Ministerul Finantelor propune suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului pentru Prima Casa. Reprezentantii ministerului arata, intr-un comunicat, ca propunerea vine atat in sprijinul potentialilor beneficiari ai Programului, cat si a celor care au incheiat antecontracte de vanzare-cumparare prin "Prima Casa" si care, in lipsa alocarii resurselor necesare, sunt in pericol de a pierde avansurile platite, fiind in imposibilitate sa isi mai finanteze tranzactiile prin program.

Prin proiectul supus dezbaterii publice, de modificare si completare a Anexei 1 la HG. 717/2009, a fost propusa suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului de garantii pentru Prima Casa: "Asa cum am anuntat, venim in ajutorul romanilor care vor sa cumpere o locuinta si majoram pentru a doua oara anul acesta plafonul de garantii alocat pentru Prima Casa. Suma suplimentara nu afecteaza tinta de deficit bugetar. Aceasta a fost estimata in functie de volumul solicitarilor aflate in diverse stadii de aprobare si de pre-aprobare, care exced disponibilul de plafon existent. Pe langa aceasta suplimentare, avem in vedere si elaborarea in premiera a unei strategii pe termen mediu pentru programul Prima Casa, corelata cu Strategia locuirii elaborata de MDRAP si aflata in consultare publica. Strategia este menita sa asigure transparenta si predictibilitatea solicitata atat de beneficiarii programului, cat si dezvoltatorii de locuinte si institutiile de credit", a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

Pe langa suplimentarea plafonului total de garantare pentru acest an, prin noul proiect de act normativ, Ministerul Finantelor Publice propune trecerea plafonului de garantare neutilizat de catre romanii stabiliti in strainatate in plafonul general de garantare a creditelor in cadrul Programului Prima Casa. Astfel, accesul la garantii va putea fi accesibil tuturor.

Proiectul mai propune asigurarea unor conditii obiective de alocare a plafoanelor anuale intre bancile comerciale aflate in Program si armonizarea nivelului plafoanelor cu capacitatea reala a acestor finantatori de acordare a creditelor.

De la inceputul anului si pana la data de 31 iulie 2016 au fost acordate 23.515 de garantii in valoare totala de 2,16 miliarde de lei. In total, de la lansarea Programului in 2009 si pana la finalul lui iulie 2016, au fost acordate 195.905 de garantii in valoare totala de 16,7 de miliarde de lei, precizeaza MFP.

In acest moment, rata de neplata de catre beneficiarii programului Prima Casa este de 0,3%.