O treime dintre gospodariile din Romania, respectiv 32,8%, nu au putut face fata cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat, in 2015, se arata intr-o publicatie a Institutului National de Statistica (INS) transmisa la solicitarea Agerpres.

CheltuieliFoto: sxc.hu

Anul trecut, o pondere de 36% dintre gospodarii s-au aflat in imposibilitatea de a plati intretinerea locuintei din cauza lipsei resurselor financiare, iar 16,7% - energia electrica.

De asemenea, pentru a face fata cheltuielilor curente, 6,8% dintre gospodarii au apelat la economii, 6,1% s-au imprumutat de la rude, prieteni sau alte persoane, 9,3% au muncit suplimentar, in timp ce 11,5% au aplelat la ajutoare financiare, fara obligatia de restituire, de la rude, prieteni.

Anul trecut, 17% dintre gospodarii si-au permis o saptamana de concediu in afara casei, 5,9% - inlocuirea mobilei uzate si/sau demodate, 12,1% - cumpararea de produse electrocasnice, 28,8% - cumpararea de haine noi, 10,6% - vizionarea unor spectacole de teatru, cinema, 15,2% - cumpararea de carti, ziare, reviste.