Atac mai putin obisnuit al unor experti FMI impotriva neoliberalismului: Mareste inegalitatile, beneficiile sale au fost exagerate
"Beneficiile anumitor masuri care constituie o parte importanta a agendei neoliberale par sa fi fost usor exagerate", scriu trei membri ai departamentului de cercetare al Fondului Monetar International, intr-un articol recent.
Potrivit acestora, costul acestor politici in termeni de crestere a inegalitatilor este in schimb "tangibil", la fel ca si efectele lor asupra activitatii economice. "Cresterea inegalitatilor (...) diminueaza nivelul si viabilitatea cresterii", spun ei, in revista Finance & Development din luna iunie, publicata de FMI.
Cei trei experti s-au interesat de doua axe ale doctrinei neoliberale, care vizeaza reducerea ariei de interventie economica a statului: libera circulatie a capitalurilor si politicile de austeritate bugetara.
Potrivit evaluarii lor, anumite transferuri de capital, in special investitiile externe direct, pot cu siguranta sa sustina cresterea unei tari, dar alte fluxuri alimenteaza din contra, pe termen scurt, volatilitatea financiara si "cresc riscul de crash".
In ceea ce priveste austeritatea, care mai este denumita si consolidare bugetara, expertii FMI subliniaza costul pe care il presupune - cresteri de impozite, reduceri de cheltuieli publice - care sunt uneori "mai importante", in special in tarile (Germania, Statele Unite, Marea Britanie) unde aceste cure de austeritate nu sunt indispensabile.
"Costurile legate de productia mai slaba, de reculul statului-providenta si de somaj au fost subestimate", adauga articolul, care nu reprezinta insa in mod necesar pozitia oficiala a institutiei.
Expertii neaga si argumentul potrivit caruia austeritatea ar fi buna pentru crestere deoarece asigura investitorii privati in ceea ce priveste soliditatea bugetara a unei tari. "Fazele de consolidare bugetara au fost urmate in general mai degraba de caderi ale activitatii decat de cresteri", spun ei.
Acuzat ca impune o austeritate drastica in schimbul imprumuturilor sale, FMI a formulat o usoara mea culpa in ceea ce priveste Grecia, dupa ce a admis ca a subestimat impactul recomandarilor sale asupra activitatii economice.
Revenind asupra uneia dintre regulile sale de aur, Fondul a recunoscut recent ca masurile de control ale capitalurilor se vot dovedi utile in anumite cazuri pentru a stabiliza economia.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
sau
http://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2016/06/pdf/ostry.pdf
autorii si referintele in josul paginii
Altii le folosesc mereu. Fiecare cu fixatiile lui.
Si da, economia s-ar dezvolta, sunt nenumarate exemple, numai sa ne lase in pace astia cu birocratia lor si, mai ales, cu furatul din banii nostri.
Vezi ca Somalia si statele vest-africane nu stau deloc bine. Nici Romania, Rusia si Moldova. Eu vorbeam de statul care te sufoca si pe care-l vreau disparut. Tarile nordice, pe care le numesti matale socialiste sunt mult peste la acest capitol numit libertate economica.
Explica-mi si mie de unde ai scos-o pe asta cu industria auto din Germania facuta de stat? Poate cea din Germani de Est.
Si chestia du statul care sufoca este doar o fraza aparuta in media romaneasca. In Romania impozitele sunt mult mai mici decat in Germania (mai ales pentru firme). Problemele in Romania sunt altele - coruptia excesiva si birocratia prosteasca.
Daca pana nu demult toti economistii si politicienii din tari precum SUA, Germania etc sustineau ca saluriul minim este o piedica pentru dezvoltarea economica - pentru ca firmele din tarile lor sa se duca pe alte piete si sa produca foarte ieftin. In tarile lor datorita dezvoltarii economice somajul era redus si de aceea salariile ridicate. Idei care au fost rumegate si de anumiti politicieni romani (primul care imi vine in minte este Basescu). Dar de un an de zile exista o schimbare - Germania a introdus salariul minim 8,5 Euro pe ora. Finlanda vrea sa introduca venitul minim 1200 Euro pe luna egal daca persoana munceste sau nu. In Elvetia se va vota intr-o luna daca sa se introduca venitul minim de aproximativ 2350 de Euro egal daca persoana munceste sau nu. Si cred ca in viitor aceste politici se vor accentua pentru ca nu exista alta solutie de a mentine o economie functionala si un nivel de viata ridicat. Sa vedem ce vor face factorii de decizie din Romania. Daca dupa anii 90 au fost pur si simplu rumegate (si negandite) toate politicile neoliberale, acum vor trebui sa isi insuseasca noi teze, fraze pe care sa le rumege pe la TV (Aici vorbesc despre "marii" economisti ai tarii precum Isarescu, Stolojan, Daianu :) ).
Ceea ce fac toate partidele in RO de 26 ani.
World population living in extreme poverty, 1820-2015
https://ourworldindata.org/grapher/world-population-in-extreme-poverty-absolute