iunie nu ai platit, pierzi banii definitiv.
p.s oare la Octombrie Roshu cine va lua puterea ? dupa comunisti, urmeaza zombies de foame ! atunci sa il vedem pe Cracanat !
asta inseamna ca obligatiunile sunt considerate cu risc f mare de catre investitori - situatie normala in contextul in care sunt acum