Comisia Europeana a deschis joi calea unui inedite proceduri de sanctionare pentru derapaj bugetar impotriva Spaniei si Portugaliei, riscand sa nasca noi critici intr-un Europa divizata deja dupa votul britanicilor pentru Brexit, potrivit AFP.

Executivul european a lasat insa la latitudinea ministrilor de Finante din UE aceasta sarcina. Daca acestia constata derapajul bugetar al celor doua tari, atunci Comisia, gardian al tratatelor, "va fi obligata lega sa formuleze in urmatoarele 20 de zile o propunere de amenda", potrivit unui comunicat.

"Este important ca statele membre sa aplice regulile si in special statele membre ale Zonei euro, deoarece au aceeasi moneda", a subliniat vicepresedintele Comisiei, letonul Valdis Dombrovskis.

"Am incredere ca ministrii de Finante vor confirma in curand evaluarea noastra", a declarat si comisarul european pentru Afaceri economice, francezul Pierre Moscovici.

Urmatoarea reuniune a ministrilor de Finante are loc in 12 iulie, la Bruxelles.

Daca acestia confirma verdictul, Portugalia si Spania vor avea la dispozitie zece zile pentru a explica de ce nu s-au incadrat in tintele de deficit si cum intentioneaza sa rectifice derapajul.

Executivul european va avea 20 de zile la dispozitie pentru a dispune o amenda care poate merge pana la 0,2% din produsul intern brut al fiecarei tari.

Moscovici nu a exclus ca amenzile dispuse sa fie "egale cu zero".

In 2015, Spania a inregistrat un deficit de 5% din PIB, mult peste cifrele stabilite de Pactul de stabilitate (3% din PIB) si obiectivele asumate in fata Comisiei, de 4,2%.

Portugalia a afisat un deficit de 4,4% din PIB anul trecut.