FMI: Romania va avea cea mai mare crestere economica din Europa in 2016 si 2017
Conform prognozelor FMI, Romania va inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, urmata de Irlanda (4,9%). Pe ansamblu, Europa va inregistra o crestere economica de 2% iar Europa Emergenta, regiune unde este inclusa si Romania, va inregistra un avans al PIB de 3,3%.
FMI avertizeaza ca varful de crestere economica inregistrat in acest an de Romania va fi urmat in 2017 de o incetinire pana la 3,8%, usor peste avansul de 3,6% preconizat in luna aprilie, insa chiar si asa Romania va inregistra anul viitor cel mai ridicat ritm de crestere economica din Europa. Pentru 2018, FMI estimeaza ca economia romaneasca va inregistra o crestere de 3,3%.
In ceea ce priveste evolutia preturilor de consum in Romania in acest an, estimarile FMI au fost revizuite de la minus 0,4% in aprilie la minus 1,5%, astfel ca Romania si Bulgaria vor fi pe primele locuri in UE in ceea ce priveste inflatia medie anuala negativa. Pentru 2017 insa FMI estimeaza ca preturile de consum in Romania vor reveni in teritoriu pozitiv, inregistrand o crestere de 1,7%, urmand ca in 2018 sa creasca cu 2,5%.
De asemenea, FMI a revizuit in urcare si estimarile privind deficitul de cont curent inregistrat de Romania in 2016, de la minus 1,7% in aprilie la minus 2%. Deficitul de cont curent se va accentua in 2017, cand ar urma sa ajunga la minus 2,8, fata de minus 2,5% cat estima in aprilie, pentru ca in 2018 sa treaca pragul de 3% din PIB, ajungand la minus 3,2%.
O veste buna o constituie insa scaderea ratei somajului, care potrivit FMI ar urma sa se reduca de la 6,8% in 2015 pana la 6,4% in 2016 pentru a ajunge la 6,2% in 2017.
La nivel global, FMI si-a mentinut estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2016 si 2017 la 3,1%, respectiv 3,4%, la fel cum estima in urma cu trei luni.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
de ce continuam sa raportam PIB si nu PNB?!?
bonuri de masa primesti?
Un agricultor strain ce exploateaza terenuri in Romania, dar externalizeaza atat recolta cat si profitul, apare ca a contrubuit la cresterea PIB. Insa la ce ne ajuta daca profitul si recolta lui pleaca din tara ?
sa citesti carti importante ?
sa inveti matematica, istorie, economie ?
sa nu te uiti la Gadea nici la Ciutacu ?
ce crezi ca ion iti da tie din profitul si recolta lui si hans fuge cu mamaliga la berlin?
baga placa nationalista ca prinde la cei saraci cu duhu'....
Din ce scrii tu acolo ar trebui sa inteleg ca exportul e rau, ca pleaca recolta la altii. In cazul asta, noi ca tara suntem tari, ca importam mai mult decit exportam, iar nemtii sunt printre cei mai fraieri din lume, ca aia exporta mult si importa putin.
Acu revenind la agricultorul strain. Ala ca sa-si realizeze productia plateste niste impozit pe teren, consuma niste curent, foloseste niste apa la irigat, are citiva paznici care pazesc productia, ceva muncitori care-l ajuta la treaba, contracteaza o firma de transport ca sa-si duca marfa in pustii dimpreuna cu profitul. Asta la contrapartida cu pamantul ala stind pirloaga spre mindria romanului mindru ca e roman.... Deci, ceva tot ramane, chiar daca fuge ca un imperialist putred cu tot profitul din tara.
Asta ca sa nu mai spun ca agricultorul strain ca si ala roman, au ca scop vinzarea productiei la un pret cit mai mare. Ca asha e in capitalism. Asha ca... as putea pune pariu ca ambii vind rosiile cam pe aceeasi piata, la fel si griul cau porumbul. Si sa nu-mi spui ca agricultorul roman raporteaza un profit mult mai mare ca strainul si plateste per hectar impozit pe profit mai mare. Ba eu as pune pariu ca e fix pe dos. Ca strainul e mai putin obisnuit cu smenurile decit romanul.
Da' ratatul de meserie, ala care nu stie sa faca nimic, da' asteapta sa vina statul sa-i dea de toate, n-are de unde sti din astea. El sta la crisma si injura la straini convins fiind ca din cauza lor o duce rau, nu din cauza propriei indolente.
Cam ironica soarta :P
PIB 2014-2009, mld eur
150 145 134 131 124 118
crestere economica:
2.8% 3.5% 0.7% 2.2% -1.6% -6.6%
Deficit
1.85% 2.2% 2.5% 4.35% 6.4% 8,5%
Daca stii matematica de scoala generala poti sa vezi relativ usor ca programul de asistenta al romaniei a fost un succes, ducindu-ne de la o scadere de 6.6% cu deficit de 8.5% (situatie relativ aapropiata de Grecia si mai rea decit Spania), la cresrere de 3% si deficit sub 2%. Vezi unde sunt acum Grecia si Spania la indicatorii astia, si vei intelege de ce masurile alea de austeritate au fost ca o operare a unei cangrene comparativ cu ungerea ei cu alifii.
datorita eforturilor dna si lupta anti coruptie desfasurata de unele institutii al statului roman (dna-sri-ani-iccj-ciolos -johannis ect.) creste economia si buna stare a poporului roman .
tradatori neamului romanesc ataca zii de zii statul de drept si combaterea coruptiei - ce raspuns i vom da ???
Insa probabil e doar o propaganda imperialista, Vuvuzelele dreptatii sociale PSD+Izmene+Antene spun adevarul 100% nonstop : Tehnocratii distrug tara si sug sangele poporului. Continua opera lui Basescu, cel mai mare tiran si criminal din istorie.
portul mangalia are contracte inclusiv cu marina olandei. din nou exporturi.
cei 4 mil care muncesc in afara, sa iti amintesti de ei cand votezi cu PSD acum la alegeri!
daca era Ponta la guvernare erau mai putin pensionari?
Exportă 80% din producție pentru că au venit francezii la Pitești.
Când era nea nicu șef (că văd că îl pomenești) mașina Dacia cumpărată de la Pitești se defecta până să ajungă lumea cu ea acasă.
Se opreau pe marginea drumului și începeau să repare la ea.
Inainte era a guvernului comunist.
Nu vad care e problema curenta?
Probabil ca asta e o mica tactica de fezandare a romanului ca sa nu se sperie prea tare de vreun nou imprumut de citeva miliarde antamat in mare taina prin subteranele puterii bucurestiote. Ca sa aiba si nepotii, nu doar copiii nostri, un scop in viata (dobinzi si datorii de platit la FMI).
Din acelasi raport al FMI despre care e vorba in articol aflam ca FMI, dupa ce inainte de BREXIT batuse tobele (cu maiestria cu care eram deja obisnuiti) ca iesirea din UE va arunca economia UK in recesiune, tocmai a recunoscut (lucru rar) ca avertismentele acelea au fost excesiv de pesimiste. In noul raport, FMI anunta cu durere ca economia UK va avea in 2016 cea mai rapida crestere din G7, inaintea US, Germaniei, Japoniei etc.
Ca sa vezi cit de priceputi sint domnii camatari.
celui dubios răsturnat ? Cam câți vad, simt creșterea, în % din populație ?
Cit despre cheltuieli... actualul guvern n-a putut face prea multe. Sistemul sanitar, nereformat, va fi la fel de corupt, administratia locala nu e sub controlul guvernului, asistenta sociala cam tot aia e, ca asha zice legea, si legea e facuta de parlament, care nu are nici un interes ca guvernul sa iasa bine. Si tot asha. Un guvern care nu are sustinere in parlament nu poate face mare lucru. Daca vrei sa-i vezi ce pot, trebuie intii sa le dai puterea de decizie. Dar oricum ar fi, sunt mult peste ce avea guvernul Ponta.
Deci cum s-ar zice am incurajat economiiile altor tari generind consum din import cu imprimuturi de 2 mld euro. Imprumut care bineinteles se adauga la datoria publica si pentru care vom plati an de an 2-3% dobanda. O fi bine, o fi rau? Eu credeam ca perioada de dezmats a lui Tariceanu ne-a invatat ceva, da' se pare ca am supraestimat capacitatea romanului de a pricepe ce i se intimpla.
ne comportam in continuare cu iresponsabilitatea copilului care e interesat doar de cite patratele de ciocolata maninca azi...
sa se consume ,sa se investeasca sau exporte in mai mult.
Cresterea asta de deficit de 2 mld de euro pe 8 luni reprezinta o crestere a datoriei publice de 2 mld de euro, adica de o crestere a cheltuielilor statului cu 60 mil eur/an pentru plata dobanzii aferente.
Așa cum avem autostrăzi doar pe hârtie. A, și mai avem autostrăzi în STUDII DE FEZABILITATE plătite cu milioane și milioane de euro.
În viața de zi cu zi nu se simte nimic. Salarii de mizerie, șomaj, săracie lucie.
Sărăcie lucie, mai puțin pentru hoții de politicieni și toată gașca de ”oameni de afaceri” care roiesc în jurul lor pentru contracte cu Statul, contracte cu dedicație.