Italia, a treia economie a Zonei Euro, ar putea sa nu isi revina din criza financiara globala din 2008 decat la mijlocul anilor 2020, arata raportul anual al Fondului Monetar International, citat de The Guardian.

ColosseumFoto: Agerpres

FMI noteaza statutul fragil al bancilor italiene in climatul post-Brexit, in acest avertisment care arata ca Italia va trebui sa sufere aproape doua decenii inainte de a incepe sa recupereze terenul pierdut incepand cu 2008.

Bancile italiene au suferit noi pierderi luni, pe burse, dupa ce Uniunea Europeana a insistat ca guvernul de centru stanga condus de Matteo Renzi sa respecte regulile privind ajutoarele de stat si care limiteaza marja de manevra pentru sustinerea bancilor afectate masiv de creditele neperformante.

FMI afirma ca Italia "isi revine progresiv dintr-o recesiune profunda si prelungita", dar adauga ca acest proces de revenire este probabil sa fie "prelungit si expus riscurilor".

Previziunile FMI indica faptul ca economia Italiei si-ar putea reveni la nivelele dinainte de 2007 la mijlocul anilor 2020. In acesta perioada de recuperare lenta tara va cunoaste o crestere lenta in comparatie cu alte state din Zona Euro in timp ce bancile vor continua sa fie expuse la socurile economice.

Riscurile decurg din intarzierile in rezolvarea calitatii activelor bancare, intensificarea volatilitatii pietelor financiare, incetinirea comertului global, care afecteaza exporturile, fluxurile de refugiati si amenintarile securitare, considera FMI.

Daca aceste riscuri se materializeaza, contagiunea regionala si globala ar putea fi semnificativa, avand in vedere ponderea sistemica a Italiei, potrivit sursei citate.

Votul britanicilor in favoarea parasirii Uniunii Europene a determinat investitorii sa se aplece asupra problemelor sectorului bancar italian, temandu-se ca noi turbulente in Zona Euro vor conduce la o crestere mai lenta, un nou val de falimente si cresterea ponderii creditelor neperformante. Cea mai mare banca a Italiei, Unicredit, a pierdut aproape o treime din valoare din 23 iunie iar actiunile sale au scazut cu 4% luni.

In prezent, creditele neperformante par sa se stabilizeze in jurul valorii de 18% din totalul creditelor, una dintre cele mai mari din Zona Euro, ceea ce inseamna ca marjele de profit ale bancilor italiene vor fi printre cele mai mici din Europa, ceea ce le va afecta capacitatea de creditare.

In plus, Italia se confrunta cu o serie de alte probleme: productivitate redusa, somaj de 11%, o datorie publica ce atinge 133% din produsul intern brut, limitand marja guvernului Renzi de a reduce taxele sau de a majora cheltuielile publice pentru a sustine cresterea.