Romania "a irosit multe gloante" reducand fiscalitatea si creand un deficit bugetar de 3%, reducerea de CAS ar fi fost mai prudenta, este de parere Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, citat de Mediafax.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului FiscalFoto: HotNews.ro

In opinia lui, masuri fiscale care ar putea creste investitiile ar fi reducerea CAS-ului si renuntarea la pensiile speciale pentru diferite categorii sociale.

"Am irosit multe gloante reducand fiscalitatea si creand un deficit bugetar de 3%, reducerea de CAS ar fi fost mai prudenta. Din ce in ce mai multe categorii sociale sunt tratate special, existand pensii speciale pentru militari, parlamentari, ceea ce inseamna ca nu mai exista contributii. Principiul contributivitatii mi se pare cel mai sanatos si echitabil. Nu mi se pare corect sa nu contribui cu nimic si sa ai pensie mare", a mai spus Ionut Dumitru.

El a adaugat ca impactul bugetar datorat cresterii cheltuielilor sociale si de personal este unul semnificativ. Din 3,7 miliarde de lei cu care au fost suplitmentate cheltuielile bugetare, aproape trei sferturi se vor duce pe ajutoare sociale si pe salariile bugetarilor, in timp ce numai 8% din aceasta suma este alocata pentru investitii.

"Din 3,7 miliarde de lei cu cat au crescut cheltuielile, ministrul de finante ne spune ca 2,9 mld. sunt cresteri de cheltuieli pe care le-a decis parlamentul, nu guvernul".

Incepand cu anul trecut, Romania a intrat din nou pe o traiectorie de crestere a cheltuielilor sociale, iar investitiile au avut de suferit, inregistrand si majorare de deficit bugetar, care pe 2016 este de 3%. "Nu avem cum sa avem un buget sanatos".

"Daca ma intrebati ca economist, daca as fi fost ministru de finante nu as fi acceptat acele masuri care conduc la un deficit mai mare, crescand cheltuielile sociale", a completat Dumitru, semnaland ca trebuie acordata o atentie speciala deciziilor care se iau in Parlament.￯