UE a propus miercuri un compromis asupra legaturilor comerciale cu China, menajand Beijingul care cere statutul de economie de piata, dar si ingrijorarile europenilor in fata dumpingului si a altor practici anticoncurentiale practicate de "fabrica lumii", scrie AFP.

"Nu vom acorda statutul de economie de piata Chinei dar ne vom respecta angajamentele internationale. Am lucrat la o solutie solida legal si responsabila din punct de vedere economic", a explicat un vicepresedinte al Comisiei Europene, Jyrki Katainen.

Chestiunea atribuirii statutului de economie de piata Chinei reprezinta o chestiune exploziva, numeroase industrii europene - de la producatorii de panouri solare si pana la otelarii - temandu-se de o concurenta exacerbata a Chinei.

La intrarea in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) in 2001, China nu a fost inregistrata ca economie de piata, ceea ce permite partenerilor sai sa beneficieze de o anumita marja de manevra in ceea ce priveste taxele vamale pentru exporturi in caz de dumping. Dar China a obtinut promisiunea reexaminarii statutului sau 15 ani mai tarziu, la finele lui 2016.

"Nu exista un mecanism automat de acordare a statutului de economie de piata pentru China", a afirmat si comisarul european pentru Comert Cecilia Malmstrom.

In ceea ce priveste masurile antidumping, "China considera ca actionam de maniera discriminatorie deoarece UE dispune de doua liste: una pentru tarile cu economie de piata si o alta, care presupune un alt mod de calcul", a explicat ea.

Noile propuneri europene, care urmeaza sa fie detaliate - in principiu in toamna - vor fi neutre si "nedependenta de o tara", a precizat ea.

"Prin urmare, nu vom face o distinctie clara pentru China. O putem face pentru orice tara si vom examina daca exista distorsiuni intr-o tara sau un sector particular si o vom face fara discriminari", a promis ea.

Comertul international trebuie sa respecte "reguli juste", a spus Malmstrom, indicand problemele de supracapacitate in special in sectorul otelului. Aici, China este acuzata ca inunda lumea cu produse la preturi de nimic.

"Avem nevoie de instrumente comerciale de aparare pentru a mentine un comert cu reguli juste si pentru a raspunde pe viitor distorsiunilor pietei", a continuat comisarul european.

Marti, UE a lansat o noua actiune impotriva Chinei in fata OMC pentru a denunta restrictiile impuse de Beijing in ceea ce priveste exporturile de materii prime.

Saptamana trecuta, SUA au sesizat si ele OMC pentru a denunta practicile comerciale ale Chinei, acuzata ca majoreaza preturile unor materii prime la export pentru a-si favoriza propriile companii.