Legea RCA, adoptat marti in plenul Senatului cu 74 de voturi "pentru", cinci "impotriva" si opt abtineri, prevede ca ASF stabileste un tarif de referinta, iar contractul se va stabili pe baza acestui tarif, care trebuie respectat de toate firmele de asigurare, informeaza Mediafax.

Protest RCA al transportatorilorFoto: Hotnews

"Principala modificare este acel tarif de referinta, de acolo urmeaza pe urma multe modificari, modul cum se stabileste tariful, sarcina data ASF de a stabili un tarif de referinta care duce la limitarea cresterilor la tariful RCA", a declarat senatorul Viorel Arcas (PSD), unul dintre initiatorii proiectului.

Arcas a mai spus ca prin acest proiect de lege Guvernul trebuie sa se ocupe de infiintarea unei societati de stat care sa incheie asigurari, piata devenind astfel mai competitiva.

"A doua (modificare - n.r.) este o sarcina data Guvernului de a se ocupa intr-un anumit termen de infiintarea unei societati sau crearea unei activitati in cadrul societatilor de stat, cum este Eximbank, care sa incheie asemenea asigurari; intrand pe piata, concurenta va fi alta, bineinteles cu asigurarea unui profit sau chiar fara profit, dar acoperirea costurilor pentru ca nu trebuie sa faca societatile de stat pofit, trebuie sa asigure bunastarea populatiei. Oricum si duce la un mediu concurential mult mai sanatos, la ora actuala nu avem decat niste operatori privati care sunt cam toti straini, statul nu are", a explicat senatorul.

De asemenea, proiectul prevede ca doar cei care parasesc tara vor mai plati Cartea verde si ca varsta nu va mai fi un criteriu pentru stabilirea pretului politei RCA.

Totodata, service-urile vor fi obligate sa asigure toate reparatiile unui autoturism asigurat. Potrivit legii votate de senatori, un contract RCA poate fi facut in rate, pe o perioada mai mica (de exemplu, intre 1 si 3 luni).

Asiguratorul va fi obligat sa achite paguba intr-un termen stabilit de lege, in caz contrar li se va retrage licenta. In plus, tractarea autovehiculului avariat va trebui sa fie asigurata prin polita RCA.

Senatul este prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect.