Functionarii din Arabia Saudita vor fi platiti de acum inainte potrivit calendarului gregorian, in locul calendarului islamic, in cadrul masurilor de austeritate adoptate de regat, scrie AFP.

Aceasta schimbare a intrat in vigoare duminica, dupa ce fusese adoptata saptamana trecuta in Consiliul de ministri. In acest fel, plata salariilor functionarilor se va face conform anului fiscala ianuarie - decembrie, potrivit cotidienelor Arab News si Saudi Gazette.

Decizia face parte din masurile de austeritate adoptate in regat pentru a compensa prabusirea cotatiei petrolului din ultimii ani, de unde provin majoritatea veniturilor Arabiei Saudite.

Potrivit calendarului islamic, anul are 12 luni de 29 sau 30 de zile, in functie de ciclul lunii, respectiv mai putine zile in medie decat calendarul gregorian, folosit pe scara larga.

Sauditii care lucreaza in sectorul public sunt de doua ori mai multi decat cei care lucreaza in economia privata. Pentru functionari, programul de munca este mai scurt decat in sectorul privat.

Saptamana trecuta, guvernul a redus cu 20% salariile ministrilor si le-a inghetat pe cele ale micilor functionari.

In aprilie, vice-printul mostenitor, Mohammed ben Salman, fiul regelui, a anuntat un ambitios plan Viziunea 2030, pentru a diversifica economia si pentru a reduce dependenta de petrol. Acest plan vizeaza inclusiv cresterea numarului de angajati in sectorul privat, si reducerea masei salariale a functionarilor in buget de la 45% la 40%.