Ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, a anuntat marti ca Madridul propune o majorare a impozitului pe profit pentru a reduce in 2017 deficitul sub pragul de 3% din PIB si pentru a evita astfel o sanctiune din partea UE pentru derapaj bugetar, scrie AFP.

"Vom propune o masura privind impozitul asupra profitului companiilor, (...) o masura puternica", ce va aduce la buget 6 miliarde de euro, a declarat Guindos, la Bruxelles.

In urma cu o zi, presedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a anuntat oficial ca zona euro va declara derapaj bugetar in Spania si Portugalia, o procedura de sanctionare care presupune ca, in urmatoarele 20 de zile, Comisia Europeana sa formuleze o propunere de amenda.

Jeroen Dijsselbloem a precizat ca, la reuniunea ministrilor de Finante din zona euro, care are loc marti, acestia vor sustine propunerea Comisiei Europene de sanctionare a celor doua tari pentru derapaj bugetar.

Portugalia si Spania ar urma sa aiba la dispozitie 10 zile pentru a explica de ce nu s-au incadrat in tintele de deficit si cum intentioneaza sa rectifice derapajul.

Executivul european va avea 20 de zile la dispozitie pentru a dispune o amenda care poate merge pana la 0,2% din produsul intern brut al fiecarei tari.

Comisarul european pentru afaceri economice si financiare, Pierre Moscovici, nu a exclus insa varianta ca amenzile dispuse sa fie "egale cu zero".

In 2015, Spania a inregistrat un deficit de 5% din PIB, mult peste cifrele stabilite de Pactul de stabilitate (3% din PIB) si obiectivele asumate in fata Comisiei, de 4,2%. Portugalia a afisat un deficit de 4,4% din PIB anul trecut.