Proiectul de lege care reduce CAS cu 5 puncte procentuale, 2 la angajator si 3 la angajat, a fost adoptat de Senat
Proiectul a fost adoptat cu 67 de voturi ''pentru'', 23 ''impotriva'' si o abtinere. Raportul Comisiei de buget a fost de respingere, dar nu a intrunit voturile necesare.
Potrivit proiectului, cota de contributie de asigurari sociale este de 21,3% pentru conditii normale de munca, din care 7,5% pentru contributia individuala si 13,8% contributia datorata de angajator. Pentru conditii deosebite de munca, cota de asigurari sociale este de 26,3%, din care 7,5% pentru contributia individuala si 18,8% pentru cea datorata de angajator. Pentru conditii speciale de munca, cota de contributie la asigurarile sociale va fi de 31,3%; 7,5% - pentru contributia individuala si 23,8% - pentru cea datorata de angajator.

Vicepremierul Dan Barna, la HotNews LIVE: Ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor, o sincopă de comunicare. Pentru un pacient care trebuie relocat în alt spital, că e dimineață, la prânz sau seara e o chestiune de percepție
Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă
INTERVIU Daniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv
The Truman Show? Un bărbat s-a încuiat într-o încăpere timp de 100 de zile și a transmis totul live / „Prețul corect” pentru care ar petrece 5 ani în izolare
Datele a peste un milion de utilizatori Clubhouse, rețeaua socială a miliardarilor, au fost publicate pe un forum de hacking
Cheltuieli inutile? Cateva exemple:
TVR = milioane de euro pierderi anuale;
Tarom = milioane de euro pierderi anuale;
E posibil totusi ca unii alesi (sau toti la gramada) sa fie ciomagiti, asa, de adio, de popor...
Dar planul este sa bagati in faliment si sanantatea si educatia si trecem pe sisteme de asigurari, exact cum este in America, unde mor oameni cu zile ca sa faca altii miliarde de dolari.
Suntem prima tara din Europa care isi saboteaza educatia si sanatate, isi saboteaza viitorul.
Asasinat la comanda.
O sa fim o tara bolnava si needucata, usor de controlat, usor de cumparat.
Ar trebui toti din guvern, parlament, ministere, dnr, presedentie etc sa fie acuzati de inalta tradare. Ati distrus tara asta de 25 de ani.
Cei care incep munca acum , in mare masura , una au pe documente si alta iau efectiv in mana ( de bani era vorba ) , crima netaxata de populatie . Punctul de pensie l-au nenorocit de mult .
Asta inseamna aducerea in stare de saracie totala a majoritatii populatiei si imbogatirea politicienilor prin DICTATURA a legilor impuse de ei , prin care iau totul , inclusiv pensii speciale .
La parlamentare , iesiti la vot . Diaspora cred ca va fi total pe faza dupa reinrosirea tarii si atentatul politicienilor de a distruge DNA , justitia in general .
Reducerea CAS e o masura buna pentru ca e singura masura pe anul acesta care ii ajuta pe angajatori.
Iar guvernul poate sa-si vada de treaba lui pentru ca nu-l va impacta. Ei vor fi plecati cand aceasta masura va intra in vigoare si va fi responsabilitatea altora sa echilibreze bugetul.
Dar masura e buna pentru ca relaxeaza costurile (mari) cu munca.
Ne intrebam cat o sa ne coste in final pomana asta, iar pomana asta miroase rau de tot a "iti dau azi 5 lei iar tu ai sa imi dai 50 inapoi maine!
Dupa 2008, cand a fost rupt echilibrul Fondului de Pensii prin incheierea dublarii punctului de pensie si apropierea lui de 45% din salariul mediu brut pe economie. Dar nu poti avea echilibru in conditiile in care salariati sunt mai putini decat pensionarii, iar CAS depasea cu putin 30% din salariul mediu brut pe economie. Rezultatul a fost un deficit in crestere care, in 2014, atinsese13,4 miliarde de lei (25,6% din fondului de pensii) finanţat de la bugetul de stat, la cheltuieli totale cu pensiile de 52,3 miliarde de lei.
În 2015 la cheltuieli totale de 55 de miliarde de lei, bugetul de stat a subvenţionat pensiile cu 18,3 mld. lei, rezultând un deficit al fondului de 33,8%, ca urmare a diminuarii CAS cu 5 puncte procentuale.
Daca CAS va fi diminuat cu inca 5 puncte procentuale, deficitul anual la fondul de pensii va creste peste 23 de miliarde lei, ceea ce la un fond de pensii de 57-58 de miliarde de lei va insemna in jur de 40% din Fondul de Pensii.