Randamentul obligatiunilor pe zece ani ale Germaniei, faimosul "Bund" care constituie referinta creditelor pentru state, a depasit marti un prag simbolic, devenind negativ pentru prima oara in istoria sa, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceasta evolutie este o consecinta a politicilor ultra-acomodante promovate de bancile centrale si ale unui mediu economic si politic, pe fondul votului programat peste zece zile privind eventuala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Concret, investitorii care cumpara astazi datorii germane pe zece ani se angajeaza sa plateasca tarii o suma de bani daca pastreaza obligatiunile pana la scadenta. O situatie ce pare contrara oricarei logici financiare.

Germania a fost precedata pe acest teritoriu negativ de Elvetia si Japonia, dar simbolistica este de o amploare diferita din cauza ponderii economice a tarii, prima putere economica europeana, si a caracterului de referinta al Bund-ului.

Acesta serveste drept punct de comparatie pentru toate celelalte active europene, atat datoriile suverane cat si cele ale companiilor. Cu cat ecartul (sau "spread") dintre o obligatiune si Bund este mai mic, cu atat mai mult respectiva obligatiune este considerata mai sigura pentru investitii.