Cresterea economica a Irlandei in 2015 a fost revizuita marti la nivelul incredibil de 26,3%, fata de estimarea anterioara de 7,8%, lasand cu gura cascata numerosi analisti care vorbesc acum despre caracterul foarte volatil al datelor provenite din insula, scrie AFP.

Oficiul central pentru statistici (CSO) a creat surpriza in momentul in care a anuntat statisticile trimestriale de crestere economica.

Evident, activitatea in Irlanda s-a relansat net in ultimii ani, dupa criza financiara internationala, iar insula a redevenit economia cea mai dinamica a Uniunii Europene.

Potrivit cifrelor publicate in martie, cresterea PIB-ul se afla deja la nivelul de invidiat de 7,8% in 2015, sustinut de sectoarele industrial si constructii. Dar nimeni nu se astepta ca marti CSO sa publice o revizuire a acestor date anuale la nivelul ireal de 26,3%.

CSO a explicat ca a constatat "o majorare a numarului de avioane importate in Irlanda pentru activitati de inchiriere de aparate" si "o crestere enorma a masei capitalurilor companiilor".

Jack Allen, analist la Capital Economics, a subliniat ca aceste cifre reflecta in special jocurile contabile ale companiilor care isi delocalizeaza sediul in Irlanda pentru a beneficia de o fiscalitate atractiva (doar 12,5% din impozitul pe profit). "Capitalul acestor companii este atunci transferat in bilantul Irlandei, ceea stimuleaza PIB-ul", a explicat el.

"Dincolo de distorsiunile importante ale datelor PIB-ului irlandez, statisticile publicate astazi lasa sa se inteleaga ca economia continua sa se comporte bine", a aratat Allen.

Acesta a evidentiat cresterea in continuarea dinamica a consumului gospodariilor.