Tentativa de lovitura de stat din 15 iulie a costat economica turca aproape 90 de miliarde de euro si a determinat anularea a unui milion de rezervari turistice, a declarat ministrul Comertului, citat marti de presa turca, potrivit AFP.

TurciaFoto: Agerpres/AP

"Daca luam in calcul toate avioanele de vanatoare, elicopterele, armele, bombele si cladirile (distruse), costul est de 300 de miliarde de lire minimum, potrivit primelor calcule", a precizat pentru Hurriyet Bulent Tufenkci, care a mentionat si anularea comenzilor din strainatate pentru sejururi turistice.

In noaptea de 15 spre 16 iulie, un grup de militari a incercat sa-l rastoarne de la putere pe presedinte turc Recep Tayyip Erdogan si guvernul sau, folosind tancuri si bombardand mai multe obiective, printre care parlamentul de la Ankara. Puciul a fost un esec dar violentele s-au soldat cu cel putin 271 de morti.

Ministrul a subliniat ca acest cost s-ar putea agrava pe termen mediu din cauza impactului asupra turismului.

Potrivit acestuia, un milion de rezervari au fost anulate in turism, o mare parte justificata prin decizia guvernului de a anula concediile pentru trei milioane de functionari, pentru a putea face valului de epurari si pentru a evita eventuale fugi in strainatate ale persoanelor suspectate de participare la puci.

Sectorul turismului era deja puternic afectat de atentatele atribuite jihadistilor sau gherilei kurde, antrenand o reducere cu 40% a turistilor straini care viziteaza Turica in iunie, in raport cu aceeasi luna a anului trecut.

Turcia a inregistrat o crestere de 4% in 2015.

"Pierderile imediate in termeni de reducere a numarului de turisti si a investitiilor vor incetini probabil cresterea" in 2016 si 2017, avertiza saptamana trecuta Institutul International de Finante (IFF), un lobby care are sediul la Washington si regrupeaza 500 institutii financiare.