Arieratele autoritatilor locale din Romania, respectiv datoriile cu intarzieri la plata de peste 90 de zile, au ajuns la 141,72 milioane lei (31,8 milioane euro) la jumatatea anului, in crestere cu 22% fata de nivelul inregistrat in primul trimestru, dar s-au diminuat aproape la jumatate de la 30 iunie 2015, cele mai mari sume fiind consemnate in judetele Constanta, Prahova si Valcea, in timp ce Covasna, Galati si Sibiu nu au asemenea datorii, transmite News.ro.

In primul semestru al anului trecut, arieratele autoritatilor locale se situau la 248 milioane de lei, iar la finele lunii noiembrie ajunsesera la 266,7 milioane lei, astfel ca Executivul a alocat aceasta suma din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pentru stingerea datoriilor.

Cu toate acestea, autoritatile locale au incheiat anul cu arierate de 72,9 milioane lei.

La jumatatea anului curent, autoritatile locale din judetul Constanta aveau cele mai mari datorii cu scadenta depasita de peste 90 de zile, de 20,2 milioane lei, fiind urmate de cele din Prahova (13,65 milioane lei), Valcea (10,57 milioane lei), Bucuresti (8,95 milioane lei) si Suceava (7,83 milioane lei), potrivit datelor Ministerului Finantelor.

In Capitala, sectorul 6 avea arierate de 4,76 milioane lei, iar sectorul 5 de 4,19 milioane lei, in timp ce restul sectoarelor inregistreaza arierate de sub 5.000 lei fiecare.

Cele cinci judete fruntase in topul datoriilor cu intarzieri de peste 90 de zile cumuleaza 43% din arieratele la nivel national.

La polul opus se regasesc judetele Covasna, Galati si Sibiu, care nu inregistreaza astfel de debite.