Asociatia Oamenilor de Afaceri: Singura solutie pentru a recupera decalajul fata de Vest, schimbarea structurii economiei
"Momentam vedem doar investitii in hipermarketuri, supermarketuri si in call centere, investitii care creeaza locuri de munca cu productivitate redusa si cu salarii pe masura", spune el.
Parvan apreciaza ca majorarile salariale ale bugetarilor sunt o solutie doar pentru acest sector, insa nu ajuta economia per ansamblu.
Mai mult, Parvan evidentiaza ca structura salariatilor este disproportionata in contextul in care avem 1,2 milioane de bugetari, adica 25% din totalul numarului de salariati: "Ca numar de salariati noi suntem la acelasi nivel cu Ungaria, o tara cu o populatie de doua ori mai mica. Si sa nu uitam ca Ungaria are un excedent comercial, pe cand Romania are un deficit de 8 mld. euro anul trecut".
Parvan spune ca reducerea TVA de anul trecut a evidentiat slabirea bazei de productie locale, cresterea consumului realizandu-se pe baza cresterii importurilor.
TVA-ul la alimente a fost redus anul trecut la 1 iunie de la 24% la 9%, iar acest lucru a dus la o reducere a preturilor locale. Declinul pretului la alimente s-a vazut si in cazul preturilor de consum per ansamblu, acestea ajungand la 51,9% din media UE in 2015, fata de peste 53% in cei doi ani anteriori. In momentul aderarii la UE, Romania avea preturi situate la peste 63% din media preturilor uniunii. Eliminarea taxelor si atragerea de investitii a tras in jos aceasta medie.

Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Lumina vine de la rasarit , nu-i asa?!
Sunt foarte putine firme cat de cat corecte , foarte putine .
Politica de la varf /parlamentul trebuiesc schimbate , asa cum s-a cerut dupa '' Colectiv '' , apoi vom avea si noi mediu de afaceri . Deocamdata au scos paduchii si penalii din nou capul pe la TV si-n public , incercand sa ne convinga ca fara politica lor nu se poate altfel --> niste nimicuri .
Nu-i adevarat ? Sa ma contrazica cineva ca nu-i asa . Cine cunoaste ..
2. Micsorarea Statului. Privatizarea a 80% dintre spitale si scoli cu disparitia a 50% dintre bugetari si apoi vazut cat dintre diviziile de militieni mai trebuie sa ramana. Militieni in Romania sunt multi si mafia e la ea acasa in Romania.
3. Stimularea IT-ului/Concedierea inspectorilor. IT-ul a ajuns sa produca cat agricultura anul asta. De vazut de ce la noi nu apare nici un start-up de un miliard de euro cu asa conditii. De vazut structura mafiota de control din Romania care impiedica efectiv existenta IMM-urilor si pupa in fund mafiotii nationali si internationali
In primul trebuiesc eliminati din sistem oamenii care fac comparatii bizare intre state diferite:
1. cum ar fi procentul de bugetari intre Romania si Ungaria. Romania are populatie de doua ori mai mare, are de administrat un teritoriu de 2.5 ori mai mare, si are mult mai multe resurse naturale, si cantitativ si ca diversitate. Daca viseaza cineva la exploatari de petrol sau haur pe pfa sa isi mute gandul.
2. cum ar fi excedentul comercial intre Romania si Ungaria. Ungaria are infrastructura foare bine pusa la punct si performanta(auto + feroviar), si e mai aproape de Europa centrala. Sa folosesti cifre in loc de procente cand suna mai bine pentru a iti sustine punctul de vedere e de porc: 8 mld la un pib de vreo 160, e irelevant.
Nu exista nici un stat pe planeta care sa traiasca doar sau preopnderent din agricultura. Degeaba produceti alimente in draci daca nu e nimeni in stare sa le vanda la export si venti cu tampenii de genul 51% alimente romanesti, adica eu ca simplu amarat sunt obligat sa consum productiile romanesti? Eu nu vreau sa vad 51% filme romanesti, sa ascult 51% manele sau sa mananc 51% bacon/gorgonzola/masline romanesti.
Trebuie sa dispara cultura capitalului romanesc, ala al carui apostol e Basescu si gasca, ala provenit din capitalismul de cumetrie, ala cu Astra / Carpatica / Asirom, ala care a pus taxa auto la masini second, ala care a bagat repartitorare in casele romanilor, etc. Cat timp baietii astia nu se dau la o parte, nici un investitor de calibru nu o sa calce in Romania.
Romania trebuie sa se axeze pe industrii si locuri de munca relevante pentru secolul 21. Daca continuam sa o ardem cu oile, branza , patrunjelul, haurul din munti si alte resurse, servicii inutile in privat, ratam secolul asta.
ps: deasemeni cu 1001 gauri negre de stat, inca, economia se taraie, extrem de multi bani in loc sa mearga in infrastructura, investitii, educatie, sanatate, ajung in buzunarele directorilor de regii.
Dar, de ce se fac ijnvestitii preponderent in call-center-e? Pentru ca asta stie sa faca salariatul roman. Unde s-a gasit personal calificat, in IT, sunt salarii mari. Si tot cresc. Credeti ca daca s-ar gasi specialisti in domenii de virf n-ar veni corportaiile sa faca angajari aici la jumate din salariile de la ei? Ne-am invatat mai tot timpul sa dam vina pe altii si sa nu vedem ca problema e in curtea noastra. Hai sa producem ingineri buni in domeniile cerute azi, si sa vezi cum vin inperialistii aia si deschid fabrici la noi. Si bineinteles, hai sa le facem si infrastructura, ca prin gropi si cu 30 km/h media de deplasare nu vine nimeni sa investeasca.
Asha ca... educatie si infrastructura e ceea ce ne trebuie pentru a schimba structura economiei.